Universitetspedagogisk utbildning
Hösten 2020 förändrades modellen för UPEs kursverksamhet för universitetslärare. Kurserna har blivit mindre till omfånget, fler till antalet och det blir upp till de enskilda lärarna och deras chefer att välja vilken utbildning som är mest relevant i det enskilda fallet. UPE:s uppgift blir att tillhandahålla bra, relevant utbildning och andra aktiviteter som stödjer lärarna att kunna göra ett bra jobb. Och givetvis kommer vi vid UPE att försöka ge råd till den lärare eller chef som vill ha förslag och rekommendationer.

Kursutbud
Se en kort beskrivning av kurserna nedan. Kursutbudet utvecklas och uppdateras kontinuerligt. Du som är anställd vid Kau hittar mer detaljerad information på Inslaget.
UNDERVISA PÅ UNIVERSITET: KUNSKAP, LÄRANDE OCH PRAKTISKT LÄRARSKAP (KLL)
Kursen vänder sig i första hand nya lärare, men kursen är praktiskt inriktad och passar även lärare med flera års erfarenhet.
I det direkta mötet med studenten –fysiskt eller online, enskilt eller i grupp –ska läraren hantera situationen så att studenten stimuleras till att våga utsätta sig för att lära något nytt. Baserat på forskning om hur lärande går till och olika slags kunskap,syftar kursen till att ge praktiska verktyg för att kunna agera skickligt i lärarrollen. I kursen arbetar vi praktiskt med hur man kan hantera typiska undervisningssituationer, i stora studentgrupper och/eller mindre, i föreläsningssituationer respektive grupp-eller laborationshandledning.
UNDERVISA PÅ UNIVERSITET: RAMAR, REGLER OCH RESURSER (RRR)
Kursen vänder sig till lärare som påbörjat eller ska påbörja anställning som universitetslärare.
I kursen introduceras universitetslärare till tjänstemannauppdraget genom regelverk för universitetsutbildning, såsom grundläggande lagstiftning, regler och lokala styrdokument. Kursdeltagarna ges en övergripande förståelse av internationella och nationella kvalitetsstyrsystem och hur dessa relateras till den lokala verksamheten på universitetet. Deltagarna ges insikter om och förberedelse för att arbeta med kvalitetsutveckling inom högre utbildning.
ATT UNDERVISA SOM EN MÄSTARE (TLC)
Kursen vänder sig till lärare som påbörjat eller ska påbörja anställning som universitetslärare.
Kursens mål är att du ska välja en undervisningsteknik ur boken Teach like a champion 3.0 (av Doug Lemov) och anpassa den till din egen undervisning. Under den första kursträffen lägger vi upp en plan för ditt arbete och hur du vill presentera det. Under den andra kursträffen presenterar du din idé och får återkoppling på den från undervisande lärare och de andra kursdeltagarna. Utifrån den återkopplingen får du sedan slutföra din uppgift.
CANVAS: STRUKTUR FÖR ÖVERBLICK OCH PROGRESS (CSP)
Kursen vänder sig till alla lärare i Canvas.
Skapa din Canvaskurs för progress, tydlighet och struktur med stöd av Canvas mallkurs och checklista. Målet är att deltagarna efter kursen ska kunna:
1. Skapa en struktur som ger en tydlig överblick av kursen och dess innehåll
2. Skapa examinationer som stöds av kraven för GDPR och juridiska aspekter för onlineundervisning
3. Värdera och föreslå förbättringar för sin kurs
ÅTERKOPPLING OCH EXAMINATION (AEX)
Kursen vänder sig till lärare som deltar i bedömning, examination och som ger återkoppling till studenter. Deltagarna introduceras i olika tekniker för att ge formativ och summativ återkoppling. Målet är att deltagarna efter kursen ska kunna:
- Använda begreppen formativ och summativ återkoppling för att resonera kring bedömningars olika syften och relationen mellan dessa,
- Reflektera kring examinationsuppgifters design och användning ur ett formativt och summativt perspektiv
- Reflektera kring hur olika former av återkoppling kan användas som stöd för lärande
- Använda etablerade modeller kring bedömning och återkoppling för att identifiera problem och utveckla den egna praktiken
KONSTRUKTIV LÄNKNING SOM METOD I HÖGRE UTBILDNING (CA)
Kursen vänder sig till lärare och doktorander som vill utveckla och dokumentera sin kompetens inom området grundläggande pedagogisk skicklighet.
