Nyheter

  • 2024-05-27

    Student vid Elitidrottsuniversitetet tog guld i styrkelyft i junior-EM

    Axel Isberg, 19 år, student vid Elitidrottsuniversitetet, Karlstads universitet blev nyligen europamästare i utrustat styrkelyft vid junior-EM i Luxemburg. Detta blir tredje gången gillt eftersom han tagit guldmedaljer vid europamästerskap även 2022 och 2021.

    Sammanlagt lyfte Axel Isberg nästan ett ton och slog juniorrekord i tre moment. Vi säger stort grattis!

    – Tack, det var kul, det är lika kul varje gång. Jag lyfte 390 kg i knäböj, 220 i bänkpress och 325 kg i marklyft. I utrustad styrkelyftning, använder vi knäböjsdräkt som stödjer kroppen och lindar knäna hårt för att få mer stöd. Det ger mer stöd an klassisk styrkelyftning där jag tar 330 kg i knäböj.

    Du läser till civilingenjör inom datateknik parallellt samtidigt som du tränar och tävlar på elitidrott, hur tycker du att det funkar?

  • 2024-05-24

    Hallå där Fanny Andersson, student på musiklärarprogrammet...

    ...du och en ensemble från Musikhögskolan Ingesund spelade traditionsenligt under Polarpriset tidigare i veckan.

    Var och när spelade ni i anslutning till prisutdelningen?

    Vi spelade i början av röda mattan utanför Grand Hotel när alla gästerna anlände, från kl. 16.00 och en dryg timme tills kungafamiljen anlände.

    Hur kändes det att spela för hela Sveriges musikerelit samt för pristagare och andra influgna musiker?

  • 2024-05-22

    Ingesundstudent framgångsrik i internationell musiktävling

    Studenten och pianisten Gabriele Strata har rönt stora framgångar vid den prestigefyllda 2024 Concours Musical International de Montréal, CMIM. Han har tilldelats tävlingens andrapris, samt publikens pris och kammarmusikpriset, vilket markerar en betydande milstolpe i hans musikkarriär.

    Gabriele Strata studerar på ettåriga utbildningen Artistdiplom vid Musikhögskolan Ingesund, en post-masterkurs dedikerad till konstnärlig utveckling för artister i världsklass.  Under ledning av professor Julia Mustonen-Dahlkvist och andra framstående lärare har han förfinat sitt hantverk och visat exceptionell konstnärlighet och teknisk skicklighet.

  • 2024-05-21

    Ny forskning syftar till att främja utvecklingen av behandlingsmetoder för psykologiskt lidande

    – Psykologiskt lidande som spänner över flera diagnostiska områden är nästan mer vanligt än ovanligt. Tidigare klinisk forskning har tenderat att fokusera på enskilda diagnoser vid utvärdering av psykologiska behandlingsmetoder, vilket länge har lämnat frågan om hur människor med flera diagnoser bäst kan få hjälp bristfälligt utredd, säger Daniel Wallsten, nybliven doktor i psykologi.

    I sin avhandling belyser Daniel Wallsten den komplexa verkligheten av psykologiskt lidande som ofta sträcker sig över flera diagnostiska områden och ifrågasätter aspekter av det medicinska synsättet som innefattar synen på psykologiskt lidande som störningar, men också de metoder som ofta förknippas med medicinsk forskning.

  • 2024-05-17

    Ny professor i genusvetenskap sätter fokus på juridiska frågor och mänskliga rättigheter

    Efter 15 år som verksam vid Stellenbosch University i Sydafrika valde Annika Rudman Karlstads universitet som ny bas.
    – Jag valde Karlstad eftersom jag, precis som universitetet, tror och satsar på internationalisering och interdisciplinär forskning, säger Annika Rudman, ny professor i genusvetenskap.

    Den gemensamma nämnaren för Annika Rudmans forskning är ett brinnande intresse för den roll som kön – eller socialt kön – spelar i relation till juridik, samhälle, politik, kultur och beteende. Hon utforskar juridiska frågor relaterade till kön, genus, könsidentitet, könsuttryck, könsroller, sexuell läggning, klass, etnicitet och kultur – ofta i kombination med varandra. 

  • 2024-05-08

    Välkommen till SASUF satellitevenemang på temat visuella och interkulturella studier den 14 maj

    – Seminariet vänder sig till forskare, lärare, studenter och andra med intresse för internationalisering inom högre utbildning och handlar om möjligheten att genomföra en masterutbildning inom visuell kultur och kommunikation, säger Staffan Löfving, docent i socialantropologi och lektor i interkultur.

    Seminariet är ett så kallat satellitevenemang som arrangeras inom ramen för South Africa-Sweden University Forum (SASUF) forsknings- och innovationsvecka, vilken äger rum den 13–17 maj. Under innovationsveckan arrangeras ett flertal satellitevenemang med olika teman runt om på svenska universitet, flertalet hybrida, under den 13–14 maj.