Grupper, centra och miljöer
Karlstads universitet forskar både inom traditionella akademiska ämnen och inom mångvetenskapliga forskningsmiljöer och forskargrupper.
Forskningscentra
- Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD
- Centrum för forskning om barns och ungdomars psykiska hälsa
- Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande, CRS
- Centrum för genusforskning
- Centrum för klimat och säkerhet, CCS
- Centrum för personsäkerhet
- Centrum för språk- och litteraturdidaktik, CSL
- Centrum för tjänsteforskning, CTF
- Communication: Media and Information Technolog, CMIT
- Fou Välfärd Värmland
- Förpackningar för hållbar utveckling
- Karaktärisering och modellering av material, CMM
- NewDeP, forskning om pellets
- Paper Surface Centre
- Pro2BE, Skogsbaserad bioekonomi
- Science, Mathematics and Engineering Education Research, SMEER
- The Service and Market Oriented Transport Research Group, Samot
- Utbildningsvetenskapliga studier av barn och barndom (UBB)
Karlstads universitets forskningsmiljöer
CMM, Karaktärisering och modellering av material
Forskargruppen är sammansatt av forskare som är inriktade mot grundforskning, tillämpad teknikvetenskap samt industrinära forskning. Det övergripande målet i materialforskning är att förbättra materialens prestanda, det kan vara att förbättra mekaniska eller elektriska egenskaper, att förbättra miljövänlighet eller nå billigare produktion.
Fundig
Forskarskolan för undervisningens digitalisering (FUNDIG) utgör en del av Akademin för smart specialisering och finansieras av Karlstads universitet och Region Värmland.
Genus
Forskningsmiljön utvecklar tvär- och mångvetenskapliga angreppssätt på genusvetenskapliga frågor. Att förstå hur relationer, normer och schabloner upprätthålls och vilka konsekvenser de får är några huvudfrågor. Kunskapen som produceras ska ligga till grund för konkret förändringsarbete i samhället och bidra till att motverka diskriminering.
Kulturvetenskap
Miljön tar fasta på hur samtidskulturella förändringar utmanar etablerade föreställningar, handlingsmönster och värderingar. En central frågeställning i miljön är hur detta påverkar exempelvis kulturella uttryck.
Natur- och teknikvetenskap
Inom miljön återfinns stark forskningskompetens inom materialvetenskap, skogsbaserad bioekonomi och energiteknik. Även tillämpad modellering och molekylär vetenskap är kännetecknande för miljön. Områdena energi, miljö och hållbar utveckling är centrala i forskningsmiljön. Den ekologiska forskningen rör olika aspekter av biodiversitet i skogslandskapet, främst sötvattensmiljöer. Mycket av forskningen inom området rinnande vatten handlar om att studera olika ekologiska samband i naturen såväl som att studera hur människan påverkar den värdefulla naturresurs som rinnande vatten utgör, och hur denna påverkan kan mildras.
Omvårdnad
Forskningsprogrammet Främja hälsa och vårdkvalitet, omfattar tre forskningsområden som delvis integrerar med varandra:
- Modeller och innovationer för säker vård
- Hantering av komplexa ohälsotillstånd
- Kompetens och professionsutveckling inom omvårdnad
Vår forskning omfattar teori- och metodutveckling samt interventionsstudier som baseras på data från både register och empiri. Forskningen genomförs med kvalitativ och kvantitativ metod. Våra forskningsprojekt genomförs ofta som komplexa interventioner med långa uppföljningsperioder.
Vi har en lång tradition av instrumentutveckling där Kvalitet ur patientens perspektiv (KUPP) utmärker sig med ett stort antal versioner för tillämpning i olika kontext. Forskningen bedrivs i nära samverkan med verksamheter för vård och omsorg inom Region Värmland och Värmlands kommuner. Vi har även nära samverkan med forskare som representerar andra ämnen och discipliner vid Karlstads universitet och andra nationella samt internationella universitet.
Pedagogiska studier
Verksamheten har fokus på lärande och kunskapsbildning och dess villkor och former kopplat till samhällsutvecklingen och bedrivs inom ramen för de akademiska ämnena pedagogiskt arbete och specialpedagogik. Pedagogiskt arbete är ett tvärvetenskapligt forskningsfält som behandlar frågor med relevans för skolan och andra utbildningsformer. Ämnet specialpedagogik fokuserar människors möjligheter och rättigheter där centrala begrepp är demokrati, delaktighet, kommunikation, språk och mångfald.
Regionala samhällsbyggen
Miljön är en tvärvetenskaplig centrumbildning vid Karlstads universitet som forskar om samhälleliga förändringsprocesser i ett regionalt perspektiv. Här finns forskare och doktorander inom åtminstone åtta olika ämnen: statsvetenskap, kulturgeografi, historia, sociologi, socialt arbete, miljövetenskap, biologi samt risk- och miljöstudier. Forskningen handlar om att förstå och jämföra förändringsprocesser i tid och rum, och hur dessa kan styras i en tid som utmärks av regionalisering och globalisering.
Sola - SOLution-borne materials for organic electronic Applications
Karlstads universitet leder detta forskningsprojekt där polymersolceller står i fokus. Forskare från fyra svenska universitet samarbetar för att undersöka hur polymermolekylerna som bygger upp det fotoaktiva lagret i solcellen organiserar sig under tillverkning. Tillsammans har vi den breda kompetens, som krävs för att förstå hur molekylära material med olika strukturer skapas från en lösning.
VIPP
VIPP står för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter och är en företagforskarskola som satsar på samverkan mellan industri och akademi. Projektet sker i samarbete mellan Kemiteknik, Kemi, Miljö- och energisystem, fysik, maskin och materialteknik samt Centrum för Tjänsteforskning (CTF) på Karlstads universitet och ett flertal företag inom främst skogsindustrin i Sverige och Finland.
Forskningen inom Vipp handlar främst om:
- Tillverknings- materialinriktad forskning (papper & massa)
- Forskning om energi- och miljöaspekter (energi & miljö)
- Forskning om värdeskapande processer och tjänsteperspektiv (tjänster)
- VIPP