Hur kan elever lära bättre?
2020-10-12Forskarskolan Käkk, Kunskap, ämnen och kvalitet i lärarutbildning och klassrum, vänder sig till lärarutbildare med ett ämnesdidaktiskt intresse. De ska genom praktiknära studier utveckla kunskap om hur ämnesinnehåll transformeras och omsätts i undervisningen.
- I slutändan är målet att eleverna ska få en ännu bättre undervisning i skolan genom att utveckla kunskaper om undervisning i både lärarutbildning och klassrum, säger Jorryt van Bommel, docent i matematikens didaktik vid Karlstads universitet och koordinator för forskarskolan.
Forskarskolan Käkk är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Högskolan i Halmstad och Högskolan Väst. Forskarstudenterna, doktoranderna, har sin anställning på något av dessa lärosäten och är lärarutbildare inom olika ämnen.
- Vi har alla ett starkt intresse för både ämnesdidaktisk och praktiknära forskning och jag hoppas att Käkk kan bidra till att denna forskning knyts närmare lärarutbildningen. Jag ser det som en styrka med en ämnesöverskridande forskarskola. Doktoranderna har olika erfarenheter med sig, vilket ger bra och utvecklande samtal, säger Jorryt van Bommel.
Transformation, ett centralt begrepp
Ludvig Sjunnesson, SO, Högskolan i Halmstad, Maria Mollstedt, språk, Högskolan Väst, och Jimmy Karlsson, matematik, Karlstads universitet, är tre av de fjorton doktoranderna som är antagna till forskarskolan Käkk.
- Det är inte så länge sedan jag själv gick lärarutbildningen. Jag såg brister och började fundera på hur man skulle kunna göra delar av utbildningen bättre. Som lärare behöver man kunskap om hur ämnesinnehåll når fram till eleven. Exempelvis är det skolans primära uppgift i läroplanen att skapa demokratiska medborgare. Då intresset för demokrati, och demokratiska organisationsformer som exempelvis föreningar, sjunker i Sverige så verkar skolans demokratiskt fostrande uppdrag att misslyckas. Det blir därför viktigt att undersöka hur man kan lära ut ämnet demokrati till elever på mer effektiva sätt, vilket även blir en fråga för lärarutbildningen och forskningen i allmänhet, säger Ludvig Sjunnesson.
Maria Mollstedt är inne på samma spår.
- Jag fastnade för det som Käkk står för: kunskap, ämnen och kvalitet i lärarutbildning och klassrum. Som lärarutbildare, och senare som forskare, vill jag bidra till detta. Hur kan vi bygga en bra lärarutbildning med gedigen kunskap och hur blir man en bra lärare? Jag är intresserad av det som sker då lärarstudenter ska transformera sina ämneskunskaper till en undervisningskontext så att det blir begripligt för eleverna.
Inom forskarskolan Käkk är ett av de centrala begreppen transformation. Begreppet handlar om hur kunskap från exempelvis akademin omvandlas när det införlivas i utbildningssystemet och därefter anpassas för en klassrumssituation.
- Jag ser begreppet som något oerhört centralt, säger Jimmy Karlsson. Vad händer i processerna när ämnesinnehållet omvandlas från lärare till undervisningssituation till att eleverna omvandlar det till sin egen kunskap? Vi kommer från olika ämnen med olika perspektiv, men vi har alla en ämnesdidaktisk gemenskap.
Mer information
Forskarskolan Käkk finansieras av Vetenskapsrådet, VR, och har en tydlig koppling till forskargruppen Rose (Research on Subject-specific Education). Samarbetet mellan de tre lärosätena har sitt ursprung i regeringsuppdraget ULF (Utveckling, Lärande, Forskning) som är en försöksverksamhet kring praktiknära forskning.



