Miljö och hållbar utveckling
Karlstads universitet har ett stort ansvar för att bidra till en hållbar utveckling. Universitetet ska arbeta för att säkerställa en hälsosam och god livsmiljö för nuvarande och kommande generationer samt en hållbar resursförbrukning. Utbildning, forskning, samverkan och stödfunktionernas arbete ska genomsyras av detta.
Karlstads universitet arbetar aktivt med miljöfrågor. Vi har bland annat en tydlig miljöpolicy som anger de övergripande riktlinjerna för arbetet.
Ett viktigt verktyg är vårt arbete med miljöledning. Syftet är att aktivt och målinriktat jobba med att stegvis förbättra situationen när det gäller vår påverkan på miljön. Var femte år genomför lärosätet en miljöutredning. Den ligger till grund för miljö och hållbarhetsmålen, som uppdateras vart tredje år. För perioden 2022-2024 har universitetet sju mål med tillhörande aktiviteter.
Karlstads universitet är anslutet till Klimatramverket för universitet och högskolor. Från 2016 arbetar universitetet utifrån miljömärkningen Green Key för konferenser och evenemang, vilket bland annat innebär medvetna val när det gäller val av material och leverantörer.
Till grund för arbetet ligger gällande lagstiftning, av riksdagen fastställda handlingsprogram och en vilja att vara en ledande aktör i arbetet för ett hållbart samhälle.
NYHETER
FORSKNING FÖR MILJÖVÄNLIG TILLVERKNING OCH ÖKAD ÅTERVINNING
Forskare vid Karlstads universitet startar nu ett treårigt projekt för miljövänlig tillverkning och ökad återvinning av skogsbaserade material. Kemiska processer ger produktegenskaper som avgör möjligheten till återvinning, där har forskarna redan omfattande kunskap. Nu handlar det om att överföra kunskaperna till industriell skala.
MILJÖVÄNLIGT OCH BILLIGT BATTERI
Ett batteri baserat på lignin, en restprodukt från papperstillverkning, det har forskare vid Karlstads och Linköpings universitet samt Chalmers utvecklat. Visionen är att det billiga och hållbara batteriet ska kunna användas i länder där tillgången på elektricitet är begränsad.
KONFERENSER FORTSATT HÅLLBARA ENLIGT GREEN KEY 2024-06-14
Konferenser och evenemang vid Karlstads universitet uppfyller fortsatt kriterierna för Green Key-märkning.
– Riktigt roligt att vårt arbete fortsätter att gå framåt, säger Helena Björkman och Ida Fridh, i team marknad och evenemang, som drivit ansökningsprocessen.
NY STUDIE AVSLÖJAR BRISTER I SVERIGES VATTENFÖRVALTNING 2024-06-13
En nyligen avslutad studie av svenska reglerade älvar, däribland Emån, Klarälven och Ätran, har kastat ljus över hur samverkan och styrning av vattenförvaltning fungerar i Sverige. Forskare från Karlstads universitet har identifierat flera viktiga hållbarhetsutmaningar kopplade till vattenreglering, inklusive klimatarbete, översvämningsrisker och biodiversitet.
NY FORSKNING FÖR ENERGIEFFEKTIVISERING AV PAPPERSTILLVERKNING 2024-06-11
Avvattning av pappersmassan är en mycket energikrävande del vid papperstillverkning. Ny forskning visar nu att man kan effektivisera processen och samtidigt få en lägre energiförbrukning.
HÅLLBARHET BLIR EN FORMSAK NÄR REGIONER STÄLLER OM 2024-06-10
Det pågår en omställning från tillväxt till hållbar utveckling i svenska regioner, men effekterna är begränsade. Anledningen? Hållbarhetsarbetet har hittills främst handlat om kunskap och metoder snarare än åtgärder för konkreta effekter. Det visar en ny avhandling i statsvetenskap vid Karlstads universitet.
ENERGIGEMENSKAP I STAD OCH PÅ LANDSBYGD 2024-06-07
Sveriges och Värmlands energiproduktion och energikonsumtion behöver ställas om och i detta sammanhang har begreppet energigemenskaper kommit upp på agendan. Nyligen arrangerades ett seminarium på temat av CRS, Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring.
SAMVERKAN FÖR OPTIMERAD ENERGIANVÄNDNING 2024-05-30
Ett nytt samarbete mellan installationsbranschen och akademin ska resultera i korta och behovsanpassade kurser inom hållbar utveckling och fastighetsautomation, med start i januari 2025. Samarbetet mellan Installatörsföretagen, Karlstad universitet, Chalmers tekniska högskola, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet ska stärka företags och individers förmåga att arbeta med den hållbara omställningen och optimera användningen av energi.
HÅLLBAR OCH EFFEKTIV PELLETSPRODUKTION 2024-05-28
Intresset för hållbar energiproduktion är stort och pellets är en energikälla som är både effektiv och förnybar. En nyligen publicerad avhandling handlar om hur man genom olika sågspånsblandningar och lagringstider kan tillverka pellets på effektivare sätt.
