Nyheter

  • 2025-07-01

    Forskning i vägkanten – bekämpning av lupiner för biologisk mångfald

    Genom att slå lupinerna vid rätt tidpunkt och på rätt höjd kan man bromsa deras spridning och samtidigt gynna andra växter. Det visar Elin Blomqvist forskning, som också lett till en ny metod för att oskadliggöra lupinfrön med het ånga, och ett drönarverktyg som kartlägger växten med hög precision.

    När Elin Blomqvist påbörjade sitt masterarbete i biologi vid Karlstads universitet visste hon inte att det skulle bli startskottet för flera års forskning om en av våra mest färgstarka, men också mest problematiska vägkantsväxter, blomsterlupinen.

    – Jag fastnade för invasiva arter eftersom de visar hur känsliga våra ekosystem är. Det är både biologiskt komplext och samhällsrelevant, säger Elin Blomqvist.

  • 2025-06-24

    Kvantfysikforskning i samverkan med indiskt lärosäte

    Under ett par veckor har två forskare från Bangalore i Indien besökt universitetet inom ett pågående samarbete finansierat genom STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning.

    – Det här är ett samarbete som pågår över flera år, säger Sergej Moroz, docent i fysik. Den här gången är det en doktorand, Ankush Chaubey och hans handledare Subhro Bhattacharjee, som är här för ett par veckor. Vår samverkan rör bland annat studiet av spinnvätskor.

  • 2025-06-13

    Ny bok utforskar framtidens livsmiljöer där hållbarhet, hälsa och teknologi möts

    Boken ”Architecture for Mars” kombinerar avancerad teknik, tvärvetenskaplig teori och praktisk arkitektonisk vision med fokus på mänsklig hälsa, hållbarhet och etiskt ansvarstagande.

    – Vi ville undersöka hur framtidens byggteknik kan skapa inte bara överlevnad, utan god livskvalitet för människor i extrema miljöer. Planeten Mars är ett testfall, men insikterna kan också förbättra hur vi bygger på jorden, säger Asaad Almssad docent i byggteknik. Vi måste tänka bortom teknik, vi måste tänka mänskligt. Vårt mål är att skapa livsmiljöer där människor inte bara överlever, utan också trivs och utvecklas.

  • 2025-06-11

    Karlstads universitet tar plats i Mission Zero House

    Ett industrisamarbete för klimatneutral materialproduktion har gett Karlstads universitet tillgång till ett värdefullt expertnätverk och samtidigt lett till nya samarbeten mellan ämnena miljö- och energisystem, kemi och kemiteknik.

    Mission Zero House är en samverkansmiljö där forskare från akademin arbetar sida vid sida med ingenjörer från industrin i samma lokaler, med det gemensamma målet att helt eliminera växthusgasutsläpp från material- och produktionsprocesser i tillverkningen av Polestars elbilar.

    Projektet har säkrat närmare 100 miljoner kronor i långsiktig finansiering från KK-stiftelsen och näringslivet. Karlstads universitet leder KK-stiftelsens del av projektet och har redan rekryterat den första av sina två planerade postdoktorer inom ramen för Mission Zero House.

  • 2025-06-10

    Forskning för hållbar papperstillverkning

    Nu startar ett forskningsprojekt som ska leda till effektivare produktionsprocesser och minskad resursförbrukning inom skogsindustrin.

     Hållbarhetsaspekter är centrala i projektet, som syftar till att minska energi- och resursförbrukningen inom skogsindustrin, säger Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik. Genom att utveckla lättanvända numeriska modeller för optimering av avvattning och torkning främjas energieffektiv produktion och minskade koldioxidutsläpp. Modellerna möjliggör simulering av olika strategier utan kostsamma försök, vilket leder till snabbare utveckling av energisnåla processer. 

  • 2025-06-09

    Avancerad mikroskopi öppnar nya perspektiv i forskningen

    Flera forskare och forskningsingenjörer vid Karlstads universitet fick nyligen chansen att fördjupa sig i avancerad fluorescensmikroskopi och lära sig mer om den smarta indikatormolekylen Carbotrace – tack vare ett nära samarbete med forskningscentret AIMES i Solna. Samarbetet stärks ytterligare genom att forskare från båda håll är affilierade med varandras miljöer.

    Genom samarbetet mellan Karlstads universitets forskarmiljö Pro2BE, Processer och produkter för en hållbar bioekonomi, och AIMES, Center for the Advancement of Integrated Medical and Engineering Sciences, har flera forskare och forskningsingenjörer fått ta del av en kurs i avancerad mikroskopi och hur man arbetar med Carbotrace, en molekyl som gör det möjligt att se detaljer i växtcellers struktur på mikroskopisk nivå.