Arbetarmän i skogsbygd och deras lokala läspraktiker. Kontinuitet och förändring över generationer
Projektet Arbetarmän i skogsbygd och deras lokala läspraktiker. Kontinuitet och förändring över generationer handlar om tre generationer arbetarmän i svensk skogsbygd och deras lokala, platsbaserade läspraktiker.

I projektet intresserar vi oss för vad, hur, när och varför arbetarmän i skogsbygd läser, och hur de läspraktiker männen investerar i har förändrats över tid och generationer. Hur människor använder läsning i sina liv är starkt sammankopplat med livsformer, lokal identitet och tillhörighet, och är på ett dynamiskt sätt sammanvävt med förändringar i samhället. Vi har idag dock begränsad kunskap om hur män i rurala miljöer använder läsning i sina liv. Syftet med projektet är därför att synliggöra arbetarmän i skogsbygd och deras lokala, platsbaserade läspraktiker, och utforska betydelsen för identitetskonstruktion över tid och generationer under perioden 1950 fram till idag.
Projektet baseras på en livshistorieansats och ett ekologiskt perspektiv på läsning som betonar relationen mellan människor, kontext och läsning. Livsberättelseintervjuer genomförs med tre generationer män från flera familjer som bor i samma skogsbygd. Intervjumaterialet kopplas till olika former av lokala historiska källmaterial för att möjliggöra fördjupade analyser av männens berättelser om läsning och relatera dessa till den specifika bygdens historia.
Genom den livshistoriska ansatsen och med ett ekologiskt perspektiv på läsning, och med noggrant övervägande av läsningens rumsliga och temporala dimensioner och komplexitet, förväntas projektet ge ett kunskapsbidrag som potentiellt kan påverka den nationella, nordiska och internationella forskningsfronten. Ansatsen problematiserar den läsforskning som pekar ut rurala miljöer som resurssvaga platser och rurala arbetarmän som ointresserade läsare, och som därmed riskerar att förminska mångfalden och värdet av dessa läspraktiker.
Projektet utgör ett teoretiskt och metodologiskt bidrag till läsforskningen genom att det öppnar upp för nyanserade beskrivningar av rurala män och deras lokala läspraktiker i relation till förändringar i skolan och samhället. Projektet kan också bidra till tvärvetenskapliga diskussioner om hur rumsliga och temporala dimensioner påverkar vad, hur, när och varför människor läser.
