Samarbeten med andra partners

PÅGÅENDE PROJEKT DÄR GIO MEDVERKAR
ARIES4
ARIES4-projektet kommer att utveckla resurser för multihelix-intressenter inom Smart Specialisation, EUs innovationspolitik som kännetecknas av identifiering och förstärkning av regionala konkurrensfördelar. I synnerhet söker ARIES4 sätt på vilka den befintliga policy-iterationen (S3) kan övergå till en där hållbarhet är en kärnfaktor, den så kallade S4+. Projektets intressenter inkluderar beslutsfattare och aktörer inom den privata och offentliga sektorn, inklusive sektorerna för både högre utbildning och yrkesutbildning.
ARIES4-konsortiet leds av Public University of Navarra, Spanien, och inkluderar 15 andra partners från Bulgarien, Danmark och Sverige. Varje nationell nod innehåller ett partneruniversitet och en rad bredare samhällsaktörer, inklusive klusterorganisationer, tillverkare, regionala myndigheter och skolor. Vid Karlstads universitet kommer personal från Grants and Innovation Office att delta tillsammans med forskare från Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring (CRS).
Projektet, som finansieras av Alliances for Innovation-delen av Erasmus+ KA2, pågår mellan juli 2022 till juni 2025.
DEBUTING (Developing Business Through Inclusiveness and Gender Awareness – New Cluster Competences)
DEBUTING är ett interreg Europe-finansierat projekt som startade 1 mars 2023 och pågår i fyra år fram till 28 feb 2027.
Lead Partner för projektet är Region Värmland. Karlstads universitet deltar (som enda universitet) som Advisory partner i projektet genom medverkan från Centrum för Genusforskning och Grants and Innovation Office. 10 europeiska regioner ingår i partnerskapet för att arbeta med frågor relaterade till genus, mångfald och inkludering med koppling till utformning av politiska verktyg, som exempelvis klusterstrategier, smart specialiseringsstrategi eller EU:s regionalfonds operativa program. Inom partnerskapet ingår såväl ansvariga företrädare för regionala organisationer som representanter för olika klusterorganisationer.
Karlstads universitet kommer att bistå med analyser och kunskapsförmedling samt generera förutsättningar för mer forskning. Hur kan kluster spela en större roll i stödet till företag och deras affärsutveckling genom att aktivt införa ett mångfalds- och genusperspektiv? Och vilka utmaningar finns att förhålla sig till? Projektet kommer genom de aktiviteter som ska genomföras, bidra till erfarenhetsutbyten och implementering av goda exempel, men också ge rekommendationer för policys på EU-nivå utifrån de lärdomar projektet genererat.
Kaleidos
Projektet Kaleidos startade februari 2024 och pågår fram till juli 2026.
Projektet arbetar med att utveckla verktyg och rekommendationer för att hjälpa universitet och forskningscentra att övergå till öppen vetenskap. UNESCO och Europeiska kommissionen har prioriterat öppen vetenskap i sina policys. Öppen vetenskap för Kaleidos innebär ett samarbetsinriktat, inkluderande, tvärvetenskapligt och sektoröverskridande sätt att bedriva vetenskap med en systemisk vision.
Kaleidos ska bidra med insatser för att främja och förankra öppen vetenskap och är ett samarbetsprojekt som koordineras av WeDo - Project Intelligence Made Easy S.L (Barcelona, Spanien) och genomförs i samarbete med Barcelonas autonoma universitet och dess associerade partner Parc de Recerca UAB, Karlstads universitet, Universitetet i Lorraine, Alma Mater Studiorum-Universitetet i Bologna och Universitetet i Haifa.
LOKEN, Lokal Energiledning Värmland
Det treåriga projektet Lokal Energiledning Värmland (LOKEN) ska stötta energiomställningen i värmländska kommuner, testa smarta energilösningar och skapa en ny regional samverkansarena för akademi, näringsliv och offentliga aktörer. Glava Energy Center driver projektet tillsammans med Karlstads universitet som samarbetspartner. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Värmland. Projektet pågår 2024-01-01--2026-12-31.
Läs mer
DHINO, Digital hälsoinnovation
Projektet DHINO ska bidra till visionen "Ett hållbart Värmland som förändrar världen genom att vara ledande i att driva hälsoinnovation tillsammans" och skapa och tillgängliggöra forskning i världsklass med tydlig nytta för regioner och kommuner, och den enskilda medborgaren. I DHINO samverkar sju olika forskargrupper vid Karlstads universitet för att tillsammans med offentliga och privata aktörer ta sig an ett problem ur sina respektive perspektiv. Projektet pågår 2024-01-01--2026-12-31.
Forskningen fokuserar på tre hälsoarenor:
Sakernas internet (Internet of Things - IoT) och hälsa
Äldre/Samsjuklighet och medskapande av hälsa
Datadriven innovation- Läs mer
AVSLUTADE PROJEKT
CRE8® Europe
I CRE8® Europe, finansierat av Erasmus+, samlades studenter från Norge, Rumänien, Spanien och Sverige för att ta itu med internationella utmaningar med hjälp av CRE8®-modellen, som har utvecklats av Karlstads universitet och har framgångsrikt använts för att hjälpa organisationer att lösa verkliga problem med hjälp av kreativa studenter.
