Marie Nilsberth

Forskning
Min forskning handlar om interaktion och lärande i olika pedagogiska sammanhang, med ett särskilt intresse för betydelsen av skolans digitalisering i relation till frågor om likvärdighet och inkludering. För närvarande bedriver jag forskning i flera projekt som handlar om hur skriftspråkliga praktiker förändras i takt med nya informationsteknologier i skola och samhälle.
Pågående forskningsprojekt:
Nordiska grundskolor som dåtida, samtida och framtida mötesplatser för kunskap och inkludering (Nordic basic schools as past, present and future sites for solving the challenges of making diverse inclusive knowledge-based societies). Projektet handlar om vilken roll som efterkrigstidens nordiska utbildningsmodell har och har haft som sammanhållande kraft i det framväxande välfärdssamhället över en tidsperiod om 50 år. Denna modell baserades på en idé och ett ideal om en gemensam grundskola för alla elever, ibland beskrivet med devisen ”en skola för alla”, där skolan var tänkt att utgöra en mötesplats för barn och ungdomar med olika bakgrunder. Sedan dess har nya samhällsutmaningar tillkommit, i till exempel Sverige har ökade möjligheter till individuella skolval införts och inte minst har samhällets digitalisering medfört nya villkor för ungdomars socialisering. Mot bakgrund av detta är projektets syfte att fördjupa kunskapen om vilken betydelse som grundskolor har haft, har och kan komma att få i relation till samhälleliga utmaningar när det gäller inkluderande och kunskapsbaserade samhällsutveckling i de nordiska länderna. Tillsammans med Fritjof Sahlström (projektledare), Stig-Börje Asplund, Héctor Pérez Prieto, Johan Samuelsson, Fredrik Rusk, Tuuli From, Nikolaj Elf, Jens Hansen, Petteri Laihoinen (projektet finansierias inom utlysningen Future Challenges in the Nordics, Home | Future Challenges in the Nordics (futurenordics.org) )
Likvärdig litteracitet? Villkor för deltagande i digitaliserade lärmiljöer för elever med stöd för läs- och skrivutveckling. Syftet med denna studie är att belysa villkor för läsande och skrivande i en digitaliserad klassrumsmiljö för elever med artikulerade läs- och skrivsvårigheter, genom att i samverkan mellan forskare och speciallärare/specialpedagoger observera och analysera några elevers deltagande i skoluppgifter ur ett literacyperspektiv.
EQUITÉ. Equal access to knowledge in technology rich education. Projektledare för en utforskande workshop som adresserar frågor om vilken betydelse som digitala teknologier i klassrummet har i relation till likvärdighet för elever med varierande förutsättningar och behov med ett ämnesdidaktiskt perspektiv. Workshop-serien är ett samarbete mellan forskare från Karlstads universitet, Helsingfors universitet, Professionshögskolan Köpenhamn samt Högskolan i Kristianstad (VR/UVK, 2023-03870)
Lärare och influencer? Sociala medier som arena för yrkesutövning. Projektet handlar om lärares undervisning som läggs ut på digitala arenor som till exempel Youtube, Instagram och TikTok, vilket kan ses som en form av e-professionalism. För att förstå denna nya yrkespraktik riktar vi i projektet ljuset mot tre teman: lärarrollen, rollen som representant för en profession samt rollen som makthavare i ett digitaliserat utbildningslandskap. Tillsammans med Ann-Christine Randahl, Göteborgs universitet (projektledare) och Christina Olin-Scheller. (UVK 2021-03948).
Plattformspedagogik. En studie om att synliggöra rum för lärande i det digitala klassrummet. Projektets syfte är att, med särskilt fokus på ämnena svenska, matematik och historia, fördjupa kunskapen om lärplattformars betydelse för hur undervisning och lärande tar form i klassrummets interaktion. Jag är projektledare och genomför projektet tillsammans med Christina Olin-Scheller, Yvonne Liljekvist, Johan Samuelsson och Claes Hallqvist. Projetet finansieras av Vetenskapsrådet (UVK 2019/03760).
Tidigare forskningsprojekt:
Utmaningar i det uppkopplade klassrummet. Rum för lärande i en digitaliserad skola. I projektet följdes två högstadieklassers undervisning i olika ämnen i en digitaliserad högstadieskola. Jag var projektledare och genomför projektet tillsammans med Christina Olin-Scheller, Annelie Johansson och Eva Tarander. Projektet finansieras 2020-2021 av satsningen ULF (Utveckling, lärande, forskning).
