Handelshögskolan summerar 2022
2022-12-12Efter ett år med många och snabba omställningar vill vi nu önska alla våra studenter och medarbetare en God Jul och ett Gott Nytt År med en summering av ett händelserikt 2022.
- Det har varit fantastiskt roligt att följa vår Handelshögskola 2022 - det är tydligt vilka vi är, vad vi vill och vad vi har åstadkommit, säger Marie-Therese Christiansson vikarierande prefekt vid Handelshögskolan. Nu vill vi önska Handelshögskolans studenter och medarbetare en riktigt god jul och ett gott nytt år – vi ses igen 2023!
Följande nyheter är ett axplock av allt fint arbete som genomförts på Handelshögskolan under 2022
Första kullen jurister examinerade från Handelshögskolan
Per-Ola Wiklander, universitetslektor i offentlig rätt och programledare vid Handelshögskolan är mycket nöjd med hur juristprogrammet har utvecklats. Och studenterna får jobb direkt.
Intresse för lojalitet och konflikt skapade bok om lojalitetskonflikter
De finns i tre kategorier – lätta, svåra och omöjliga. Ett samarbete mellan arbetsvetenskap och sociologi har resulterat i en bok för studenter.
Växande behov av digitala krisövningar
Samarbetet i projektet ”CriseIT 2 – Implementing Future Crisis Management” på Karlstads universitet och Høgskolen Innlandet visade sig spela en viktig roll för kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte kring digitalisering av krisövningar.
Pris till studier om gränsen mellan arbetsliv och privatliv i ett digitaliserat arbetsliv
Kristina Palm vid Handelshögskolan och Calle Rosengren vid Lunds universitet uppmärksammas för sin forskning om gränsen mellan arbetsliv och privatliv i ett digitaliserat arbetsliv. Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, uppmärksammas postumt med ett hedersomnämnande.
Forskningsbaserad lärobok uppmuntrar till kritiskt perspektiv
Robert MacKenzie vid Handelshögskolan har som redaktör introducerat nya kapitel i en redan etablerad bok om International Human Resource Management (IHRM).
Köpet av Twitter – en enorm ekonomisk transaktion
Techmiljardären Elon Musk har köpt plattformen Twitter för svindlande 44 miljarder dollar. Karl-Markus Modén, universitetslektor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, reder ut hur transaktioner vid sådana köp går till och vilka effekter de ger för köparen.
Guldpokal till tävlande jurister vid Handelshögskolan
Studenterna Tova Edwinson och Isa Movitz utsågs till bästa kärandelag och Handelshögskolan vid Karlstads universitet utsågs till bästa lärosäte i tävlingen SM i juridik.
Studenter vid Handelshögskolan bidrar till digitala innovationer
Att bedriva skarpa case i lärandet är lärorikt och ger känslan av att vara på plats i arbetslivet.
Unik översikt av service management
Bo Edvardsson, professor vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF), och Bård Tronvoll, professor vid CTF och Høgskolan i Innlandet i Norge, har varit redaktörer för nyutkomna boken The Palgrave Handbook of Service Management.
“Knuff” ger större vaccinationseffekt
Att få en tillräckligt stor del av befolkningen vaccinerad mot olika sjukdomar är en återkommande utmaning. Trots att vaccin mot Covid-19 erbjuds gratis är många ändå inte fullvaccinerade. I studien ”Vaccination nudges: A study of pre-booked COVID-19 vaccinations in Sweden” undersöker Niklas Jakobsson, Mats Ekman och Carl Bonander hur förbokade vaccinationstider har påverkat antalet vaccinerade.
Statliga insatser för att förhindra en finanskris
Regeringen vill garantera elproducenternas likviditet för att motverka att elmarknadens problem sprider sig till hela den finansiella sektorn. Under en presskonferens den 3 september presenterades flera förslag för att undvika detta. Karl-Markus Modén, universitetslektor i nationalekonomi vid Handelshögskolan förklarar insatserna och vad de betyder för vanliga elkonsumenter.
Att rösta digitalt i Sverige – skulle det vara möjligt?
På årets valdag uppstod på vissa ställen långa köer vid vallokalerna. I media ställdes frågan om Sverige skulle kunna komplettera röstandet med en digital lösning.
Stort intresse kring forskning om tillfredställelse under resande med kollektivtrafik
Med artikeln ”Assessing travel satisfaction in public transport: A configurational approach” har forskare vid Handelshögskolan, Centrum för tjänsteforskning och ämnet psykologi fått global uppmärksamhet.
- Det här visar att forskningen gör nytta i samhället, säger Alexandre Sukhov.
Glödhet digitalisering i fokus under Handelshögskolans dag
Jan Gulliksen, Sana Rouis Skandrani och David Ståhlberg föreläste om digitaliseringens utmaningar och nytta under Handelshögskolans dag som genomfördes på Karlstads universitet.
Teori och praktik under Handelshögskolans Sustainability Day
Akademiska teorier behöver landa i praktiska projekt för att få liv. Handelshögskolans Sustainability Day pendlade mellan akademi och smarta bostadsområden som med hjälp av AI-teknik sparar både klimat och plånbok samt kaffebönans hållbara väg till rosteriet Löfbergs i Karlstad.
Internationalisering vid Handelshögskolan 2022
Återkoppling genom personliga möten, gröna resor och inkludering var teman för internationaliseringen 2022. Nya utbytesstudiedestinationer i Hongkong, Japan och Italien påbörjades.
Hållbarhet inom internationalisering står alltmer på agendan och deltagare fick ut det mesta av nya Erasmus-stipendier genom att välja att resa med tåg och nya stipendier för studenter som har barn eller har ytterligare behov lanserades för att göra utbytesstudier utomlands möjliga för alla.
Handelshögskolan var värd för studenter och akademiker från hela världen - både på plats i Karlstad och i hybridform, för att stödja vårt engagemang för internationell hållbarhet.
Under Consortium of International Double Degrees, som Handelshögskolan var värd för i juni, diskuterades möjligheter att internationalisera våra program.
Handelshögskolans akademiker fick internationellt erkännande för kvaliteten i sin forskning genom att bli inbjudna att delta i internationella forskningsprojekt i världsklass (Stellenbosch University i Sydafrika) och utnämnas till hedersprofessorer (University of Manchester, GB).