Grants and Innovation Office
Grants and Innovation Office (GIO) har som uppdrag att fungera som ett stöd i frågor om forskningssamarbeten mellan universitetet och företag, organisationer och myndigheter.

Vid Grants and Innovation Office (GIO) finns forskningsrådgivare, finansiell rådgivare och forskningshandläggare med fokus på expertstöd till forskare i samband med forskningsmedelsansökningar. I verksamheten finns även innovationsrådgivare som arbetar med stöd när universitetets forskare befinner sig i en nyttiggörande- eller kommersialiseringsprocess.
Innovationsstödjande verksamhet inom universitetet
Karlstads universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Örebro universitet bildar tillsammans sammanhållet innovationskontor, Fyrklövern. Respektive universitet ses som likvärdiga parter och noder för verksamheten. Fyrklövern är ett nätverksbaserat samarbete där den innovationsstödjande verksamheten utvecklas gemensamt och ofta sker på distans med flexibla arbetsmetoder.
Bland annat erbjuder innovationskontoret doktorander vid alla fyra partneruniversiteten en doktorandutbildning som vässar deltagarnas förmåga att driva och kommunicera om sina projekt.
Expertstöd i forskningsansökningar
GIO arbetar aktivt och uppsökande med att skapa nätverk med forskningsfinansiärer. Vi samarbetar också nära universitetets och fakulteternas ledningar samt direkt med forskare. Målet är att öka antalet idéer till forskningsansökningar, antalet forskningsansökningar och antalet beviljade forskningsansökningar - med andra ord ger GIO stöd på strategisk såväl som operativ nivå.
Kurser för forskare
CTRIVE® står för Competence development Tool for Research: Intellectual Value Enhancement, och är en kurs i GIO:s regi med nio delmoment i workshopform som tillsammans ger forskaren en holistisk och strategisk syn på sin egen forskning.
Pågående projekt där GIO medverkar
Inside Out EU
GIO ingår under åren 2017 -2021 som Rådgivande partner i interreg projektet Inside Out EU. GIO kommer att bistå med expertis angående hur Karlstads universitets samarbete med Region Värmland, etablerat genom Akademin för smart specialisering, kan generera stöd för små och medelstora företag inom regionen vad det gäller stärkande av konkurrenskraft och internationalisering. Projektet är finansierat inom Interreg Europe Programmet, insatsområde ”små och medelstora företags konkurrenskraft”.
- Interreg Europe Programmet
- Läs mer om projektet Inside Out EU
- Interreg Europe. Akademin för smart specialisering utsedd som Good Practice
- Se presentationen "Growing Together" - som syftar på samarbetet mellan akademin och näringslivet.
Transpeer: a transnational skills programme to enhance the employabilty of researchers
Från september 2017 leder GIO ett treårigt projekt inom Erasmus+ strategiska partnerskap, med namnet TRANSPEER. Syftet är att utveckla ett kompetensprogram för att öka forskarnas karriärförmåga både inom och utanför akademin. Projektkonsortiet omfattar forskningsstöd och akademisk personal från Inland Norway University of Applied Science (Norge), Liverpool John Moores University (Storbritannien), Nova University of Lisbon och Polytechnic Institute of Santarém (Portugal).
Forskningskompetens, som i stor utsträckning härrör från offentligt finansierade forskarutbildningar och projekt, är för närvarande inte fullt utnyttjade av forskare. Många kämpar för att utvecklas inom akademin eller att beskriva sina färdigheter till icke-akademiska arbetsgivare. TRANSPEER-programmet syftar till att öka kompetensmedvetenheten och anställbarheten hos en tvärvetenskaplig kohort av 36 deltagande forskare, vilka kommer från partnerinstitutionerna. Ett centralt mål för projektet är att göra detta träningsprogram fritt tillgängligt för framtida användning av andra universitet i hela Europa och därutöver.
KISS ME (Knowledge & Innovation Strategies involving SMEs in the context of INTERREG)
Mellan 2017 och 2021 deltar GIO som stakeholder i Interreg-projektet KISS ME. Projektet syftar till att förbättra små och medelstora företags innovationsförmåga och konkurrenskraft genom att jämföra och dela metoder mellan fyra olika europeiska regioner. I projektet ingår partners från gränsregionerna Tyskland och Nederländerna (Euregio Rhine-Waal), Frankrike och Spanien (EGTS Pyrenéerna-Medelhavsområdet), Ungern och Kroatien (HAMA-BICRO) och Sverige och Norge (Länsstyrelsen och Hedmarks fylke).
