Videoanalys i forskning - VIDA

Är du intresserad av att diskutera frågor kring videoanalyser i forskningsprocessen?
I VIDA-gruppen ingår forskare och doktorander från olika ämnesområden som arbetar med videoobservation i olika typer av interaktionsstudier.
Syftet är vara ett forum där vi tillsammans kan hjälpa varandra i analysarbetet, läsa och diskutera metodlitteratur inom fältet och dela med oss av tekniska, etiska och praktiska erfarenheter i arbetet med att använda video vid datainsamling. Innehållet i seminarieserien är på många sätt deltagarstyrt och har ofta karaktären av arbetande seminarier. Vårt mål är också att utgöra ett forum där forskare och doktorander som använder sig av videoobservationer turas om att bidra med datamaterial som vi gemensamt kan arbeta med. Förutom detta är inslag av externa föreläsare viktiga där både innehållsliga och metodologiska frågor presenteras och diskuteras.
KALENDARIUM
Alla seminarier ligger på tisdagar kl. 13-14.30, seminarierna genomförs på universitetet i VIDA-rummet 3D512B eller över Zoom, beroende på omständigheterna. Det finns lediga tider, så hör av dig om du vill boka, presentera projekt eller videodata.
Våren 2023
- Tisdag den 7 februari 13:00-14:30 kommer vi att fokusera på ett temanummer om forskarens deltagande under fältarbete "Special issue: Researchers’ participation roles in video-based fieldwork": https://tidsskrift.dk/socialinteraction/issue/view/9243
Diskussionen utgår från de två kommenterande artiklarna av M. Goodwin respektive F. Ericksson, och i övrigt läser vi temanumrets artiklar i den mån vi har intresse och tid. Med detta underlag bjuder vi in till ett VIDA-seminarium där diskussionerna lyfter våra erfarenheter av att hantera fältarbete med videoutmaningar, dilemman, möjliga förhållningsätt.
- Tisdag den 28 mars 14:15-15:45 (OBS annan tid)
Marie Wejrum, doktorand i pedagogiskt arbete på Karlstads universitet, presenterar några filmsekvenser och preliminära resultat från sitt pågående doktorandprojekt om högstadieelevers läsning av argumenterande multimodala texter.
- Tisdag den 25 april kl. 13.00-14.30
Annelie K Johansson, doktorand i pedagogiskt arbete med svenska som didaktisk inriktning på Karlstads universitet, presenterar några utvalda videoklipp för gemensam videoanalys. Materialet är konstruerat inom ramen för CSL-projektet Utmaningar i det uppkopplade klassrummet och används i hennes doktorandprojekt Multimodal textdesign i uppkopplade klassrum. Den övergripande fråga som ställs till videoklippen handlar om elevers literacy och fokuserar på elevers interaktioner och hur elevers engagemang i skoluppgifter kan beskrivas och förstås i samband med det.
- Tisdag den 23 maj kl. 13:00-14.30
Mer information
- Anmäl dig till gruppens e-post-lista för ytterligare information och Zoomlänkar minna.arvidsson@kau.se
- Vill du se våra tidigare seminarier så klickar du här