Studentgrupper på 5 personer från varje land deltog i projektet. De gavs verkliga uppdrag från ett företag eller organisation i respektive land och de tävlade mot varandra. När studenterna var färdiga med sin lösning på problemet pitchade de lösningen för en jury där representanter från organisationen ingick. Varje uppdragsgivare var en alumn från värduniversiteten.
ENTREPRENÖRSKAP I FOKUS
Grants and Innovation Office deltar i projektet Entreprenörskap i fokus, som Drivhuset är projektägare av. Målet med projektet är att små och medelstora företag ska stärka sin konkurrenskraft och att nystartade företag ska få större förutsättningar att nå tillväxt. Detta kommer att ske genom en utvecklad samarbetsplattform som möjliggör effektivt utbyte mellan SMF och entreprenöriella studenter. Projektet ska även resultera i en utvecklad process och struktur för ökat stöd till studenters entreprenörskap.
DOCENHANCE
Grants and Innovation Office är en partner i Horizon 2020 "Science with and for Society"-projektet DocEnhance (2020-2022) Projektet syftar till att förbättra överförbar kompetensintelligens och integration i nuvarande doktorandprogram genom att
- involvera den icke-akademiska sektorn i att utveckla en mer sysselsättnings- och innovationsinriktad läroplan för doktorandprogram
- underlätta arbetsbaserat lärande och affärsutbildningspartnerskap genom utveckling av doktorandkurser
- spårning av doktorandkarriärvägar. GIOs roll i projektet är att hjälpa till med utveckling och leverera en pilot-doktorandkurs om datastyrning som kommer att genomföras två gånger (2021 och 2022) och sedan inbäddas i Karlstads universitets utbildning.
Läs mer om projektet DocEnhance
DIGITERRI
Grants and Innovation Office är en partner i Horizon 2020-projektet DigiTeRRI som pågår mellan 2020-2022. Projektets syfte är att bidra till tranformeringen av en traditionell industriell region till att bli en framtida digitaliserad region, både avseende den traditionella industrin men även inom andra sektorer. GIO samordnar Värmlands deltagande i DigiTeRRI där övriga regionala aktörer är Region Värmland, Paper Province och Compare. DigiTeRRI är kopplat till den utveckling som sker i Värmland baserat på den värmländska smart specialiseringsstrategin. Utöver Värmland deltar är en region i Frankrike och en i Österrike i DigiTeRRI.
Läs mer om projektet DigiTeRRI
TRANSPEER: A TRANSNATIONAL SKILLS PROGRAMME TO ENHANCE THE EMPLOYABILTY OF RESEARCHERS
Från september 2017 leder GIO ett treårigt projekt inom Erasmus+ strategiska partnerskap, med namnet TRANSPEER. Syftet är att utveckla ett kompetensprogram för att öka forskarnas karriärförmåga både inom och utanför akademin. Projektkonsortiet omfattar forskningsstöd och akademisk personal från Inland Norway University of Applied Science (Norge), Liverpool John Moores University (Storbritannien), Nova University of Lisbon och Polytechnic Institute of Santarém (Portugal).
Forskningskompetens, som i stor utsträckning härrör från offentligt finansierade forskarutbildningar och projekt, är för närvarande inte fullt utnyttjade av forskare. Många kämpar för att utvecklas inom akademin eller att beskriva sina färdigheter till icke-akademiska arbetsgivare. TRANSPEER-programmet syftar till att öka kompetensmedvetenheten och anställbarheten hos en tvärvetenskaplig kohort av 36 deltagande forskare, vilka kommer från partnerinstitutionerna. Ett centralt mål för projektet är att göra detta träningsprogram fritt tillgängligt för framtida användning av andra universitet i hela Europa och därutöver.
KISS ME (Knowledge & Innovation Strategies involving SMEs in the context of INTERREG)
Mellan 2017 och 2021 deltog GIO som stakeholder i Interreg-projektet KISS ME. Projektet syftade till att förbättra små och medelstora företags innovationsförmåga och konkurrenskraft genom att jämföra och dela metoder mellan fyra olika europeiska regioner. I projektet ingick partners från gränsregionerna Tyskland och Nederländerna (Euregio Rhine-Waal), Frankrike och Spanien (EGTS Pyrenéerna-Medelhavsområdet), Ungern och Kroatien (HAMA-BICRO) och Sverige och Norge (Länsstyrelsen och Hedmarks fylke).
INSIDE OUT EU
GIO ingick under åren 2017 -2021 som Rådgivande partner i interreg-projektet Inside Out EU. GIO bistod med expertis angående hur Karlstads universitets samarbete med Region Värmland, etablerat genom Akademin för smart specialisering, kan generera stöd för små och medelstora företag inom regionen vad det gäller stärkande av konkurrenskraft och internationalisering. Projektet finansierades inom Interreg Europe Programmet, insatsområde ”små och medelstora företags konkurrenskraft”.
- Interreg Europe Programmet
- Läs mer om projektet Inside Out EU
- Interreg Europe. Akademin för smart specialisering utsedd som Good Practice
- Se presentationen "Growing Together" - som syftar på samarbetet mellan akademin och näringslivet.
