Cellulosakonferens samlar forskare från hela världen
2024-11-26För elfte gången anordnades konferensen Cellulose Workshop, en internationell workshop inom cellulosaområdet. Vid The 11th Workshop on Cellulose, Regenerated Cellulose and Cellulose Derivatives samlades deltagare från tio länder för att ta del av de senaste forskningsrönen inom området.
– Jag hade nöjet att arrangera den 11:e Cellulosaworkshopen på Karlstads universitet och den blev verkligen en framgång tack vare utmärkta huvudtalare, talare, deltagare, sponsorer och arrangörer, säger Björn Sjöstrand, docent i kemiteknik. Jag vill särskilt nämna professor Ulf Germgård, som var den som startade workshopen för mer än 20 år sedan, vilken sedan dess genomförts ungefär vartannat år med Karlstads universitet och Umeå universitet som arrangörer. Det här var första gången som Ulf inte var med och arrangerade, han deltog istället som hedersgäst denna gång.
Cellulosamolekylen – ett smalt forskningsfält
Forskningen handlar om cellulosa, dissolvingsmassa, derivat och regenererad cellulosa. Forskningsintensiteten är hög och idag inser många att cellulosa är en betydelsefull råvara för cirkulär omställning och att den kan användas till mycket mer än bara till papper. Cellulosa kan användas som råvara för bland annat textilfibrer, nya material, membran, absorbenter, motorbränsle, nya kemikalier och kompositmaterial. Det är ändå inte så jättemånga i världen som forskar om detta, så med drygt 50 deltagare samlade på Karlstads universitet är arrangörerna mycket nöjda.
EXACT industriforskarskola för biobaserade produkter
Vid workshopen presenterade några doktorander från den nya företagsforskarskolan EXACT sina pågående forskarstudier. Industriforskarskolan är ett samarbete mellan Karlstads universitet, åtta företag och flera branschpartners. Syftet med forskarskolan är att kombinera kunskap inom processteknik och systemanalys med expertis inom digitalisering, för att utveckla energieffektiva digitaliserade produktionsprocesser och högkvalitativa biobaserade produkter.
– Om två år samlas vi igen och workshopen äger då rum i Örnsköldsvik, säger Björn Sjöstrand. Avslutningsvis vill jag rikta ett särskilt tack till företaget Lixea i Kristinehamn, värd för årets studiebesök samt till Maria Kull, organisationsgruppen och alla medarbetare vid Karlstads universitet som hjälpte till med årets konferens.
Sponsorer för årets workshop var Domsjö Fabriker, RISE och Bio4Energy.