Nyheter

 • 2023-09-27

  Skoghalls bruks platschef Årets alumn 2023

  Marie Morin, platschef vid Stora Enso Skoghalls Bruk, har utsetts till Årets alumn vid Karlstads universitet 2023. Hon är högskoleingenjören som utmanar det etablerade i sitt dagliga värv och leder mot framtiden för skogsindustrin och Värmland.

  Marie Morin tog högskoleingenjörsexamen med inriktning energi- och installationsteknik i januari 1997 och har sedan dess ägnat i princip hela sitt yrkesliv åt den värmländska skogsindustrin.

 • 2023-09-26

  Kan man tävla inom robotteknik?

  Svaret är ja och högskoleingenjörsstudenten Carl Törnberg var under sin praktik i Japan med och vann andra pris tillsammans med sitt lag från Ritsumeikan University.

  - Jag har haft en praktik här på Ritsumeikan University i Japan sedan början av 2023 och under sommaren blev det dags för tävling inom robotik tillsammans med teamet som jag ingår i här, säger Carl Törnberg, som nu tagit examen på högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik. 

 • 2023-09-25

  Forskarfredag är tillbaka med en hel veckas arrangemang

  Efter flera års uppehåll satsar Karlstads universitet nu återigen på Forskarfredag.
  – Det känns jättekul att få visa upp vår forskning, säger projektledare Åsa Bongnell-Höjer.

  Forskarfredag pågår hela veckan, från måndag till lördag, och här kan du läsa hela programmet med utförligare beskrivningar av de olika arrangemangen:

 • 2023-09-21

  Beredskapsveckan - öva på din egen och samhällets beredskap inför kriser

  Varje år vecka 39 arrangeras den nationella Beredskapsveckan. Missa inte tillfället att delta och öva på värdefulla färdigheter för din egen och samhällets beredskap inför kriser.

  Karlstads universitet deltar i Beredskapsveckan och Centrum för forskning om samhällsrisker (CSR) är stolta över att bidra till ett spännande program med lärorika aktiviteter som kommer att äga rum både på Karlstads universitet och runt om i Värmland mellan den 25 september och 1 oktober.

 • 2023-09-20

  Oförändrat budgetläge för Karlstads universitet

  När regeringen presenterade sin budgetproposition sammanfattade finansministern att den präglas av ett svagt konjunkturläge. Fokus i satsningar ligger på hushållen, kommuner och regioner, försvar och rättsväsende. För universitet och högskolor är läget ganska oförändrat.

  Det finns farhågor om ökad arbetslöshet och som följd av detta görs satsningar på yrkesvux och yrkeshögskolan. För universitet och högskolor görs också vissa satsningar. Bland annat inom det så kallade ingenjörspaketet, som innehåller flera olika satsningar på utbildning och forskning som ska stärka ingenjörslandet Sverige och möta de stora kompetensbehoven, med bland annat en utbyggnad av civilingenjörsutbildningarna och en höjning av ersättningsbeloppen för utbildningar inom naturvetenskap och teknik.

 • 2023-09-19

  Skyfall engagerar medborgare till forskning

  Sommarens regnmängder har nog inte undgått någon. På sina håll i landet fick vi uppleva både skyfall och dess konsekvenser som höga vattenflöden och översvämningar. Skyfallsrisker och hur de ska hanteras är precis det som undersöks i forskningsprojektet SPARC som pågår till slutet av 2025. Projektet är deltagardrivet och kommer delvis vara ett exempel på medborgarforskning.

  Flera oväder, inklusive ”Hans” drog in över Sverige i sommar och skyfallsliknande regn ledde till översvämningar och förhöjda vattennivåer i flera av våra vattendrag. Forskningen visar att det kommer bli fler skyfall i framtiden, vilket ställer krav på mer kunskap och väderdata.