Din VFU – Musiklärarprogrammet
VFU, vilket innebär verksamhetsförlagd utbildning, är den del av lärarutbildningen som du genomför i gymnasieskola, grundskola samt musik- och kulturskola. Det innebär att du i fyra koncentrerade praktikperioder får bekanta dig närmare med musikläraryrket.
VFU ska tillsammans med den universitetsförlagda delen skapa en helhet. I mötet med olika verksamheter, lärare, barn och elever knyts teori och praktik samman. Under den verksamhetsförlagda delen av utbildningen utvecklar du dina färdigheter och förmågor under handledning av en lokal lärarutbildare. Den lokala lärarutbildaren (LLU) låter dig under växande eget ansvar få ta del av alla förekommande uppgifter i yrket. Din självständighet ökar successivt för att du vid avslutad utbildning ska kunna gå ut i yrket som en handlingsinriktad och reflekterande praktiker. Till din hjälp har du också universitetets lärarutbildare, vilka är VFU-ansvarig kursledare samt din eller dina metodiklärare. De förbereder dig inför och stöder dig under din VFU. Inför VFU-perioden sker förberedande samtal mellan metodiklärare och LLU.
Under VFU-perioden genomförs ett samtal mellan dig, LLU och en lärarutbildare från universitetet, ett så kallat trepartssamtal. Under VFU får du både auskultera och undervisa. Du får träning i att planera, genomföra, dokumentera, utvärdera samt utveckla undervisningen och verksamheten. Du får också träning i att reflektera såväl självständigt som tillsammans med andra under handledningen och i trepartssamtalet.
Som en förstärkning av VFU har du i musiklärarprogrammet också regelbunden övningsundervisning under terminerna. Se separat dokument Din övningsundervisning.
Här berättar musiklärarstudenten Christoffer Gustafsson om sin VFU
DE OLIKA VFU-KURSERNA
VFU 1 genomförs de fem första veckorna i termin 2 och innebär en vecka vardera på gymnasium, högstadium, mellanstadium och lågstadium i Arvika. Varje del inleds med en genomgång av material och uppgifter för veckan. Sista veckan ägnas åt reflektioner och skrivuppgifter samt schemalagda seminarier.
VFU1 är en egen kurs, Verksamhetsförlagd utbildning 1- musiklärare, 7.5 hp (MUGLV1)
VFU 2 genomförs de fem första veckorna i termin 4. Inför VFU-perioden tar du tillsammans med din eller dina metodiklärare fram förslag på ort och skola/skolor utifrån ämne 1 (där ditt huvudinstrument ingår) och ditt ämne 2. VFU 2 sker på musik-/kulturskola, gymnasium och/eller på grundskolans högstadium utifrån din ämneskombination. En av de två sista veckorna fokuserar på specialpedagogik och genomförs i Arvika. Den andra ägnas åt reflektioner och skrivuppgifter samt schemalagda seminarier.
VFU 2 är en egen kurs, Verksamhetsförlagd utbildning 2 – musiklärare, 7.5 hp (MUGL22)
VFU 3 genomförs de fem första veckorna i termin 8 och placeringen får gärna vara samma som i VFU 2. Du har också möjlighet att önska placering på folkhögskola den här perioden. Sista veckan ägnas åt reflektioner och skrivuppgifter samt schemalagda seminarier. VFU 3 är en egen kurs, Verksamhetsförlagd utbildning 3 – musiklärare, 7.5 hp (MUAL06)
VFU 4 genomförs de fem första veckorna i termin 10. Denna VFU ska i största möjliga mån vara på ett estetgymnasium och följa alla dess ämnen inom musikfältet. Placeringen kan kompletteras med musik-/kulturskola eller annan skolform. Även inför denna VFU tar du tillsammans med din eller dina metodiklärare fram förslag på ort och skola/skolor. Sista veckan ägnas åt reflektioner och skrivuppgifter samt schemalagda seminarier.
