KVALITET I FORSKNING
Målet är att stärka forskningens kvalitet och främja utveckling av verksamheten. Enligt Karlstads universitets sammanhållna kvalitetssystem är god forskningssed, forskningsinfrastruktur, kontinuerlig uppföljning och återkommande granskning de viktigaste beståndsdelarna för att utveckla kvaliteten i forskningen.
God forskningssed
Principer för god forskningssed berör både enskild akademisk personal och universitet som helhet och syftar till att understödja att alla som är involverade i forskning reflekterar över sitt ansvar och forskningens konsekvenser. Principerna ska även hjälpa akademisk personal och lärosätet i stort att reflektera över praktiska, etiska och intellektuella utmaningar och ställningstaganden som är en del av att forska.
Forskningsinfrastruktur
En väl utbyggd och för lärosätet relevant forskningsinfrastruktur möjliggör forskning av högsta vetenskapliga kvalitet samt skapar förutsättningar för forskning och samverkan. Forskningsinfrastrukturen är ett instrument för att stärka universitetets internationella konkurrenskraft och en viktig aspekt vid rekrytering av forskare. Det åligger fakulteten att ta fram egna rutiner för prioritering och förvaltning av fakultetens totala forskningsinfrastruktur. Uppföljning av forskningsinfrastruktur sker inom ordinarie process för årlig verksamhetsuppföljning och som en del av återkommande granskning av forskning.
Kontinuerlig uppföljning
Kontinuerlig uppföljning av forskningsverksamheten genomförs årligen för att identifiera framgångar så väl som avvikelser från planerade målsättningar och aktiviteter. På Karlstads universitet, liksom i det övriga internationella och nationella akademiska samhället, baseras den kontinuerliga uppföljningen på kollegial granskning. Kollegial granskning tillämpas för akademiska publikationer, bedömningar av forskningsmedelsansökningar och vid rekrytering och befordran av akademisk personal. Forskningens kvalitet och relevans kvalitetssäkras också kontinuerligt i olika forskningsnätverk, på forskningskonferenser, samt i samarbeten med näringsliv och samhälle.
Återkommande granskning
Återkommande granskning syftar främst till att bedöma befintlig prestationsnivå och förutsättningar för kvalitetsutveckling där ett av målen är att bidra till utveckling. Kvalitetsrådet upprättar en övergripande plan som sträcker sig över sex år och inkluderar all forskning. Enheten som utvärderas analyseras utifrån befintlig prestationsnivå och möjligheter till kvalitetsutveckling. Resultatet av återkommande granskningar, inklusive handlingsplaner och uppföljning, rapporteras i verksamhetsdialoger med universitetsledningen.
Bedömningsgrunder vid återkommande kvalitetsgranskning är:
- Organisation och ledarskap
- Vetenskapliga resultat och akademiskt genomslag
- Kollegialt arbete
- Samverkan med det omgivande samhället
- Koppling mellan utbildning och forskning
Nedan redovisas resultatet av de återkommande granskningar, av institutioner och forskningscentrum, som genomförts. De länkade dokumenten är skrivna på engelska och innehåller självvärderingsrapport, bakgrundsfakta och bedömarrapport.
Institutioner
- Institutionen för sociala och psykologiska studier
- Institutionen för hälsovetenskaper
- Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper
- Institutionen för geografi, medier och kommunikation
- Institutionen för konstnärliga studier
- Institutionen för miljö- och livsvetenskaper
Forskningscentrum
- Centrum för forskning om samhällsrisker
- Forskningscentret Science, Mathematics and Engineering Education Research (SMEER)
- Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik (CSD)
- Centrum för tjänsteforskning (CTF)
- Utbildnings- och Idrottsvetenskapliga studier av Barn och Barndom (UBB)
Mer om kvalitet i forskning
Du kan läsa mer om vårt arbete för utvecklad kvalitet i forskning i Sammanhållet kvalitetssystem vid Karlstads universitet.