DigitalWell Arena
I Värmland har ett starkt, samordnat och gemensamt regionalt ledarskap mellan offentlig sektor, akademi och näringslivet under lång tid genomfört en satsning på tjänsteinnovation och digitalisering av välfärdstjänster. Arbetet har sedan 2015 skett inom ramen för Värmlands forsknings- och innovationsstrategi för smart specialisering inom specialiseringen Digitalisering av välfärdstjänster. Pågående stora samverkansprojekt, såsom Digital Well och Digital Well Research är exempel på satsningar som görs. Nu vill de aktörer som är engagerade inom DigitalWell Arena öka ambitionsnivån för vad en tidigare regional kraftsamling lyckats skapa. Med Vinnväxt som tillskott ges förutsättningar att kunna utgöra en nationell resurs för kompetens om hur vi tillsammans kan utveckla efterfrågade digitaliserade och jämlika välfärdslösningar.
Roll i initiativet
Karlstads universitet har under hela sin historia (filial, högskola, universitet) tagit en aktiv roll i den regionala utvecklingen. Lärosätet har via sina utbildningsprogram varit en betydelsefull aktör för kompetensförsörjningen hos regionens företag och offentliga verksamheter. De utbildningsområden som fokuserats är lärar-, vår, ekonom- och ingenjörsutbildning. Forskningsverksamheten är kopplad till dessa, och är därmed viktig för olika regionala aktörer, både nationellt och internationellt.
Det regionala samarbetet mellan Karlstads universitet och näringslivet samt den offentliga sektorn har både strukturerats och intensifierats baserats på en OECD-utvärdering som genomfördes i Värmland under 2005-2006. Den ledde bl. a till avsiktsförklaringar om forsknings- och innovationssamarbete mellan universitetet och Region Värmland. Den nuvarande avsiktsförklaringen om forskning- och innovationssamarbete, Akademin för smart specialisering, kopplar samman den värmländska utvecklingsstrategin som bygger på EU´s modell för smart specialisering med universitetets strategi och ambitioner.
Motiv till långsiktigt engagemang
Genom Vinnväxtinitiativet bidrar universitetet, på ett strategiskt och långsiktigt sätt, till att möta de stora samhällsutmaningarna som vården står inför. Via detta initiativ fortsätter universitetet sin utveckling av både forsknings-, innovations- och utbildningsverksamheten i en riktning som ligger i linje med universitetets strategi, både vad gäller innehåll i verksamheten men även avseende arbetssätt och positionering. Via denna satsning kommer universitetet att fortsatt kunna skapa värdefulla synergier mellan internationella projekt (t ex Horizon och dess efterföljare), nationella projekt och initiativ med den regionala utvecklingen i både näringsliv och offentlig verksamhet.
Karlstads universitet har en aktiv och drivande roll inom Digitalisering av välfärdstjänster. Sex forskargrupper är involverade och dessa är:
- Datavetenskap (DV)
En internationellt ledande forskningsgrupp med ca 60 forskare med ett stort antal europeiska projekt (Horizon 2020) inom sina prioriterade huvudområden; datasäkerhet, datakommunikation och programutveckling. Genom gränsöverskridande forskning mellan de tre forskningsområdena samt gemensamma projekt med externa parter från både akademi, industri och offentlig sektor bidrar DV till morgondagens teknik och samhälle.
- Centrum för tjänsteforskning (CTF)
Består av ca 70 forskare som bedriver internationell spetsforskning. Tyngdpunkten för CTF ligger på värdeskapande processer för användare, upplevelser av organisationers erbjudanden, innovation och adoption av nya erbjudanden, management och serviceekosystem. Med värdeskapande processer avser CTF de effekter som uppstår i mötet mellan en organisation och en användare i form av kund, medborgare eller patient.
- Omvårdnad (OMV)
Forskning inom Omvårdnad (OMV) har fokus på modeller och innovationer för säker vård och inriktas såväl mot enskildas som närståendes upplevelser och erfarenheter. Interventioner utvecklas med vårdtagarnas och närståendes behov och preferenser för stöd i nära samverkan med hälso- och sjukvården.
- Centrum för genusforskning (CGF)
CGF har fokus på genus, hälsa och teknologi och är en del av det internationella forskningskollegiet GEXcel som är ett världsledande forskningscentra inom genusforskningen och speciellt med fokus på genus- och jämställdhetsintegrering.
FoU Välfärd Värmland
FoU Välfärd Värmlands uppdrag är att stödja socialtjänstens kunskapsbaserade arbete. Det bygger på ett samspel mellan forskning, utvecklingsarbete och kunskapsspridning. Verksamheten riktar sig till socialtjänstens samtliga arbetsområden - äldreomsorgen, LSS samt Individ- och familjeomsorgen.
Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor (CBU)
CBU är en flervetenskaplig forskningsmiljö, med kompetenser från psykologi, socialt arbete, folkhälsovetenskap, omvårdnad och pedagogik. Forskningen avser barn och unga från födseln till 20-årsåldern.
Stödfunktionen Grants and Innovation Office (GIO)
GIO har som uppdrag att fungera som ett stöd i frågor om forsknings- och innovationssamarbeten mellan universitetet och företag, organisationer och myndigheter. Utöver utvecklingen inom forskningen via ovanstående grupper så är målsättningen att utbildningsprogrammen, på både grund- och avancerad nivå, som knyter an till dessa forskningsmiljöer kommer att utvecklas i takt med forskningsverksamheten. Det kommer även att innebära att nya och utvecklade uppdragsutbildningar kommer att kunna erbjudas till näringsliv och offentlig sektor.