Uppkopplade klassrum

I projektet studerar vi gymnasieelevers användning av smarta telefoner och hur dessa samspelar med andra resurser i klassrummet. Trycket på att digitalisera undervisningen är idag stort och förutom de laptops och surfplattor som skolorna försett gymnasieeleverna med, är klassrummet uppkopplade inifrån genom elevernas egna mobiltelefoner. Dessa ger eleverna närmast obegränsade möjligheter att snabbt söka information, kommunicera och umgås för såväl undervisningsrelaterade som andra syften. Ur ett medieekologiskt perspektiv har därför de förändringar som skolans digitalisering inneburit i grunden förändrat undervisningens förutsättningar. Syftet med projektet är att fördjupa kunskapen om hur och för vilka syften som gymnasieelever använder sig av smarta telefoner i klassrummet. Vi utforskar de smarta telefonernas roll, både pedagogiskt och socialt, i ett klassrum där gamla och nya textpraktiker kring läsande, skrivande och samtalande flätas samman. Vi studerar dessa praktiker genom videoinspelningar i klassrummet och skärmspeglingar av elevernas digitala verktyg. Projektet bidrar därför också med kunskaper om de utmaningar som skolan och lärare står inför i relation till mobila digitala verktyg i klassrummet.
Våra främsta resultat i projektet är att mobiltelefonerna främst tjänar som en resurs för att upprätthålla de mönster som redan existerar i klassrummet, såväl när det gäller undervisningspraktiker som sociala relationer och elevers identitetsarbete. En konsekvens av detta är att mobilerna å ena sidan inte skapar några stora ordningsproblem men å andra sidan inte heller är lösningen på dessa problem. Mobilerna, som en del av det uppkopplade klassrummet, minskar dock möjligheten för lärare att överblicka klassrumsarbetet eftersom det blir mindre synligt vad eleverna gör på sina skärmar. Uppkopplingen ökar också elevernas möjligheter att delta på fler arenor samtidigt. Som en digital resurs bland flera, stärker mobilerna därmed, på gott och ont, individualiseringen i klassrummet. I takt med att elevers socialitet blir alltmer uppkopplad, är en tänkbar risk att fler kan känna ett tvång att, via mobilen eller andra digitala verktyg, rikta sin uppmärksamhet utanför klassrummet.
Läslyftet - En förändrad undervisningspraktik – en film från skolverket där Christina Olin Scheller resonerar kring hur digitalisering kan påverka undervisningen.
