I dagarna två pågick industriforskarskolan Exacts vårmöte, där man diskuterade samverkans- och utvecklingsmöjligheter samt karriärplanering för doktoranderna.
– Det har varit två dagar fyllda av intressanta presentationer från våra doktorander och många givande diskussioner om forskarskolans samverkans- och utvecklingsmöjligheter, säger Jörgen Samuelsson, docent i kemi och föreståndare för forskarskolan.
Nu är industriforskarskolan Exact i full gång och Absolent, ett av de medverkande företagen, har tagit emot doktorander och företagsmentorer på studiebesök i Lidköping.
Avvattning av pappersmassan är en mycket energikrävande del vid papperstillverkning. Ny forskning visar nu att man kan effektivisera processen och samtidigt få en lägre energiförbrukning.
– I min forskning har jag tittat på tillverkning av fettresistent papper, det som kallas smörpapper, säger Björn Öman, industridoktorand i kemiteknik.
Nu är Exact forskarskola igång och doktoranderna och deras handledare och mentorer i industriföretagen har haft sitt första gemensamma tvådagarsmöte på Karlstads universitet.
– Ja, först nu kan vi säga att verksamheten är igång på riktigt, säger Jörgen Samuelsson, föreståndare för forskarskolan. Nästan alla doktorander är på plats och deras arbete kan eller har redan påbörjats.
Nu har startskottet gått för företagsforskarskolan EXACT, vars uppgift är att bidra till en hållbar tillverkningsindustri och framtidssäkring av svensk processindustri genom behovsdriven forskning.
- Det är så roligt att vi nu har kommit igång och haft vår kick off, där alla nio medverkande företag var anmälda och flera av de planerade projekten kunde presenteras, säger Karin Granström, professor i miljö- och energisystem och föreståndare för forskarskolan.
…vad är på gång? Pro2BE står ju för processer och produkter för en hållbar cirkulär bioekonomi och det är utbildning, forskning och samverkan med industri och samhälle. Vilken roll spelar Pro2BE inom detta område?
- Pro2BE är en del av omvandlingen till en bioekonomi baserad på hållbara och förnybara resurser med fokus på skogsindustriella processer och produkter.
Bestoun S Ahmed Al-Beywanee utnämndes 1 mars till professor i datavetenskap. Stort grattis, Bestoun!
Vad fokuserar din forskning på ?
Min forskning är inriktad på kvalitetssäkring av programvara och tillämpad mjuk databehandling inom programvaruteknik. En del av detta har under de senaste åren handlat om att använda AI för att lösa problem med kvalitetssäkring av programvara, t.ex. testgenerering och testdesign.
Lignin, som är en biprodukt vid pappersmassatillverkning, är det som ger styrka till träd och växter. Ligninet används idag främst för energiproduktion, men forskning visar att dess användningsområde är stort, vilket gör det till en viktig resurs för en ökad hållbarhet inom massaindustrin.
Artikeln som handlar om butikers matsvinn utifrån mängd, ekonomisk kostnad och klimatpåverkan, har tilldelats priset "2020 Most Downloaded Paper Award" av den vetenskapliga tidskriften Resources, Conservation & Recycling.
- Jag blev verkligen glad och överraskad över beskedet, säger Lisa Mattsson, doktorand i miljö- och energisystem, som är huvudförfattare till artikeln.
Ett integrerat kartongbruk består av ett flertal enhetsprocesser som kontinuerligt genererar stora mängder processdata. Tillverkningen är energiintensiv och man måste ta hänsyn till variationer för att uppnå optimal produktion.
Forskarskolan Vipp som startade 2011 kommer att gå i mål med utgången av 2020. Det firas genom ett avslutningsarrangemang i samband med Papermakers Night den 12 november.
- Vi kommer under detta år vinnlägga oss om göra klart alla projekt och skapa förutsättningar för att alla doktorander ska kunna ta sina examina, säger Magnus Lestelius, professor i kemiteknik och ny programdirektör för Vipp Forskarskola.
En globaliserad värld som förändras i allt snabbare takt ställer krav på snabba innovationsprocesser. En nyligen publicerad avhandling beskriver hur samarbeten genom öppna innovationsprocesser i nätverk kan vara ett alternativ som gör resan från idé till kommersialisering kortare.
Konstant utveckling av ny teknologi i en snabbt föränderlig och globaliserad värld förkortar produkters livscykler.
Vårmötet 2019 inleddes på Karlstads universitet och fortsatte med besök på Stora Enso i Forshaga.
Dagen inleddes med att Lars Järnström öppnade vårmötet, därefter följde föredraget "Hållbara arbetslivsförhållanden" av Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap. Lunchen inleddes med att Vipps styrelseordförande Louise Törnefalk Svanqqvist avtackade Lars Järnström.
Efter lunch besöktes Stora Enso i Forshaga med visning av produkter och rundvandring på anläggningen.
Lars Järnström, professor i bestrykningsteknik, kom till Karlstads universitet 1999 och har varit med och byggt upp den numera stora forskningsmiljön inom fiberbaserade processer och produkter. Nu i vår är det dags för pension, men han kommer vara fortsatt verksam vid universitetet som senior professor.
Lars Järnströms forskning handlar huvudsakligen om miljövänlig ytbehandling av fiberbaserade förpackningsmaterial.
En viktig del av förpackningar är den tryckta utsidan som kommunicerar med konsumenter. En låg tryckkvalitet kan i förlängningen påverka hur förpackningen och produkten i förpackningen uppfattas.
Ny forskning vid Karlstads universitet visar att massafabriker årligen kan spara flera miljoner kronor genom ny mätteknik. Den nya mättekniken gör det möjligt att styra massaprocessen så att förbrukningen av kemikalier, vatten och energi minskar.