Utbytesplatser
Via sökverktyget kan du hitta alla aktuella utbytesplatser. Där finner du information om utbytesavtalets omfattning (ämnesområde, studienivå, undervisningsspråk m.m.) samt faktablad där den viktigaste informationen om varje lärosäte är samlad. Du finner också de reserapporter som tidigare studenter skrivit. En del utbyten omfattas av programmen Erasmus+ och Erasmus+ ICM och berättigar till stipendier.
När du undersöker utbytesmöjligheterna är det viktigt att du tittar på:
-
Ämnesområde
-
Vilken nivå du kan studera på (samt att du är behörig att studera på den nivån)
-
Kursutbud och undervisningsspråk
-
Terminstider
Du genomför din undersökning med hjälp av det sökverktyg som finns länkat till höger. Läs också igenom informationen på respektive lärosätes hemsidor samt kontakta lärosätet direkt vid eventuella frågor om till exempel kursutbud, boende och behörighetskrav.
Har du frågor om hur du navigerar sökverktyget, om utbytesavtalet eller våra olika utbytesprogram kan du kontakta International Office på Karlstads universitet. Vi hjälper gärna till med den kunskap vi har om våra utbytesuniversitet och tidigare studenter som varit på utbyte. Du kan också prata med din programledare och studie- och karriärvägledare ifall de har tips på var studenter inom ditt ämnesområde valt att åka på utbyte och hur det passade in inom programmet.
Efter placering är det inte möjligt att byta lärosäte, undersök därför lärosätet grundligt innan du ansöker om utbytesplatsen. Välj utbytesmöjligheter som du vet att det finns ett flertal kurser som du kommer kunna ansöka till. Det är utbyteslärosätet som bedömer om du är behörig och blir antagen till kurserna.
Vilka utbytesplatser som Karlstads universitet har finner du i sökverktyget till höger.
Europa
Erasmus+
Oftast studentutbyten inom Europa. Via Erasmus tecknas avtal med lärosäten på ämnesnivå. Du kan endast studera inom det listade ämnet vid lärosätet samt på den nivå som anges (kandidat/master). Du kan se vilket ämne avtalet är tecknat i efter att du sökt fram universitet via sökverktyget. Det står listat under ”Subject area". Du behöver inte betala någon studieavgift till det lärosätet och du kommer också per automatik att få ett Erasmus-stipendium genom International Office. Stipendiet är på ca 460-510 euro per månad.
Ladda ner Erasmus+ appen för värdefulla tips och information.
Bilaterala avtal
Storbritannien och Schweiz är inte en del av Erasmus+ och berättigar därför inte till stipendium. Studier vid alla lärosäten i Storbritannien och Schweiz är dock avgiftsfria förutom University of Westminster. Avtalet innebär en reducerad terminsavgift.
Övriga Världen
Bilaterala avtal
Karlstads universitet har också avtal med lärosäten som inte ingår i Erasmus eller Nordlys. Som utbytesstudent inom dessa avtal behöver du inte betala studieavgift. Samarbetet är ämnesövergripande, om inget annat anges och som utbytesstudent har du möjlighet att läsa kurser inom olika ämnesområden. International Office erbjuder inga stipendier kopplade till dessa utbytesmöjligheter, men du kan söka stipendier på egen hand. Information om internationella stipendier genom Karlstads universitet finner du under Aktuella stipendier på KAU's hemsida:
Hösttermin 2025: Vi är glada att meddela ett nytt stipendium som är tillgängligt för studenter som åker på utbyte under höstterminen 2025 vid följande universitet:
- Insper University – Brasilien
- Universidad Regiomontana – Mexiko
- Universidad de Guadalajara – Mexiko
Detta stipendium kommer att vara tillgängligt för maximalt 2 studenter per universitet. Vid konkurrens mellan studenter kommer vi att läsa de motivationsbrev som lämnades in tillsammans med ansökan om utbytestermin.
Erasmus+ ICM
Erasmus+ ICM är avtal för studentutbyte utanför Europa och som berättigar till stipendium. Vissa av dessa lärosäten har vi också platser till utan stipendium, men söker du till något av dessa lärosäten med ansökan om utbytestudier, antingen Erasmus+/Bilateral så kommer du att ha chans att bli tilldelad stipendiet. Vi har inga Erasmus+ ICM stipendier för 2024/25.