Så jobbar vi med samverkan
Samverkan är en naturlig del av utbildningen och forskningen vid Karlstads universitet. Våra dörrar står öppna för många olika former av samarbeten och engagemang med forskare, lärare och studenter. Universitetets uppgift är att utveckla kunskap om livet, samhället och världen, samt att sprida den till omvärlden. Våra verksamheter skapar möjligheter varje dag genom en rad aktiviteter – från karriärcoachning, mentorprogram och praktikplatser till arbetsmarknadsdagar, examensarbeten och forskningsprojekt.
Användbara utbildningar
Ju tidigare kontakter med arbetsliv och samhälle under studietiden desto större chans att få jobb snabbt efter examen. Samverkan med arbetsliv ska därför vara en integrerad del i våra utbildningar. Kontinuerlig samverkan med universitetet öppnar möjligheter att påverka innehållet i utbildningen av framtidens arbetskraft.
Demokratiutveckling
Det är viktigt att delta aktivt i den offentliga dialogen och bidra till att samhällsdebatt och politiska beslut grundas på forskningsbaserad kunskap. Vi ska bygga broar mellan skola och universitet, bidra med vår kunskap och stimulera intresset för högre studier. Utbildning, forskning och forskningsresultat ska göras tillgängliga, genom att t ex arbeta med populärvetenskap, folkbildning och flexibla utbildningar.
Innovation och entreprenörskap
Vi ska arbeta med innovation och nytänkande inom alla vetenskapliga områden, humaniora likaväl som teknik, för att göra vår kunskap nyttig på kort och lång sikt. Studenterna ska stimuleras till kreativitet och entreprenöriellt tänkande – att lita på sina idéer samt ett positivt förhållningssätt till sin egen förmåga.
Tillväxt och regionalt ansvar
Det är vår ambition att möta de behov och önskemål som samhället har. Vi ska skapa kontaktvägar som är lättillgängliga och tydliga. Externa aktörer – skolor, landsting, kommun, region, näringsliv, organisationer – ska uppleva att samverkan med oss sker i okomplicerade former och skapar meningsfulla resultat. Fler forskningsresultat blir innovationer, och fler innovationer kommer samhället till nytta.
Råd till lärare, forskare och företag vid samverkan inom utbildning & forskning
För att säkerställa att kommande generationer får tillgång till en god miljö, hälsa och välstånd krävs en ständig utveckling av kunskap och kompetens. En väl fungerande samverkan mellan akademi och näringsliv är en förutsättning för att denna kunskap och kompetens ska kunna utvecklas och nyttiggöras. Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) och Svenskt Näringsliv vill underlätta det ömsesidiga utbytet mellan akademi och näringsliv, och har därför utvecklat ett antal allmänna råd till lärare, forskare och företag. Följ länken för mer information.
EXTERNA RELATIONER
Universitetets samverkanskoordinatorer möjliggör möten mellan arbetslivet och studenter. Vi vill korta ned tiden mellan studier och arbetsliv – alla vinner på arbetskraft med rätt kompetens.
Om du är intresserad av att samarbeta med oss och studenter, finns det en rad former för det – till exempel praktik, examensarbete, mentorskap eller arbetsmarknadsdagar. Kontakta oss så berättar vi mer!
FAKULTETEN FÖR HUMANIORA OCH SAMHÄLLSVETENSKAP
Carina Bäccman, samverkanskoordinator
054-700 12 72
070-201 05 98
carina.baccman@kau.se
FAKULTETEN FÖR HÄLSA, NATUR- OCH TEKNIKVETENSKAP
Jan Håkanson, samverkanskoordinator
070-582 61 08
jan.hakanson@kau.se
HOTSPOT
Erica Jansson, samverkanskoordinator, projektledare
070-556 69 36
erica.jansson@kau.se
NÄKTERGALEN
Petra Johansson, samverkanskoordinator, projektledare
054-700 14 74
072-5015181
petra.johansson@kau.se