Nyheter
-
2025-05-12
Forskningsprojekt vill skapa hållbara rurala ekosystem med hjälp av platsdesign
– Med projektet vill vi bidra till att lägga grunden för ett ekosystem för samverkan mellan branscher och sektorer. Målet är att bidra till att skapa synergier och stärka företagens konkurrenskraft och attraktivitet på landsbygden, säger Lotta Braunerhielm, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet.
Lotta Braunerhielm, berätta om projektet
-
2025-05-06
Karlstads universitet tog nästa steg i 6G-projektet
Projektet 6G-PATH (6G-Pilots and Trials Through Europe) vid Karlstads universitet gick nu in i en ny fas där tekniken testades i praktiken. Målet med projektet är att utveckla utbildningen inom hälso- och sjukvård genom att använda avancerad kommunikationsteknik som 5G och 6G, i kombination med Extended Reality, XR och Virtual Reality, VR.
En central komponent i projektet är användningen av en avancerad patientsimulator, en docka som kan efterlikna olika medicinska tillstånd och reaktioner. Med hjälp av 6G-teknik planeras det att dockan ska kunna användas i mer realistiska miljöer, såsom vid simulerade olycksplatser, vilket ger studenterna en mer autentisk träningsupplevelse.
– Avancerad mobil teknik möjliggör interaktiv träning i miljöer som tidigare varit svåra att återskapa i klassrummet, säger Anna Brunström, professor i datavetenskap och projektledare för projektet vid Karlstads universitet.
-
2025-04-04
Testbädd som banar väg för säker tåguppkoppling
Icomera, ett företag som utvecklar digital kommunikationsutrustning för tåg, har i över 10 år haft ett framgångsrikt samarbete med Karlstads universitet. Ett av de senaste resultaten av detta samarbete är testningen av Icomeras nya router i ett 5G Stand-alone (SA) nät via projektet DRIVE.
Att testa Icomeras router i ett 5G SA nät innebär att företaget kan säkerställa att deras utrustning fungerar optimalt med den nya 5G SA tekniken, som kommer att rullas ut i Sverige under nästa år.
– Detta är extra viktigt för att kunna garantera snabb och stabil dataöverföring ombord på tåg, vilket påverkar upplevelsen för passagerarna. Icomera får nu möjlighet att testa sin utrustning innan 5G SA kommer i kommersiell drift, vilket ger oss ett försprång när 5G-nätet kommer igång på allvar, säger Claes Beckman från Icomera.
-
2025-03-19
Samverkansfrukost med företag
Tillsammans med IUC Värmland arrangerade forskningscentret DAMI på Karlstads universitet en samverkansfrukost för företag. Denna gång med särskilt fokus på exjobbet – det sista steget innan studenterna lämnar universitetet.
Medverkande under frukosten var representanter från Karlstads universitet, Nords, Nordmarkens Fasader, Sweden High Tech Welding Team och klusterorganisationen Paper Province som tillsammans med studenter från civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi diskuterade möjligheter kring exjobb.
-
2025-03-10
Students examensarbete används i 5G forskning
I projektet DRIVE används en så kallad MEC-simulator där studenten Douglas Wilhelmsson fick möjlighet att genom sitt examensarbete utveckla modellen.
I takt med att 5G, IoT och AI utvecklas krävs en infrastruktur som snabbt och säkert kan hantera enorma datamängder. MEC (Multi-access Edge Computing) är en simulator för att testa och utveckla edge computing-lösningar inom 5G och nätverksinfrastruktur.
-
2025-01-17
Projektet 6G-NTN-E får 28 MSEK för att utveckla framtidens trådlösa nätverk
Projektet " Foundational Algorithms, Protocols, and Systems for Multi-Tier 6G-Non-Terrestrial Networks Integrated Communication and Environmental Sensing (6G-NTN-E)" har tilldelats ett bidrag på 28 MSEK av Vetenskapsrådet.
Bidraget sträcker sig över en fyraårsperiod och är en del av Vetenskapsrådets utlysning för att stödja forskningsmiljöer inriktade på sjätte generationens trådlösa system (6G). Denna utlysning är en del av regeringens initiativ att utveckla nästa generations trådlösa system (6G) och syftar till att stödja uppbyggnaden av starka forskningsmiljöer, där forskarteam arbetar mot ett gemensamt forskningsmål med två eller flera parter.