Din väg till utbytesstudier
Som student vid Karlstads universitet har du möjligheten att förlägga en del av dina studier utomlands. Det finns samarbeten för studentutbyte med över 200 universitet fördelade i 35 länder. Nedan finner du en sammanfattning av de olika faserna för utbytesstudier.
Fas 1 - Ansök om utbytesstudier
1. Undersök och samla information
- Kom på ett informationsmöte
Kom på ett av de informationsmöten som International Office har månaderna innan ansökningen stänger. Tid och plats finner du i här: - Undersök när det passar med utbytesstudier
Diskutera med din programledare och/eller studie- och karriärvägledare för att ta reda på när det passar att åka på utbytesstudier i din utbildning samt om det finns specifika krav på vilka kurser du måste läsa (nivå, ämnesområde, språk m.m.).
- Undersök vart du är intresserad av att studera
Använd vårt sökverktyg för att se vilka utbytesmöjligheter som finns för dig som student vid Karlstads universitet. Det är ditt eget ansvar att noggrant kolla upp de lärosäten du är intresserad av innan du ansöker. Kontrollera kursutbud, undervisningsspråk, förkunskapskrav, terminstider m.m.
2. Ansök om utbytesplats
Gör en ansökan om utbytesstudier till International Office. Ansökningsdeadline är 15 november och 15 mars, du söker ett år i förväg. Följ instruktionerna noga. Information om ansökan finner du här:
3. Placeringsbesked
Ca fyra veckor efter att du skickat in din ansökan kommer du att få ett placeringsbesked. Beskedet är slutgiltigt och inga byten tillåts. I samband med beskedet kommer du att bli inbjuden till ett informationsmöte där du får information om den fortsatta processen.
Fas 2 - Efter placering
1. Nominering
Efter att du tackat ja till din placering kommer du att bli nominerad till ditt utbyteslärosäte. Nominering innebär att utbyteslärosätet får information om att du valts ut av Karlstads universitet för utbytesstudier. Nomineringsperioden är olika för varje lärosäte, du kommer att få ett mejl när din nominering blivit bekräftad och det är dags att ansöka.
2. Förberedelser och ansökan till utbyteslärosätet
I samband med att du blivit nominerad så ska du börja förbereda dig inför din ansökan och utbytestermin (visum, språktest, studieplan).
Efter att din nominering är bekräftad och du fått ansökningsinformationen så är det dags att ansöka till utbyteslärosätet. Ansökningsprocessen ser olika ut för varje lärosäte, följ noga de instruktioner du fått och ansök i god tid. Du hittar mer information om hur du kan förbereda dig här:
Fas 3 - Under och efter utbytet
1. Under utbytet
- Upplev!
Nu när du äntligen är på plats på din utbytestermin så är det dags att uppleva! Träffa nya människor, upptäcka nya kulturer och studievärldar.
- Var en god ambassadör
När du är en utbytesstudent förväntas du delta i informationstillfällen och mässor på det utbyteslärosätet du är på. Genom att vara en god ambassadör bidrar du till att upprätthålla ett gott utbytessamarbete och för att intressera potentiella studenter till Karlstads universitet.
2. Efter utbytet
-
Tillgodoräkning
För att utbytesterminen ska räknas som universitetsstudier här i Sverige måste du göra ett tillgodoräknande. -
Inspirera andra!