Forskningsprogram
Vår forskning är samlad i forskningsprogrammet Främja hälsa och vårdkvalitet. Syftet är att ta fram kunskap för en god och säker vård ur patienters, närståendes och sjuksköterskors perspektiv. Fokus är att implementera den forskning som bedrivs i klinisk verksamhet och i våra utbildningar.

Forskningsprogrammet omfattar tre områden:
-
Modeller och innovationer för säker vård
Studeras utifrån patienters och närståendes upplevelser, behov och preferenser samt vårdpersonalens uppfattningar och erfarenheter. Studier inom området bedrivs i olika kontext, på micro-, meso- och makronivå och i olika vårdformer. Forskningen omfattar teori- och metodutveckling, ny teknik, digitala lösningar, samt implementering av innovationer och vårdmodeller för att säkerställa kontinuitet, delaktighet, patientsäkerhet och vårdkvalitet. - Hantering av komplexa ohälsotillstånd
Studeras ur patienters och närståendes perspektiv med fokus på behov och preferenser samt vårdpersonalens uppfattningar och erfarenheter. Symtom och symtomkluster, funktionsförmåga och egenvårdsförmåga studeras i relation till ohälsa och behandling. Området omfattar också processer och faktorer relaterade till hälsa, livskvalitet, sjuklighet och överlevnad. Forskningen omfattar såväl akuta tillstånd, mångsjuklighet som rehabilitering för patienter i alla åldrar.
- Kompetens och professionsutveckling inom omvårdnad
Studeras främst utifrån studenters och sjuksköterskors perspektiv, men erfarenheter från patienter, närstående och andra personalkategorier ingår också. Forskningen omfattar studenter på grundnivå och avancerad nivå, nyutexaminerade och erfarna sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor inom olika kontexter. Lärprocesser och effekter av olika pedagogiska modeller och interventioner för professions- och kompetensutveckling studeras.
Vi har en lång tradition av instrumentutveckling där Kvalitet ur patientens perspektiv (KUPP) utmärker sig med ett stort antal versioner för tillämpning i olika kontext. Forskningen bedrivs i nära samverkan med verksamheter för vård och omsorg inom Region Värmland och Värmlands kommuner. Vi har även nära samverkan med forskare som representerar andra ämnen och discipliner vid Karlstads universitet och andra nationella samt internationella universitet.
Vår forskning omfattar teori- och metodutveckling samt interventionsstudier som baseras på data från både register och empiri. Forskningen genomförs med kvalitativ och kvantitativ metod. Våra forskningsprojekt genomförs ofta som komplexa interventioner med långa uppföljningsperioder.
