• 2020-02-19

UKÄ-granskning av ämneslärarprogrammet klar

Hösten 2018 startade Universitetskanslersämbetet, UKÄ, utvärderingen av alla ämneslärarutbildningar i landet. Nu har beslutet kommit. Drygt hälften av utbildningarna får omdömet hög kvalitet och knappt hälften ifrågasatt kvalitet. Karlstads universitet får både beröm och kritik.

I utbildningsutvärderingarna av lärarutbildningen granskas kvaliteten på alla förskollärar- och grundlärarutbildningar, ämneslärarutbildningar på grundskolans och gymnasieskolan samt yrkeslärarutbildningar. Hösten 2018 startade utvärderingen av ämneslärarutbildningen och för Karlstads universitets del har beslut nu kommit om ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan för undervisningsämnena idrott och hälsa, matematik, musik, samhällskunskap samt svenska.

• 2020-02-19

Folkhälsoutmaningar temat för Värmlands största forskningskonferens

Alla värmlänningar blir äldre och med det ökar risken för sårbarhet i våra kroppar, men det behöver inte medföra nedsatt livslust eller livskvalitet. Årets Forum Värmland handlade om rörelseapparaten, det vill säga våra leder, muskler och vårt skelett. Här samlades forskning som fördjupar kunskapen kring människans rörelseförmåga som är en intressant folkhälsoutmaning.

• 2020-02-18

Kau-studenter nådde semifinal i nationell cybersäkerhetstävling

Torsdagen den 6 februari arrangerades tävlingen Cyber Challenge av Försvarshögskolan och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). 14 lag med universitetsstuderande tävlade om vilka som bäst kunde agera experter på nationell säkerhet. Karlstadlaget TrollControl gjorde bra ifrån sig och tog sig till semifinal.

– Det var en rolig erfarenhet där vi verkligen utmanades med att fatta viktiga beslut på en kort tid, säger Michaela Padden, doktorand i statsvetenskap och en av deltagarna i TrollControl. Men, jag tycker att vi klarade av det bra och att vi hade en bra kommunikation inom laget.

• 2020-02-12

Gödning till skogen av restprodukter från pappersbruk

Slam och aska som är restprodukter från massatillverkning kan bli effektiv skogsgödning visar forskning på Karlstads universitet. Det handlar om biokol, det vill säga kol från organiskt material som återförs till skogen och på så sätt sluter kretsloppet.

- Biokolet har många positiva effekter på miljön, säger Maria Sandberg, universitetslektor i miljö- och energisystem och forskningsledare för projektet. Våra labbstudier visar att vi genom att berika biokolet får ett mycket effektivt gödningsmedel för skogsplantor. Om vi återför biokolet till skogen så ligger det kvar stabilt under lång tid. På så vis binds kolet och vi får mindre koldioxid i atmosfären, vilket motverkar den globala uppvärmningen.

• 2020-02-12

Uppstart för granskning av utbildningar i kluster 14

Nu har utvärderingen av utbildningar inom datavetenskap, datateknik och medieteknik startat. Huvudområden i kluster 14 i Treklöversamarbetet för kvalitetsutvärdering vid Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Karlstads universitet.

Den 6 februari var det upptaktsmöte för kluster 14, som Karlstads universitet är koordinerande lärosäte för. Utvärderingsomgången omfattar utbildningar inom huvudområdena datavetenskap, datateknik och medieteknik. På Karlstads universitet omfattar granskningen högskole- och civilingenjörsprogrammen i datateknik, master i datavetenskap och IT-design inriktning programvarudesign.

• 2020-02-07

Rörliga fiskar i nytt undervisningskoncept

På måndagen tillverkades rörliga fiskar i Pedagogisk verkstad av elever i årskurs fyra från Kvarnbergsskolan. Ett syfte är att utveckla nya aktiviteter i undervisningen genom att tillverka saker och koppla teknik till det.