VFU 4 är en egen kurs, Verksamhetsförlagd utbildning 4 – musiklärare, 7.5 hp (MUAL12)
VFU-PLACERING
VFU 1 sker i Arvika kommun. Inför VFU 2, 3 och 4 tar du tillsammans med din eller dina metodiklärare fram önskemål om placering utifrån ämne 1, där ditt huvudinstrument ingår, och ditt ämne 2. VFU 2 och 3 får gärna ha samma placering.
Önskemålen förmedlas till musiklärarprogrammets VFU-handläggare för att denne i god tid ska kunna kontakta VFU-platsen. För en snabbare hantering får du själv gärna ta kontakt med den LLU du önskar, men placeringen är inte godkänd förrän kontakt etablerats mellan musiklärarprogrammets VFU-handläggare och VFU-platsen.
NÄRVARO UNDER VFU
Den verksamhetsförlagda utbildningen innebär studier på heltid, vilket motsvarar en lärares heltidstjänst på 40 timmar per vecka. Undervisningstiden kan variera mellan 16 och 24 timmar per vecka och resten är övrig tid. I övrig tid ingår exempelvis din egen planering, gemensam planering med LLU, konsertverksamhet, mentorssamtal etc. Du förväntas medverka aktivt i skolans verksamhet och genomföra de uppgifter som är relaterade till kursen.
Närvaro är obligatorisk alla dagar på de skolförlagda delarna av VFU. Enstaka dagars frånvaro tas igen i direkt anslutning till VFU-perioden i samråd med LLU och VFU-ansvarig kursledare.
Om du vid VFU-kursens slut varit frånvarande mer än 5 dagar, utan särskilda skäl, betraktas VFU-kursen som underkänd. VFU-perioden ska då göras om i sin helhet.
Särskilda skäl föreligger då omständigheter utom din kontroll, som exempelvis olycka eller sjukdom, har lett till frånvaron. Ansökan handläggs vid lärarutbildningens kansli och beslut fattas av kanslichef. Om särskilda skäl föreligger utarbetas en individuell studieplan där upp till 10 dagars VFU kan kompletteras. Ansökningsblankett finns här på Lärarutbildningens webb.
Då VFU är en del av din utbildning är det inte tillåtet att vikariera eller arbeta på VFU-platsen under VFU-perioden.
TREPARTSSAMTAL
Ett trepartssamtal är ett strukturerat samtal mellan dig, din metodiklärare och den lokala lärarutbildaren (LLU) där din professionsutveckling är i fokus. Syftet är att du ska reflektera över och värdera din praktik och professionsutveckling med stöd av LLU och din metodiklärare, vilka bidrar till att synliggöra din progression mot kursens lärandemål. Samtalet genomförs via Zoom i näst sista veckan i VFU 2, 3 och 4.
Se särskilda instruktioner för digitalt trepartssamtal i respektive VFU-kurs på Canvas.
BEDÖMNING OCH BETYGSSÄTTNING
Varje VFU-kurs bedöms och betygsätts med en tregradig betygsskala (VG, G och U).
Den lokala lärarutbildaren (LLU) beskriver efter avslutad kurs din måluppfyllelse i ett bedömningsunderlag. Ansvarig lärarutbildare vid universitetet analyserar och sammanväger bedömningsunderlaget med övriga examinationer som genomförs på universitetet och lämnar sen ett förslag på betygssättning till examinator som i sin tur beslutar om betyg.
Vid VFU-periodens början ska du och LLU tillsammans gå igenom aktuella bedömningsunderlag då ni tydliggör kursens lärandemål, dina utvecklingsområden etc. Vid frågor kring detta kontaktas VFU-handläggare.
Under VFU-perioden ska du tillsammans med LLU kontinuerligt gå igenom lärandemålen, bedöma hur långt du har kommit i din måluppfyllelse samt planera den fortsatta VFU-perioden utifrån detta, så att du får möjlighet att utvecklas för att vid avslutad VFU-period kunna nå lärandemålen.
I de fall då det är tveksamt om du kommer ha uppnått samtliga lärandemål vid kursens slut ska LLU i handledande samtal diskutera problemområden med dig och möjliga sätt för dig att utveckla det som brister. LLU ska snarast kontakta VFU-ansvarig kursledare om brister som är av sådan art att det kan finnas risk för att du inte når något eller några lärandemål. Tillsammans ska LLU och VFU-ansvarig kursledare arbeta fram en handlingsplan för hur du kan få stöd och struktur i arbetet med att nå målen.
