Nyheter

  • 2024-03-05

    Utbildning inom Hälsa ska utvecklas med stöd av 6G

    6G-PATH (6G-pilots and Trials Through Europe) är ett nytt projekt inom Horizon Europe där datavetenskap och omvårdnad vid Karlstads universitet deltar. Projektet ska utveckla lösningar för utbildningsområdet Hälsa.

    6G förväntas introducera nya teknologier som kommer att möjliggöra innovativa användningsområden. Ett område är XR som står för "Extended Reality” och är en övergripande term som används för att beskriva det som sträcker sig från den fysiska till den digitala världen.

  • 2024-02-29

    Forskningsnätverk driver inkludering och förändring i genetikundervisningen

    Forskning visar att rasifierade sociala kategorier inte har biologisk eller genetisk grund. Resultaten uppmanar till förändringar i genetikundervisningen för att motverka rasism. En artikel i Science, med forskare från olika delar av världen, betonar problemet med att använda begreppet ras i genetisk forskning och undervisning om människan. Artikeln rekommenderar att inkludera sociopolitiska aspekter i biologiundervisningen.

    Ett speciellt forskningsnätverk har skapats för undervisning och lärande inom evolution och genetik bestående av erfarna forskare från åtta länder. Genom regelbundna möten vartannat eller tredje år har nätverket fördjupat sitt samarbete och gjort betydande framsteg inom forskningen. Deras fokus på evolution och genetik har lett till viktiga publikationer, inklusive en nyligen publicerad artikel i Science som understryker vikten av att integrera sociopolitiska frågor i genetikundervisningen om människan.

  • 2024-02-28

    Miljöombyte genom strategisk mobilitet utvecklar forskning

    Möjligheten att kunna röra sig mellan olika sektorer och universitet, inom Sverige eller internationellt, har visat sig vara ett framgångsrikt steg för forskare vid Karlstads universitet. Tanken är att nya forskningsrön ska nå ut i samhället tidigare och kompetens från olika områden kan komma till större nytta.

    Förflyttningen kallas för strategisk mobilitet och innebär att forskare arbetar hos den andra parten under en period genom att få lönekostnaden finansierad. 

    Rekommenderar andra att söka
    Johan Netz är lektor i företagsekonomi vid handelshögskolan och har under ett år arbetat som forskningskonsult vid Karlstads kommuns innovationskontor:

  • 2024-02-26

    Att skapa lekvärldar genom musikaliskt lekande

    Forskningsstudien ”Att skapa lekvärldar genom musikaliskt lekande” studerar pedagogers uppfattning kring musik och lek i fritidshem. Ett av resultaten är att de vuxna kan behöva släppa på kontrollen och själva leka. Studien beskrivs närmare i en ny poddserie som är publicerad på Pedagog Värmland.

    Mona Persson Aronson, filosofie doktor i musikpedagogik, och Inga-Lill Emilsson, adjunkt i pedagogiskt arbete, båda Karlstads universitet, står bakom forskningsstudien ”Att skapa lekvärldar genom musikaliskt lekande”.

  • 2024-02-22

    Statliga pengar kan bidra till att förebygga självmord

    Forskare på Karlstads universitet har tittat närmare på hur arbetet med att förhindra självmord bedrivs i Värmland. I undersökningen ingår hur resurser fördelas, hur arbetet organiseras och vilka åtgärder som genomförs.

    Sedan år 2020 delar staten ut så kallade stimulansmedel för förebyggande av självmord och forskare på Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, har på uppdrag av Folkhälsomyndigheten undersökt  hur medlen används i Värmland.

  • 2024-02-21

    Värmlänningar fick svaret på hälsogåtan

    På alla hjärtans dag samlades experter och forskningsentusiaster på Karlstad CCC för konferensen Forum Värmland, som firade sitt 10-årsjubileum. Detta årliga forum för hälsoforskning är ett resultat av det mångåriga samarbetet mellan Region Värmland och Karlstads universitet, där fokus ligger på att stärka värmlänningarnas hälsa.