Samverkan för innovation och kompetensutveckling
2024-12-19I samverkan med Stjerneskolan och testbädden Circlab i Torsby, har Karlstads universitet beviljats medel för två projekt, ett som forskare från universitetet leder och ett där forskare från universitetet är delprojektledare. Syftet är att öka kunskapen om hur man kan använda spill för att skapa nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och nya cirkulära affärsmodeller.
– Det behövs nyskapande sätt att möta de utmaningar och ambitioner som utpekas i Värmlandsstrategin för att öka konkurrenskraft och bidra till samhällets omställning för att säkra en hållbar utveckling, säger Magnus Lestelius, professor i grafisk teknik.
AS3D – kompetensutveckling av gymnasielärare
Det finns en specifik utmaning, som identifierats på både regional och nationell nivå, att alltför få elever utbildas inom STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), och att företag därmed inte i tillräcklig hög utsträckning hittar personal med rätt kompetenser. Företaget Circlab, som spelar en nyckelroll i projektet, är en testbäddsmiljö med nationell status och den ingår i regionens utveckling av en storskalig demonstrator, som möjliggör övergång till en bioekonomi och hållbar produktion.
I detta sammanhang samarbetar två forskningsmiljöer vid Karlstads universitet, Pro2BE, Processer och produkter för en hållbar bioekonomi, och ROSE, Research on Subject-specific Education, inom ett tidigare ej utforskat område: ämnesdidaktik för additiv tillverkning med förnybara skogsbaserade material. Samarbetet med Stjerneskolan i detta projekt möjliggör att utforska unga människors syn på den skogsbaserade bioekonomin och hur deras idéer kan fungera i transformationen av samhället. Undervisningen i produktutveckling och produktion vid Stjerneskolan kommer att kunna utnyttja resurser vid Circlab. Projektet ger möjligheter att utveckla didaktiska modeller som har bäring bortom den lokala skolkontexten och därmed bidra till kunskapsutvecklingen nationellt och internationellt, vilket därmed stärker Värmlands roll som kunskapsproducent.
– Målet för forskningsverksamheten är att bidra med ökad kunskap inom ett valt forskningsområde, i vårt fall undervisningsmodeller inom entreprenörskap, produktformgivning och materialkunskap genom additiv tillverkning med biobaserade förnybara material, säger Jesper Haglund, docent i fysik och didaktikforskare. Projektet kommer att bidra med systematiska kunskaper för att utveckla miljöer och kunskapsbärare, som kan upprätthålla och utveckla verksamheten.
Två lärare vid Stjerneskolan i Torsby kommer att gå en forskarutbildning med avslut licentiatexamen. Vid Karlstads universitet kommer Yvonne Liljekvist, Magnus Lestelius och Jesper Haglund att vara handledare för forskarutbildningen.
Projektet har en total budget på drygt 4,3 miljoner och ska pågå 2025-04-01 - 2029-08-31
Hexagon – från spill till nya möjligheter
Hexagon handlar om att öka kunskapen om hur man kan använda spill för att skapa nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och nya cirkulära affärsmodeller. Målgruppen är små- och medelstora företag (SMF) som vill återanvända restprodukter från sina produktions-processer till nya material och produkter med hjälp av 3D-printning och innovation. Genom att kombinera teknisk utveckling kan företag minska avfall, sänka kostnader och skapa hållbara affärsmöjligheter. Projektarbetet kommer att handla bland annat om stöd och rådgivning, workshops, lärtillfällen och tillskapandet av ett receptbibliotek.
– Inom smart specialisering är skoglig bioekonomi ett prioriterat område, säger Anders Olsson, strateg inom forskning och innovation, Region Värmland. Det här nya projektet, Hexagon, som Torsby kommun och Karlstad universitet har tillsammans med Klosser Innovasjon i Norge, ger fina förutsättningar att ytterligare fördjupa regionens kunskaper i ämnet, och göra länet ännu mer konkurrenskraftigt.
Projektet finansieras med medel från Region Värmland, Interreg Sverige-Norge och Karlstads universitet. Total budget är 18 miljoner kronor och projektet kommer att pågå till 31 augusti 2029.
För ökad internationell konkurrenskraft
Satsningen ingår i Akademin för smart specialisering, vilket är ett partnerskap mellan Karlstads universitet och Region Värmland. Parterna samarbetar genom Akademin för smart specialisering för förnyelse av värmländskt näringsliv, offentlig sektor samt forskning, innovation och utbildning vid Karlstads universitet.