Nyheter
-
2025-05-19
Stipendium tilldelat ingenjörsstudent inom energi och miljö
Axel Gustafsson, student på civilingenjörsprogrammet i energi- och miljöteknik har mottagit stipendium från SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation.
– Jag är hedrad och väldigt tacksam över SERO-stipendiet och till Magnus och Jonas för nomineringen, säger Axel Gustafsson. Min tid som studentambassadör och jobbet med examensarbetet har varit både kul och lärorik, och jag är så glad och tacksam över alla kontakter med inblandade i olika sammanhang som det inneburit.
-
2025-05-16
Solcellsforskare i internationellt samarbete
Internationell mobilitet möjliggör ett värdefullt samarbete för forskare från Karlstads universitet och UMons, det belgiska universitetet i Mons. Samarbetet för forskningen inom materialvetenskap framåt genom kunskapsutbyte om metoder för att studera materialegenskaper på nanoskala.
– Mitt besök här på Karlstads universitet har varit berikande på många sätt, säger Philippe Leclere från UMons. Eftersom vi är verksamma inom samma forskningsområde, det vill säga material för organiska solceller, är det mycket intressant att utbyta erfarenheter. Det vi studerar är materialets egenskaper på molekylär nivå och hur molekylerna i det aktiva lagret organiserar sig. Det rör sig om materialets mekaniska egenskaper såväl som kemiska och elektriska egenskaper, som vi studerar med svepprobmikroskopi.
-
2025-05-14
En entusiast inom digital hälsa
Ny avhandling från Karlstads universitet visar att hög eHälsolitteracitet, det vill säga förmågan att förstå och använda hälsoinformation från digitala källor och stark psykosocial självförmåga, hänger samman med bättre glukoskontroll hos personer med typ 1-diabetes.
Studien identifierar faktorer som kan utvecklas vidare för att optimera egenvården.
– Min förhoppning är att resultaten ska kunna bidra till en bättre livskvalitet för personer med typ 1-diabetes, säger Divya Anna Stephens, forskare i omvårdnad vid Karlstads universitet.Digital teknik upplevdes ofta som stärkande, men kunde också skapa frustration.
– Därför krävs stödinsatser för att tekniken ska kunna användas optimalt och ge bättre glukoskontroll, förklarar Divya Anna Stephens. Hon understryker också behovet av fler studier inom området.
-
2025-05-14
Industrin försöker stoppa PFAS-förbud med vilseledande information
I en debattartikel i Upsala Nya Tidning, UNT, i förra veckan lyfte Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, tillsammans med andra forskare hur plast- och kemiindustrin aktivt försöker stoppa ett förbud mot PFAS genom desinformation.
– Nu på onsdag arrangeras ett seminarium i Sveriges Riksdag där jag medverkar och där vi presenterar nya rön från det internationella forskningsprojektet The Forever Pollution Project, säger Carl-Gustaf Bornehag.
-
2025-05-13
Hallå där Pia Eriksson…
…du har just deltagit på Preventex EX-konferens, på temat en trygg och hållbar arbetsmiljö vid hantering av brandfarliga varor. Vad handlade din presentation om?
– Jag berättade om vårt arbete med åtgärder och framtagande av dokumentation vid ansökan om förnyat tillstånd för hantering av brandfarliga varor vid campus i Karlstad, säger Pia Eriksson, arbetsmiljöingenjör. Att få med alla på tåget kan vara något av en utmaning visade det sig, inte minst med tanke på att det är så olika typer av verksamheter och att vi är en publik verksamhet.
-
2025-05-12
Omvårdnad vid Karlstads universitet firar 20 år av akademisk utveckling
Det är 20 år sedan den första sjuksköterskan disputerade vid Karlstads universitet – en händelse som markerade en viktig milstolpe för ämnet omvårdnad. I fredags samlades både gamla och nya kollegor för att fira den imponerande akademisk resan.
– Under dagen reflekterade vi över vår gemensamma utveckling, från våra första doktorander till den forskningsverksamhet vi bedriver idag, berättar Carina Bååth, professor i omvårdnad och en av arrangörerna bakom jubileet.