FORSKNINGSTEAM TESTAR NYTT CIRKULÄRT SKOGSGÖDSEL I VÄRMLAND 2024-05-20
Forskningen handlar om att testa en ny typ av skogsgödsel, baserad på näringsrika restflöden från massa- och pappersbruk. Kretsloppet sluts därmed genom att man tar vara på restprodukter och återför näringsämnen till den växande skogen.
ETT STEG NÄRMARE HÅLLBAR VATTENKRAFT 2024-05-16
Forskare vid Karlstads, Göteborg och Lunds universitet har i ett nytt projekt målet att göra vattenkraften mer miljövänlig. I takt med att klimatförändringarna påverkar våra vattendrag, söker de nya sätt att skydda livet i vattnet och samtidigt säkerställa en pålitlig elproduktion.
De förvandlar industrins rester till värdefullt gödningsmedel 2024-03-28
I en unik satsning samarbetar Karlstads universitet och företag för att bättre ta vara på industriers sidoströmmar och byta ut ändliga resurser mot förnybara. Målet är att utveckla ett nytt gödningsmedel, som sluter skogens kretslopp och skapar värden för både marknad och miljö.
Företag presenterade sitt hållbarhetsarbete för ingenjörsstudenter 2024-02-06
- Kul att få representera Björneborg Steel och vara en del av detta evenemang som var både intressant och lärorikt, säger Håkan Dedorsson, VD på Björneborg Steel. Här medverkade en otrolig spännvidd av företag som alla arbetar med hållbarhet, från start-ups till de med flera hundra års historia och basindustri till livsmedel och konsultbransch.
Från engångs till flergångs – vägen till hållbar take away 2024-01-31
Från den 1 januari måste restauranger, caféer och arrangörer som serverar över 150 personer per dag erbjuda kunder möjlighet att i stället för att få take away serverat i engångsmaterial få det i återanvändbara muggar och matlådor. Forskare har studerat hur denna omställning kan gå till.
Utbildning och bildning i antropocens tidsålder 2024-01-24
Antropocen är en föreslagen geologisk tidsålder som definieras av människans inverkan på jordens ekologiska system. Detta innebär utmaningar även i utbildningssammanhang.
Hållbarhetsbedömning av bio-baserade produktionssystem 2024-01-23
Ali Mohammadi har ägnat sig åt forskning om hållbarhetsutvärdering av biosystem sedan han disputerade. Under sin forskarutbildning, vid University of New England i Australien, studerade han ekonomiska och miljömässiga effekter av biokol och bioenergiproduktion från jordbruksrester. Nu är han nybliven docent i miljö- och energisystem och fokuserar på att analysera biokol och andra bioprodukter från skogsindustrin ur ett hållbarhetsperspektiv.
Kick off för stort Värmländskt samverkansprojekt inom energiomställning 2024-01-22
Nu har startskottet gått för energiprojektet LOKEN - Lokal Energiledning Värmland, där Karlstads universitet ska samverka med Glava Energy Center och ett 30-tal partners i Värmland inklusive kommunala bolag.
I frontlinjen för handlingskompetens mot klimatförändringar 2024-01-19
Trots en stor ökning av intresset för hållbarhets- och klimatutbildning i skolorna saknas kunskap om kvaliteten, vilket skapar ett behov av att bedöma påverkan. Forskare från Karlstads universitet börjar i januari med ett fyra år långt internationellt projekt, IMP>ACT, där de ska skapa en bedömningsram för att mäta och bedöma effekterna av hållbarhets- och klimatutbildning
Forskning om skolbarns resvanor ska bidra till en säker omställning till ökat hållbart resande 2024-01-17
Jessica Westman Trischler är aktuell som expert i den tyska trafiksäkerhetskampanjen "Merci Dir”. Kampanjen syftar till att främja mer hållbara resvanor, bättre samarbete och ökad säkerhet på gatorna i München, Tyskland, genom att informera och inspirera stadens invånare att ställa om till mer hållbara transportsätt.
Nytt projekt kan lösa de globala urbaniseringsutmaningarna 2024-01-16
I en värld där över två tredjedelar av befolkningen förväntas bo i städer år 2050 står stadsborna i Majoritetsvärlden inför omfattande utmaningar när det gäller grundläggande bekvämligheter som arbete, bostäder och sjukvård. Ett nytt projekt på Karlstads universitet ska föreslå en ram för att bättre förstå urban fattigdom och dess sårbarheter.
En hållbar framtid kräver vidgade tidsperspektiv 2023-12-13
Hur påverkar vårt agerande idag framtida generationer? Vilken effekt får det om vi tänker inte bara 50 eller 100, utan miljoner år framåt? Och vilken roll spelar historien för att skapa en hållbar framtid? Under två dagar på Karlstads universitet möttes forskare och praktiker från olika ämnen och verksamheter och utmanades i att tänka kring hållbarhet från olika perspektiv och i riktigt långa banor.