Axel Gustafsson, student på civilingenjörsprogrammet i energi- och miljöteknik har mottagit stipendium från SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation.
– Jag är hedrad och väldigt tacksam över SERO-stipendiet och till Magnus och Jonas för nomineringen, säger Axel Gustafsson.
Internationell mobilitet möjliggör ett värdefullt samarbete för forskare från Karlstads universitet och UMons, det belgiska universitetet i Mons. Samarbetet för forskningen inom materialvetenskap framåt genom kunskapsutbyte om metoder för att studera materialegenskaper på nanoskala.
– Mitt besök här på Karlstads universitet har varit berikande på många sätt, säger Philippe Leclere från UMons.
Ny avhandling från Karlstads universitet visar att hög eHälsolitteracitet, det vill säga förmågan att förstå och använda hälsoinformation från digitala källor och stark psykosocial självförmåga, hänger samman med bättre glukoskontroll hos personer med typ 1-diabetes.
Studien identifierar faktorer som kan utvecklas vidare för att optimera egenvården.– Min förhoppning är att resultaten ska kunna bidra till en bättre livskvalitet för personer med typ 1-diabetes, säger Divya
I en debattartikel i Upsala Nya Tidning, UNT, i förra veckan lyfte Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, tillsammans med andra forskare hur plast- och kemiindustrin aktivt försöker stoppa ett förbud mot PFAS genom desinformation.
– Nu på onsdag arrangeras ett seminarium i Sveriges Riksdag där jag medverkar och där vi presenterar nya rön från det internationella forskningsprojektet The Forever Pollution Project, säger Carl-Gustaf
…du har just deltagit på Preventex EX-konferens, på temat en trygg och hållbar arbetsmiljö vid hantering av brandfarliga varor. Vad handlade din presentation om?
– Jag berättade om vårt arbete med åtgärder och framtagande av dokumentation vid ansökan om förnyat tillstånd för hantering av brandfarliga varor vid campus i Karlstad, säger Pia Eriksson, arbetsmiljöingenjör.
Det är 20 år sedan den första sjuksköterskan disputerade vid Karlstads universitet – en händelse som markerade en viktig milstolpe för ämnet omvårdnad.
Två projekt med projektledning på Karlstads universitet har genom MIRAI erhållit frömedel som ska ge våra forskare möjlighet till internationellt samarbete och ökad mobilitet.
MIRAI, med stöd från STINT, utlyste finansiering för att stödja forskningssamarbeten mellan medlemsuniversiteten i Japan och Sverige. Syftet är att utveckla nya och befintliga samarbeten genom innovativa projekt.
En ny studie i Proceedings of the National Academy of Sciences föreslår att kommersiella satellitbildsarkiv bör öppnas för att förbättra forskningen kring FN:s globala hållbarhetsmål (SDG).
Studenterna var inbjudna av Västra Bergslagens Industriförening till en resa där de fick besöka åtta industriföretag i Karlskoga.
– Vi vill visa studenterna hur många olika professioner det finns för den blivande ingenjören att välja bland, säger Anna Andréasson, Västra Bergslagens Industriförening.
Medverkande värmländska skolor i den rikstäckande frågetävlingen Teknikåttan i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta, har mötts i en regionfinal vid Karlstads universitet.
I dagarna två pågick industriforskarskolan Exacts vårmöte, där man diskuterade samverkans- och utvecklingsmöjligheter samt karriärplanering för doktoranderna.
– Det har varit två dagar fyllda av intressanta presentationer från våra doktorander och många givande diskussioner om forskarskolans samverkans- och utvecklingsmöjligheter, säger Jörgen Samuelsson, docent i kemi och föreståndare för forskarskolan.
Organiska solceller har stor potential inom förnybar energi, problemet är deras långsiktiga stabilitet och operativa livslängd.
Organiska solceller ligger i framkant av nästa generations teknik för förnybar energi, till stor del tack vare deras låga vikt, flexibilitet, optiska transparens och potential för låg produktionskostnad.
…du gör ditt examensarbete på UMV Coating Systems. Kan du berätta lite om din bakgrund och vad du studerar vid Karlstads universitet?
– Jag är från Karlstad och går nu femte och sista året på min utbildning.
Campus Connect är en modell för samverkan mellan Karlstads universitetet, företag och organisationer för att skapa nätverk som hjälper studenter in i arbetslivet.
Gisela Priebe, professor i psykologi och föreståndare för Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor (CBU), är en av talarna på Barnrättsdagarna som hålls den 31 mars–2 april i Karlstad. Årets tema, ”Barnet som rättighetsbärare och barnets bästa”, är ett ständigt aktuellt ämne för Giselas och CBU:s forskning.
Hej Gisela! Vad handlar din presentation om?
Mission 0 House, som är ett samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera ledande företag, tillsammans med KK-stiftelsen, har gemensamt garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Mission 0 House, som leds av Polestar och Lindholmen Science Park, startade som pilotprojekt 2024.
Biomedicinsk analytiker återstartas hösten 2025, efter en paus på cirka tio år. Beslutet är en viktig insats för att möta den nationella bristen på biomedicinska analytiker och säkerställa tillgången till kvalificerad vårdpersonal.
– Vi är jätteglada för att få möjligheten att starta programmet, och vara med och bidra till att förstärka personalförsörjningen i hälso- och sjukvården, säger blivande programledare Christina Fjaeraa Alfredsson.