Underkänd VFU
Om du blir underkänd på din VFU ska universitetets lärarutbildare informera dig om betyget och vad som ligger till grund för underkännandet utifrån bedömningsunderlag och övrig dokumentation. Universitetets lärarutbildare informerar sedan VFU-handläggare, som kallar till möte med dig, universitetets lärarutbildare och programledare eller utbildningssamordnare. Du får ta med ytterligare en person, t.ex. studentombudet, om så önskas. Vid behov kan även studievägledare eller LLU delta.
Mötet leds av programledare eller utbildningssamordnare. Ansvarig lärarutbildare på universitetet ansvarar för att det finns skriftlig dokumentation, som bedömningsunderlag, protokoll från trepartssamtal, handlingsplan och annat där det framgår vilket/vilka lärandemål som du inte har uppnått. VFU-handläggare för anteckningar under mötet. Mötet syftar till att upprätta en handlingsplan för den fortsatta hanteringen av ärendet.
Om-VFU
m du blir underkänd på din VFU har du rätt att göra om den en gång. Om-VFU genomförs vid nästa (eller senare) reguljära kurstillfälle. Om-VFU innebär som regel studieuppehåll. Vid Om-VFU får du en ny VFU-placering och den handlingsplan som upprättas vid mötet efter underkänd VFU ligger till grund för planering och genomförande av VFU-kursen. Mer information finns i Regler för verksamhetsförlagd utbildning som du hittar via den här länken till Lärarutbildningens webb.
Tredje prövning
Om du har fått betyget Underkänd på samma VFU-kurs två gånger kan du, om särskilda skäl finns, ansöka om en tredje prövning. I ansökan ska du visa att du arbetat med och utvecklat de områden som lett till underkännande. Ansökan bereds vid lärarutbildningens kansli och beslut fattas av Lärarutbildningsnämndens dekan. Ansökningsblankett tillhandahålls av VFU-handläggare via vfu.lararutbildningen@kau.se
ANSVARSOMRÅDEN
Du som student ansvarar för att innan VFU-perioden:
- tillsammans med din metodiklärare ta fram önskemål om placering inför VFU 2, 3 och 4. Lämna önskemålen till musiklärarprogrammets VFU-handläggare inom angiven tid.
- ta del av den information som ges som förberedelse inför en VFU-kurs
- minst fyra veckor innan VFU-kursen begära ut ett registerutdrag från Polismyndighetens belastningsregister. Detta ska finnas till hands inför VFU-perioden.
- kontakta VFU-platsen så fort du har fått kontaktuppgifter från VFU-handläggare, för att tillsammans med LLU planera VFU-perioden.
- förmedla LLU:s kontaktuppgifter till din metodiklärare.
- inför VFU 3 och 4, delge LLU utvecklingsområden från föregående VFU-period.
- hålla dig informerad om VFU via Canvas.
Du som student ansvarar för att under VFU-perioden:
- aktivt delta i LLU:s heltidsverksamhet.
- meddela eventuell kortare sjukfrånvaro till din eller dina LLU.
- tillsammans med LLU komma överens om hur eventuell begränsad frånvarotid kan ersättas med ny tid (full närvaro är obligatoriskt).
- vid längre tids frånvaro (över 5 dagar) kontakta VFU-ansvarig kursledare.
- meddela VFU-ansvarig kursledare eventuella avsteg från din VFU-planering (uppehåll/avbrott).
- delta i och bidra till att handledningssamtal blir konstruktiva tillfällen för lärande utifrån samtliga lärandemål.
- organisera och delta i trepartssamtal med LLU och din metodiklärare.
- tillsammans med LLU gå igenom det ifyllda bedömningsunderlaget. Viktigt att detta genomförs innan du lämnar VFU-platsen!
Du som student ansvarar för att efter VFU-perioden:
- lämna in examinationsuppgifter via Canvas.
