Nyheter
-
2025-01-13
Stor uppföljning av 15-åringar i SELMA-studien
Den välrenommerade SELMA-studien, som sedan 2008 har undersökt hur miljöexponeringar under fostertiden påverkar barns hälsa och utveckling, tar nu ett stort kliv framåt. Efter tidigare undersökningar vid bland annat födsel och 7 års ålder riktas nu fokus på barnens hälsa vid 15 års ålder – en avgörande tidpunkt i livet då puberteten står i centrum.
– SELMA-studien och det stora internationella samarbete som den har givit upphov till är mycket imponerande och ligger helt i linje med universitetets ambitioner inom hållbarhetsområdet säger Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet.
Studien, som genomförs i Värmland, startade med att över 2 500 gravida kvinnor rekryterades 2008–2009. Genom att samla in blod- och urinprover samt omfattande data om livsstil och miljöfaktorer, har forskarna byggt en unik kunskapsbank. -
2024-12-19
Samverkan för innovation och kompetensutveckling
I samverkan med Stjerneskolan och testbädden Circlab i Torsby, har Karlstads universitet beviljats medel för två projekt, ett som forskare från universitetet leder och ett där forskare från universitetet är delprojektledare. Syftet är att öka kunskapen om hur man kan använda spill för att skapa nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och nya cirkulära affärsmodeller.
– Det behövs nyskapande sätt att möta de utmaningar och ambitioner som utpekas i Värmlandsstrategin för att öka konkurrenskraft och bidra till samhällets omställning för att säkra en hållbar utveckling, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik.
AS3D – kompetensutveckling av gymnasielärare
-
2024-12-17
Raketforskning på riktigt
Sondraketen SubOrbital Express-4 som sköts upp från rymdcentret Esrange utanför Kiruna innehöll en experimentmodul från Karlstads universitet. Det handlar om att vid mikrogravitation studera hur det aktiva lagret på organiska solceller bildas.
– I det här projektet kunde vi utföra experiment i en obemannad raket, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi. Det gav oss möjlighet till mikrogravitation under flera minuter i stället för under cirka en halv minut, som vid tidigare experiment i flygplan. Vi kunde nu utföra mer avancerade experiment, som kommer att ge oss tydligare svar på frågor runt strukturbildningen, säger Jan van Stam, professor i fysikalisk kemi vid Karlstads universitet.
-
2024-12-16
Elever ställer ut sina innovationer i Mitt i City
Den 17 december bjuder 70 elever från årskurs 6, som deltar i projektet F.U.T.U.R.E, in till en inspirerande utställning i Mitt i City. Eleverna har under fem veckor arbetat med temat "Någonting du behövde igår", där de har skapat egna innovationer och utvecklat dem i en kreativ och lärorik miljö.
Besökare får möjlighet att se elevernas innovationer och höra deras tankar om processen – från idé till färdig produkt. Eleverna har tagit fram 3D-modeller i samarbete med ingenjörsstudenter från Karlstads universitet, och modellerna har skrivits ut i 3D-skrivare tillsammans med Karlstad Makers. Inför utställningen har varje grupp också skapat reklamaffischer som presenteras på plats.
-
2024-12-13
Ämnesdidaktisk kunskap om och för en hållbar utveckling
– Naturkunskapslärares kontinuerliga utveckling av ämnesdidaktisk kunskap är mycket viktig för att ge eleverna de kunskaper och färdigheter som krävs för att bidra till en hållbar utveckling på jorden, säger Annika Forsler som disputerat med avhandlingen The Role of Pedagogical Content Knowledge When Teaching Sustainable Development in Science Education.
Annika Forsler utbildade sig till gymnasielärare i geografi och biologi vid Karlstads universitet för 25 år sedan. Därefter har hon haft olika befattningar i skolans värld.
– Drivkraften att kontinuerligt utvecklas och fördjupa mina kunskaper gjorde att jag på senare år studerade en masterutbildning i didaktik vid sidan av arbetet. Utbildningen väckte min nyfikenhet för doktorandstudier. Forskarskolan Käkks ämnesdidaktiska innehåll och fokus fann jag mycket intressant, det gav mig möjlighet att återknyta till min grundutbildning i biologi.
-
2024-12-11
Forskare ska driva hållbarhetsarbete i Värmland
Karlstads universitet har beviljats två forskningsbidrag från Vinnova och Energimyndigheten för att stärka hållbarhetsarbetet i Värmland under perioden 2025–2027. Genom nära samarbete med kommuner och regionala aktörer ska projekten främja hållbara samhällslösningar och påskynda omställningen mot en hållbar framtid.
– Vi behöver bryta gränser och samarbeta med lokala och regionala aktörer för att skapa verklig samhällsförändring, säger Avit Bhowmik, forskare på risk- och miljövetenskap, och projektledare för de två forskningsprojekten.