Lädersubstitut av svampmassa kan bli din nya handväska eller rattklädsel
2025-02-18Tänk dig en handväska eller en ratt klädd i läder, fast av konstläder som gjorts av svamp framodlad på matavfall. I ett projekt samverkar forskare från Högskolan i Borås, Karlstads universitet och Kungliga Tekniska högskolan med industrin för att utveckla just detta.
Projektet syftar till att möta samhällsutmaningar som matsvinn och produktionen av naturligt läder, som är etiskt och miljömässigt ifrågasatt på grund av ohållbara produktionsmetoder.
Det finns redan i dag olika alternativ till konstläder. Dessa innehåller ofta fossilbaserade plaster för att uppfylla önskade egenskaper. Substituten når många gånger inte heller upp till önskade kvalitetsmässiga egenskaper och miljömässiga krav, vilket gör det intressant att arbeta nära industrin i projektet.
– Vid Karlstads universitet kommer vi i det här projektet titta på möjligheterna att skala upp tillverkningen av konstlädret, säger Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik. Vi kommer använda samma teknik som vid papperstillverkning och genomföra tester i labbskala. Ett mycket spännande och nyskapande projekt.
Ska förbättra egenskaperna
Forskning kring svampbaserade alternativa material har pågått länge, men nu går man steget länge.
Akram Zamani, professor i industriell bioteknik och projektledare vid Högskolan i Borås, berättar:
– Vi vill förbättra egenskaperna för svampläder och inom projektet kommer vi att arbeta med två tillämpningsområden, dels konstläder för tillverkning av väskor och andra accessoarer, dels för klädsel till bilrattar.
Projektet genomförs tillsammans med KTH för att förbättra egenskaperna hos materialet. Tillsammans med Karlstads universitet ska man skala upp tillverkningsprocessen, vilken liknar processen för pappersproduktion, för att omvandla svampmassa till konstläder. Själva svampmassan kommer att odlas fram på Högskolan i Borås. Sedan får industrin möjlighet att testa svamplädret till sina produkter.
Läs mer
Projektet finansieras av Formas och pågår till och med december 2026. Det genomförs i samarbete med KTH, Karlstads universitet, Sandqvist Bags and Items AB och Ecoist AB.