Kursen syftar till att deltagaren ska kunna utveckla och kvalitetssäkra kurser inom det egna huvudområdet med hjälp av konstruktiv länkning. I kursen använder deltagarna konstruktiv länkning praktiskt för utveckling av en ny eller en befintlig kurs från sin egen vardag.
HANDLEDARKURS FÖR SJÄLVSTÄNDIGA ARBETEN (HSA)
Kursen vänder sig till lärare vid Karlstads universitet som handleder uppsatser och självständiga arbeten.
Kursens syfte är att kursdeltagaren skall utveckla förmåga att på vetenskaplig grund organisera, genomföra och utvärdera handledning av uppsatser och självständiga arbeten inom högre utbildning. Kursen omfattar 3 veckors heltidsstudier, varav fem schemalagda dagar.
OPEN NETWORKED LEARNING COURSE (ONL)
ONL vänder sig till alla lärare som vill lära sig mer om flexibelt och online undervisning.
Kursen är en del av ett samarbete mellan flera universitet. Deltagarna arbetar i PBL-grupper (Problem Based Learning) och undersöker olika ämnen inom flexibelt lärande och online undervisning, såsom digitala färdigheter, öppenhet och design för online undervisning. Deltagarna reflekterar över studentens roll och studentens behov i online undervisningen. Kursen ges enbart på engelska.
NORMKRITISK PEDAGOGIK (NKP)
Kursen vänder sig till alla universitetslärare.
Kursen behandlar vanliga normer och fördomar med relevans vid högre undervisning, bland annat genus, sexuell läggning, etnicitet och klass, och hur detta kommer till uttryck i undervisnings innehåll och format. I kursen introduceras och appliceras praktiska metoder och verktyg för att analysera deltagarens egen praktik. Kursen innehåller praktiska övningar och uppgifter. Aktuell debatt om normkritisk pedagogik inom akademin utforskas och diskuteras. Kursen ges enbart på engelska.
STUDENTAKTIVT LÄRANDE I ALC (ALC)
Kursen vänder sig till lärare på Karlstads universitet.
Kursen vänder sig till lärare på Karlstads universitet där undervisningstekniker för studentaktivt lärande är i fokus. Kursen består av fyra träffar:
1. Introduktion,
2. Workshop om olika aktiviteter och undervisningstekniker,
3. Litteraturseminarium och presentation av idé till undervisningsupplägg,
4. Genomförande av dina undervisningsmoment i ALC-salen samt kamratåterkoppling.
DOKTORANDHANDLEDARUTBILDNING (DHU)
Kursen vänder sig till disputerade lärare vid Karlstads Universitet som handleder eller avser att handleda studerande på forskarnivå.
Handledning är det viktigaste pedagogiska instrumentet i forskarutbildningen. Handledning av doktorander och licentiander handlar inte bara om att förmedla kunskap till doktoranden. Det handlar också om att främja utvecklingen av doktoranden mot att bli en självständig forskare. I detta ingår att stödja utvecklingen av förmågor som att analysera, tänka kritiskt och innovativt, att leda projekt och samarbeta med andra.
FÖRDJUPANDE SEMINARIESERIE OM FORSKARHANDLEDNING AV DOKTORANDER (DHU2)
Seminarierna riktar sig till disputerade lärare vid Karlstads Universitet som handleder eller avser att handleda studerande på forskarnivå.
Kursen bygger på deltagande vid föredrag och aktivt bidragande i en efterföljande diskussion. Tillsammans utgör dessa delar ett seminarium som ges minst två gånger per termin. Seminarierna utgår från deltagarnas egna erfarenheter av att bli handledda och av att handleda på olika nivåer. Kursen vänder sig till lärare vid Karlstads universitet som genomfört kursen: Doktorandhandledarutbildning (DHU).
BYGGA SIN MERITPORTFÖLJ: GRUPPHANDLEDNING (BMP)
Kursen vänder sig till lärare och doktorander som siktar på att bli kompetensförklarade inom området grundläggande pedagogisk skicklighet.
I kursen utvecklar deltagarna sina respektive meritportföljer med tillgång till handledning av kursledare och i samarbete med andra deltagare. Målet är att kursdeltagaren ska ha skapat en meritportfölj av tillräckligt omfång och av tillräcklig kvalitet för att kunna valideras som “påbörjad pedagogisk meritportfölj” (SUHFs rekommendation 2016:1).
Vid mån av plats kan vi erbjuda externa deltagare att gå våra kurser mot en kursavgift.
Kontakta upe@kau.se för mer information.
