Nyheter
-
2024-12-19
Samverkan för innovation och kompetensutveckling
I samverkan med Stjerneskolan och testbädden Circlab i Torsby, har Karlstads universitet beviljats medel för två projekt, ett som forskare från universitetet leder och ett där forskare från universitetet är delprojektledare. Syftet är att öka kunskapen om hur man kan använda spill för att skapa nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och nya cirkulära affärsmodeller.
– Det behövs nyskapande sätt att möta de utmaningar och ambitioner som utpekas i Värmlandsstrategin för att öka konkurrenskraft och bidra till samhällets omställning för att säkra en hållbar utveckling, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik.
AS3D – kompetensutveckling av gymnasielärare
-
2024-12-04
Cirkulär bioekonomi är ett innovationsekosystem
Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för att diskutera framtidens bioekonomi och hur aktörerna gemensamt kan fortsätta driva utvecklingen av en cirkulär biobaserad ekonomi och bidra till en grön omställning.
– Den cirkulära biobaserade ekonomin behöver växa och för det behövs också arbetskraft, sade Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik på Karlstads universitet, som inledde dagen. Genom att visa på mångfalden av arbete inom skogsindustrin kan vi också visa på alla möjligheter för studenter.
Regionen, som genom industrialismen började med att producera träbaserade varor, har nu en biobaserad ekonomi som drar till sig företag från hela världen. Här finns goda möjligheter att växa i samarbete med råvaruleverantör och flera industrikluster med olika typer av leverantörer.
-
2024-11-26
Cellulosakonferens samlar forskare från hela världen
För elfte gången anordnades konferensen Cellulose Workshop, en internationell workshop inom cellulosaområdet. Vid The 11th Workshop on Cellulose, Regenerated Cellulose and Cellulose Derivatives samlades deltagare från tio länder för att ta del av de senaste forskningsrönen inom området.
– Jag hade nöjet att arrangera den 11:e Cellulosaworkshopen på Karlstads universitet och den blev verkligen en framgång tack vare utmärkta huvudtalare, talare, deltagare, sponsorer och arrangörer, säger Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik. Jag vill särskilt nämna professor Ulf Germgård, som var den som startade workshopen för mer än 20 år sedan, vilken sedan dess genomförts ungefär vartannat år med Karlstads universitet och Umeå universitet som arrangörer. Det här var första gången som Ulf inte var med och arrangerade, han deltog istället som hedersgäst denna gång.
-
2024-11-06
Utmärkelse för sin forskning inom läkemedelsanalys
Torgny Fornstedt, professor i analytisk kemi, tilldelades i oktober J.F.K. Huber Lecture Award vid kromatografikonferensen ISC 2024 i Liverpool. Utmärkelsen utdelas för ”banbrytande bidrag inom fundamental förståelse av kromatografi”.
– Denna utmärkelse betyder mycket för mig eftersom JFK Huber medverkade till att forskningen inom kromatografi startades vid analytisk kemi på Uppsala universitet, min Alma Mater, säger Torgny Fornstedt.
-
2024-10-16
Industridoktorander på studiebesök och höstmöte
Nu är industriforskarskolan Exact i full gång och Absolent, ett av de medverkande företagen, har tagit emot doktorander och företagsmentorer på studiebesök i Lidköping. Även det första höstmötet har genomförts och doktoranderna fick presentera sina projekt från ett system- och miljöperspektiv.
– Det känns så roligt att industriforskarskolan kunde samla doktorander, handledare och företagsmentorer för att höra doktoranderna presentera sina projekt, säger Jörgen Samuelsson, docent i kemi och föreståndare för forskarskolan Exact. De här mötena som vi har två gånger om året är viktiga tillfällen för att utbyta erfarenheter och diskutera forskningen som pågår.
-
2024-08-21
Forskning för miljövänlig tillverkning och ökad återvinning
Forskare vid Karlstads universitet startar nu ett treårigt projekt för miljövänlig tillverkning och ökad återvinning av skogsbaserade material. Kemiska processer ger produktegenskaper som avgör möjligheten till återvinning, där har forskarna redan omfattande kunskap. Nu handlar det om att överföra kunskaperna till industriell skala.
– Vi har i tidigare forskningsprojekt undersökt de kemiska processer vid avvattning och torkning som påverkar återvinningen av cellulosabaserade material, säger Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik. Det handlar om temperatur och vattenhalt genom tillverkningsprocessen och vi har genomfört studier i labbskala. Genom ett forskningsanslag från ÅForsk får vi nu möjlighet att fortsätta våra studier och se hur vi kan överföra tekniken från våra laboratorier till industriell skala.