Annelie K Johansson

Forskning
Mitt forskningsintresse handlar om elevers literacitet i digitaliserad undervisningsmiljö. Mot bakgrund av att det inte bara är den skriftspråkliga praktiken som förändras i vårt samtida medielandskap utan även normerna för vad som känns igen som text, skrivande, läsande och lärande påverkas också skolans undervisning i literacy.
I mitt doktorandprojekt Högstadieelevers multimodala textdesign i skoluppgifter, undersöker jag av elevers literacies i digitala undervisningsmiljöer - närmare bestämt elevers multimodala textdesign i multimodalt täta skoluppgifter, som till exempel då elever ska producera en powerpoint och redovisa den eller då elever ska producera en film och iscensätta en visning av den.
Min forskning bygger främst på videodata från situerad klassrumsundervisning samt ljudinspelningar av lärar- och elevintervjuer från projektet Utmaningar i det uppkopplade klassrummet. Rum för lärande i en digitaliserad skola.
Undervisning
Mitt undervisningsområde är svenska med didaktisk inriktning. Med min bakgrund som klasslärare har jag ett brett perspektiv på vad undervisning i svenska kan innefatta och de områden jag främst undervisar i är elevers språk-, läs- och skrivutveckling, berättande som pedagogiskt verktyg, estetiska lärprocesser och mulitmodal literacy.
Samverkan
Affilierad Forskarskolan KÄKK.
Ansluten till Forskningscentret Centrum för språk och lärande (CSL).
Ansluten till forskarmiljön Research on Subject-specific Education (ROSE).
Ansluten till det internationella forskarnätverket Knowledge and Quality across School Subjects and Teacher Education (KOSS).
Ansluten till det nordiska forskningscentret Quality in Nordic teaching (Quint).
Ansluten till den nordiska forskningsgruppen Connected Classrooms Nordic (CCN).
Ansluten till projektet, EQUITY. Equal access to knowledge in technology rich education.
Ansluten till Nationella literacynätverket
Ansluten till seminariet Videoanalys i forskning (VIDA).
Biografi
Jag är legitimerad lärare i svenska (åk 1- 9, samt gymnasiet och Komvux) och har en lärarexamen 1-7 med inriktning på svenska och SO-ämnena.
Jag har en fil. kanditadexamen i Svenska och en fil. magisterexamen i Svenska med didaktisk inriktning.
Jag är också läromedelsförfattare och tillsammans med Jessika Eriksson och Camilla Grönvall Fransson har jag gett ut bland annat Kreativ grammatikundervisning för lärare F-6 (2025).
Sedan 2007 har jag arbetat som adjunkt i Svenska språket på Karlstads universitet. Främst har jag mött lärarstudenter i svenskkurser på programmen för låg- och mellanstadielärare men också deltagare i fristående kurser för verksamma lärare.
Dessutom har jag tidigare undervisat i kurser inom allmänna utbildningsområdet som handlat om estetiskt lärande, i kurser inom lärarprogrammen med inriktning mot fritidshem och förskola som handlat om språk- läs- och skrivutveckling, i kurser inom lärarlyftet och i kurser inom speciallärarprogrammet.
Ett annat område som jag så gott som hela min tid vid Karlstads universitet har verkat inom är studenternas verksamhetsförlagda delen av lärarutbildningen (vfu).
Jag har också varit engagerad i internationalisering av lärarutbildningen.
Relaterad information
Med början Ht -23
Doktorandrepresentant i lärarutbildningsnämnden (LUN)
Med början Ht 23
Doktorandrepresentant i forskningsrådet (FO)
Övrigt
ORCID iD: 0000-0002-9697-3688
Publikationer
- Nilsberth, Olin-Scheller, Johansson, Eva Tarander - 2024
- Johansson - 2023
- Nilsberth, Olin-Scheller, Eva Tarander, Johansson - 2023
- Johansson, Grönvall - 2022
- Nilsberth, Anna Slotte, Tina Høegh, Sólveig Zophoníasdóttir, Jenny Högström, Johansson, Olin-Scheller, Eva Tarander - 2021
- Marie Wejrum, Byman Frisén, Johansson, Olin-Scheller, Grönvall - 2021
- Grönvall Fransson, Johansson - 2020
- Johansson - 2019
- Duek, Grönvall, Johansson, Olin-Scheller - 2018
- Johansson, Grönvall, Eriksson - 2018
- Johansson, Grönvall Fransson - 2017
- Eriksson, Grönvall, Johansson - 2017
- Eriksson, Grönvall, Johansson - 2013
- Johansson - 2011