Connected Classroom Nordic Inom det nordiska excellencentret QUINT ledde jag tillsammans med Anna Slotte det nordiska samarbetsprojektet Connected Classroom Nordic. Det övergripande syftet med projektet är att att i samverkan mellan forskare, lärare och elever utforska vad som utgör kvalitetsaspekter i de förändrade undervisningspraktiker som tar form i en digitaliserad skola.
LISA Sweden. Undervisningsstrategiers betydelse för elevers kunskapsutveckling. Syftet med den här studien var att ta reda på vilken betydelse lärares undervisningsstrategier har för högstadieelevers kunskapsutveckling. Projektet finansierades av Vetenskapsrådet (UVK 2017/03544).
Uppkopplade klassrum. Nya literacypraktiker bland gymnasielever i de smarta telefonernas tidevarv. Syftet är att fördjupa kunskapen om hur och för vilka syften som gymnasieelever använder sig av smarta telefoner i klassrummet. Projektet finansierades av Vetenskapsrådet (UVK 2015/01044).
Elevers berättelser om att göra nationella prov och få betyg. I projektet studeras mellanstadieelevers erfarenheter av att göra nationella prov och få betyg i årskurs sex. Internfinansierad projektmedarbetare, projektet drevs av Héctor Pérez Prieto, Håkan Löfgren, Ragnhild Löfgren, Johan Samuelsson och Viveca Lindberg (VR 2013/1668).
Läsa mellan raderna. Internfinansierad projektmedarbetare, projektet drevs av Christina Olin-Scheller och Michael Tengberg. Se även https://www.kau.se/csl/forskning/var-forskning/forskningsprojekt/lasa-mellan-raderna .
Lärarens väg genom klassrummet. I min avhandling Lärarens väg genom klassrummet: Lärande och skriftspråkande i bänkinteraktioner på mellanstadiet utforskade jag lärares och elevers sociala samspel i klassrummet i samband med skriftspråkligt arbete i olika ämnen, mot bakgrund av en allt högre grad av individualisering i skolan.
Undervisning
Jag undervisar i olika kurser på Institutionen för pedagogiska studier, främst inom Speciallärarprogrammet. Jag är kursansvarig för examensarbeten inom Speciallärarprogrammet. Jag har även undervisat i flera kurser inom forskarutbildningen och handleder ett flertal doktorander.
Samverkan
ROSE. Research on subject-specific education, https://www.kau.se/rose
QUINT. Quality in Nordic Teaching, https://www.uv.uio.no/quint/
CSL. Centrum för språk och litteraturdidaktik, https://www.kau.se/csl
VIDA seminariet. Videoanalys i forskning, https://www.kau.se/fakulteten-humaniora-och-samhallsvetenskap/om-fakulteten/institutioner-och-amnen/institutionen-1 .
Nationella nätverket för literacyforskning, http://www.literacynatverket.se .
NNMF. Nordiska nätverket för modersmålsdidaktisk forskning.
SMDI, Svenska med didaktisk inriktning. https://liu.se/artikel/nationella-natverket-for-svenska-med-didaktisk-inriktning .
Biografi
Jag har en bakgrund som mellanstadielärare och som specialpedagog i grundskolan. Jag har tidigare arbetat med skolutvecklingsfrågor och handledning till lärare och skolledare. För närvarande arbetar jag som universitetslektor vid institutionen för pedagogiska studier.
