– Vår forskning ger ett bra bidrag in i studenternas arbete med att designa platser för turism där vi påvisar vikten av att arbeta med en platsbaserad digital utveckling i harmoni med platser och människor säger Lotta Braunerhielm, docent i kulturgeografi vid Karlstads universitet.
Inom Geomedia belyser forskningen relationen mellan plats och medier och hur de påverkar varandra.
Besöksnäringen är en bransch som präglats av digitalisering under ganska många år. Samtidigt har utmaningen varit att utvecklingen primärt varit teknikdriven.
Det kallas för ”Digital backlash” – missnöjet med hur vår digitala tillvaro har blivit. Karin Fast, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, har tillsammans med andra forskare varit redaktör för den nya boken ”The digital backlash and the paradoxes of disconnection”.
Karin Fast, förklara ”digital backlash”
– Vi använder begreppet för att belysa nya strömningar i samhället, med fokus på Norden, som bottnar i ett missnöje med hur vår digitala tillvaro blivit.
Mette Mortensen är professor i medievetenskap vid Köpenhamns universitet med en doktorsexamen i konst- och litteraturvetenskap och en tvärvetenskaplig bakgrund som magister i litteraturhistoria.
Forskningsprojektet ”Sámi ’trail of tears’ walking trail” är avslutat. Richard Ek, professor i kulturgeografi och projektledare, berättar om vikten av att kontrollen ligger hos ursprungsbefolkningen och att kulturen kring Sápmi är oerhört viktig för att hålla liv i berättelserna kring tvångsförflyttningarna av samer.
– Vi har fått kvitto på det vi hela tiden har känt, förklarar Richard Ek.
De som äger eller har tillgång till ett fritidshus kallas för “den osynliga befolkningen” och kan vara en utmaning att nå för myndigheter i händelse av en kris. Geomediaforskare vid Karlstads universitet argumenterar för vikten av att skapa mer kunskap om hur kriskommunikation behöver nå tillfälliga populationer.
Att besöka sitt fritidshus utgör en betydande del av den svenska turismen.
Det börjar bli dags att blicka tillbaka på 2023 – vilket var det andra året för Centrum för Geomediastudier. Jag vill först och främst tacka er för alla värdefulla bidrag och insatser som tillsammans bygger vår gemensamma forskningsmiljö.
Exemplen nedan, hämtade från vårt nyhetsflöde, ger en liten inblick i vad vi höll på med under 2023. Men mycket annat hände också.
Nya externfinansierade projekt startade – andra fortsatte.
- Propaganda har varit det som forskning inom medie- och kommunikationsvetenskap har fokuserat på i Ryssland – den här diskursen jag tittar på var inte speciellt utforskad innan kriget startade, säger Svetlana Chuikina.
I avhandlingsprojektet “(Re)constructing Russian anti-war movements.
The Mediatization of Space through navigational interfaces, or: the digital map as a symptom of (almost) everything that has happened with media
After a phase of “spatial forgetfulness,” media and communication studies have revisited the intersection of media, space, and place, challenging earlier views of media inherently transcending geographical constrains leading to spatial annihilation and the disappearance of distance.
Berätta lite kort om din bakgrund
- Jag fick min akademiska inskolning inom medievetenskap och blev förra året professor i designteori vid Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle i Tyskland. Innan dess jobbade jag som vetenskaplig koordinator vid forskarskolan ”Locating Media” vid universitet i Siegen, som fokuserade mycket på forskning kring plats- och situationsspecifika mediaprocesser genom att använda plats- och situationsspecifika metoder.
Setting the Scene: Academic interventions in the media and tourism industries with our guest professor Stijn Reijnders at the Erasmus University, Rotterdam.
Title
Setting the Scene: Academic interventions in the media and tourism industries
Abstract
This presentation focuses on media tourism: the phenomenon of people travelling to places associated with films, TV series or other forms of popular culture.
Richard Ek, professor i kulturgeografi vid Karlstads universitet, berätta om konferensen ”Indigeneity and Visual Sovereignty” som genomfördes i Kapstaden 27–28 april 2023.
- Konferensen hade som tema ”visuell suveränitet” som bland annat handlar om hur ursprungsbefolkningar runt om i världen kan ha äganderätt och kontroll över exempelvis material och fotoarkiv som återger deras historia, kultur, språk och identitet.
Henrik, du är ny doktorand i Geomedia vid Karlstads universitet - berätta om din bakgrund
- Jag har en master i kulturstudier vid Göteborgs universitet och i övrigt är min bakgrund tvärvetenskapligt humanistisk med ett stort intresse för kultur och samhällspolitiska frågor. Hur påverkar geomedia samhället och kulturen, och mediers rumsliga aspekter – det är frågor som intresserar mig.
Berätta om ditt forskningsprojekt
- Det är tänkt att handla om digitalt utanförskap inom kollektivtrafiken.
Under 2022 fick Centrum för Geomediastudier en flygande start. Ett sätt att sammanfatta våra prestationer är att återkomma till det som skrevs om Geomedia under året. Exemplen nedan representerar den tvärvetenskapliga omfattningen och kvaliteten på vår forskning.