- under tre veckor efter slutdatum för inlämning, hålla koll på Canvas för eventuella kompletteringar.
Din LLU ansvarar för att:
- ta del av VFU-informationsfilm, instruktion om trepartssamtal och bedömningsunderlaget i vilket kursens alla lärandemål står. Musiklärarprogrammets VFU-handläggare skickar information och dokument till ansvarig kontaktperson, vilket kan vara LLU eller VFU-samordnare/rektor.
- innan VFU-perioden delta i inledande samtal med din metodiklärare.
- utifrån kursens lärandemål planera VFU-perioden tillsammans med dig.
- skapa möjligheter för dig att utveckla kunskaper och färdigheter gällande samtliga lärandemål.
- avsätta tid för regelbunden och strukturerad handledning med dig och stödja din utveckling till lärare.
- uppmuntra, utmana och bedöma dina insatser.
- tillsammans med dig kontinuerligt gå igenom lärandemålen under VFU-perioden, bedöma hur långt du har kommit i din måluppfyllelse samt planera den fortsatta VFU-perioden utifrån detta, så att du får möjlighet att utvecklas för att vid avslutad VFU-period kunna nå lärandemålen.
- delta i trepartssamtal enligt instruktioner för trepartssamtal.
- vid tveksamhet huruvida du kommer att uppnå ett eller flera lärandemål snarast informera dig och VFU-ansvarig kursledare för att gemensamt lägga upp en handlingsplan.
- möjliggöra för dig att inom närtid ta igen kortare frånvaro (maximalt 5 dagar).
- tillsammans med dig gå igenom bedömningsunderlaget mot slutet av VFU-perioden. Viktigt att detta genomförs innan du lämnar VFU-platsen!
- fylla i bedömningsunderlaget digitalt och mejla det till angiven VFU-mejladress.
- utarbeta en individuell studieplan tillsammans med VFU-ansvarig kursledare, ifall särskilda skäl beslutats föreligga då omständigheter utom din kontroll, som exempelvis olycka eller sjukdom, har lett till frånvaro mellan 6 och 10 dagar.
ÖVRIG INFORMATION OM VFU
Regler för reseersättning
Resebidrag utgår för tur- och returbiljett till den ort VFU genomförs. Observera att det resebidrag som betalas ut är baserat på det billigaste färdsättet. Det är i normalfallet buss eller tåg.
Se mer information och särskild blankett Resebidragsräkning Ingesund i respektive VFU-kurs på Canvas.
Sekretess
Under VFU omfattas studenter placerade i förskolor och skolor med kommunal huvudman av Offentlighets- och sekretesslagen (SFS 2009:400) och studenter placerade på förskolor och skolor med fristående huvudman av Skollagen (2010:800) 29 kap, 14 §, och har rätt att ta del av den information som behövs för att VFU ska kunna genomföras så att den stödjer studentens utveckling mot examensmålen. Det åligger studenten att upprätthålla tystnadsplikt och sekretess.
Försäkring
Kammarkollegiet har en försäkring som gäller för studenter och doktorander vid de statliga universiteten och högskolorna. Läs mer om försäkringen på Kammarkollegiets webbplats
Tillgodoräknande
Tidigare yrkeserfarenhet, så kallad reell kompetens, kan i vissa fall tillgodoräknas som verksamhetsförlagd utbildning, VFU, i lärarutbildningen. Information inklusive ansökningshandlingar finns på Lärarutbildningens webb.
VFU i utländsk skola
En student som är intresserad av att göra VFU i utländsk förskola/skola kan ansöka om att göra detta under delar av sista VFU-perioden. Karlstads universitet har utbyte med ett flertal länder men studenten kan också ordna plats på egen hand. Information och ansökningsblankett finns på Lärarutbildningens webb.
Mer information om VFU inklusive Regler för VFU, utbildningsplaner, bedömningsunderlag och blanketter finns här på Lärarutbildningens webb.
Skrivet utifrån senaste revidering (ht 2022) av VFU-guide, Verksamhetsförlagd utbildning inom Lärarutbildningarna vid Karlstads universitet