Publikationer
- Jenny Högström, Nilsberth, Anna Slotte - 2024
- Ann-Christin Randahl, Nilsberth, Olin-Scheller, Eva Tarander, Appelgren - 2024
- Wikström, Duek, Nilsberth, Olin-Scheller - 2024
- Nilsberth, Tina Hoegh, Marie Falkesgaard Slot - 2024
- Jenny Hogstrom, Antti Paakkari, Nilsberth, Anna Slotte - 2024
- Inga Staal Jenset, Anna Slotte, Nilsberth, Gøril Brataas, Marte Blikstad-Balas - 2024
- Nilsberth, Olin-Scheller, Johansson, Eva Tarander - 2024
- Sturk, Nilsberth, Ann-Christin Randahl - 2024
- Buskqvist, Johansson - 2023
- Nilsberth - 2023
- Nilsberth, Pérez Prieto - 2023
- Nilsberth, Asplund - 2023
- Nilsberth, Tina Høegh, Slot Marie - 2023
- Nilsberth, Olin-Scheller - 2023
- Nilsberth, Olin-Scheller, Eva Tarander, Johansson - 2023
- Nilsberth - 2022
- Wikström, Nilsberth - 2022
- Duek, Nilsberth - 2022
- Nilsberth - 2022
- Nilsberth, Olin-Scheller, Martin Kristiansson - 2022
- Tengberg, van Bommel, Nilsberth, Walkert, Nissen - 2022
- Nilsberth, Tengberg, van Bommel, Nissen, Walkert - 2022
- van Bommel, Nilsberth, Tengberg, Walkert - 2022
- Nilsberth, Anna Slotte, Tina Høegh, Sólveig Zophoníasdóttir, Jenny Högström, Johansson, Olin-Scheller, Eva Tarander - 2021
- Nilsberth, Liljekvist, Olin-Scheller, Samuelsson, Claes Hallquist - 2021
- Nilsberth, Sandlund - 2021
- van Bommel, Tengberg, Tanner, Walkert - 2021
- Anna Slotte, Tanner, Olin-Scheller - 2021
- Olin-Scheller, Tanner, Asplund, Janne Kontio, Wikström - 2021
- Riitta Juvonen, Tanner - 2021
- Ann-Christin Randahl, Olin-Scheller, Tanner - 2020
- Nilsberth, Liljekvist, Olin-Scheller, Samuelsson, Claes Hallquist - 2020
- Tanner, Pérez Prieto - 2020
- Riitta Juvonen, Tanner, Olin-Scheller, Liisa Tainio, Anna Slotte - 2019
- Fritjof Sahlstrom, Tanner, Verneri Valasmo - 2019
- Fritjof Sahlström, Tanner, Olin-Scheller - 2019
- Anna Slotte, Olin-Scheller, Tanner - 2019
- Redaktör - 2018
- Olin-Scheller, Tanner - 2018
- Kirsti Klette, Fritjof Sahlström, Marte Blikstad-Balas, Jennifer Luoto, Tanner, Tengberg, Astrid Roe, Anna Slotte - 2018
- Olin-Scheller, Tanner - 2018
- Tanner, Fritjof Sahlström - 2018
- Asplund, Olin-Scheller, Tanner - 2018
- Tanner - 2017
- Håkan Löfgren, Pérez Prieto, Tanner, Ragnhild Löfgren, Samuelsson, Viveca Lindberg - 2017
- Öhman, Tanner - 2017
- Buskqvist, Olin-Scheller, Tanner - 2017
- Tanner, Pérez Prieto - 2017
- Tanner, Olin-Scheller, Ulf Buskqvist, Åkerlund - 2017
- Tanner, Olin-Scheller, Tengberg - 2017
- Tanner, Samuelsson, Pérez Prieto - 2017
- Tanner - 2017
- Carina Hermansson, Eva Hultin, Tanner - 2017
- Redaktör - 2017
- Tanner, Roos - 2017
- Marie Tanner - 2016
- Olin-Scheller, Tanner, Åkerlund, Buskqvist - 2016
- Tanner, Pérez Prieto - 2016
- Redaktör - 2016
- Asplund, Tanner - 2016
- Tanner - 2016
- Asplund, Olin-Scheller, Tanner, Åberg - 2016
- Fritjof Sahlström, Tanner - 2015
- Tanner - 2015
- Pérez Prieto, Tanner - 2015
- Christina Olin-Scheller, Marie Tanner - 2015
- Tanner, Pérez Prieto - 2015
- Tanner - 2015
- Tanner, Christina Olin-Scheller, Tengberg - 2015
- Tanner, Héctor Pérez Prieto - 2015
- Tanner, Olin-Scheller, Asplund, Åberg - 2015
- Pérez Prieto, Tanner - 2014
- Tanner - 2014
- Tanner, Héctor Pérez Prieto - 2014
- Tanner - 2014
- Tanner, Sahlström - 2014
- Tanner - 2014
- Hector Perez Prieto, Marie Tanner - 2013
- Tanner, Christina Olin-Scheller, Fritjof Sahlström - 2013
- Tanner - 2013
- Tanner, Héctor Pérez Prieto - 2012
- Tanner - 2012
- Tanner - 2012
- Marie Tanner - 2011
- Tanner - 2010
- Tanner - 2009
