Uppkopplade medier och platsbaserade tjänster i fokus för nytt forskningscentrum
2022-01-19Att navigera i den moderna teknologin är idag vardag för många människor. Men hur påverkar den oss och hur skiljer det sig mellan olika geografiska och sociala grupper? Centrum för geomediastudier vid Karlstads universitet forskar i ämnet.
- Med start nu i vår kommer vi att bygga upp en forskningsinfrastruktur genom fokusintervjuer med utvalda personer ur olika geografiska och sociala områden, säger André Jansson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och föreståndare för nybildade Centrum för geomediastudier. Genom dem vill vi bedriva forskning om hur de upplever och använder uppkopplade medier, inte minst olika platsbaserade tjänster, i vardagen. Det nya är att vi kommer att samla in data ur de här grupperna vartannat år och följa dem under en längre tid.
Med den nya centrumbildningen, där infrastrukturen blir en viktig resurs, ser André Jansson en ökad tydlighet i arbetet med geomedia.
- Geomedia är inte bara för kollegor inom medie- och kommunikationsvetenskap och kulturgeografi. Vi vill öppna upp för att andra delar på Karlstads universitet och även utomstående lärosäten blir intresserade. Jag ser samarbeten med flera olika discipliner och fält som intressanta – det finns beröringspunkter åt många håll.
Enligt André Jansson är området geomedia intressant ur flera aspekter. Grunden finns i den teknologi som vi alla rör oss i – både privat och i våra yrken – samt att mycket av teknologin både spårar och styr oss till olika platser.
- Hela vår vardag genomsyras av den här nya regimen. Det har blivit en oumbärlig och ofrånkomlig situation där mycket flätas samman i vår vardagsverklighet och därför kan appliceras på en mängd områden. Den pågående pandemin har varit extremt trist att hantera, samtidigt har den synliggjort och accentuerat människors behov av teknologi ännu mer.
Ett konkret exempel är hur vi människor idag förbereder oss inför en resa. Innan den moderna teknologins inträde kontaktade vi en resebyrå för att boka en resa. Vi upplevde resan, skickade kanske några vykort och framkallade sedan våra egna bilder för att visa upp för vänner och bekanta i efterhand. Idag är rutinerna innan, under och efter en resa helt annorlunda.
- Idag är det en pågående process där du via integrerade teknologier själv kan påbörja ditt resande när som helst, säger André Jansson. Du kan söka efter destinationer, hotell, aktiviteter, spara ned rutter och planera. Du navigerar med din smarta telefon och delar med dig av dina upplevelser i realtid. Det blir en upplösning av de tydliga faser som vi haft tidigare. Både i tid och rum.
Internationell uppmärksamhet
Geomedia har genomfört fyra konferenser med mycket gott resultat. Flera internationella kontakter har skapats där det nära samarbetet med universitetet i tyska Siegen utmärker sig. Konferenserna har även skapat andra spin-off-effekter för Karlstads universitet.
- Vår forskning har synliggjorts med flera temanummer i tidskrifter, konferenspaneler, studiebesök, bildande av olika nätverk och genomförda workshops. Att vi kan hålla Geomedia-konferensen vid liv och dessutom vitalisera den trots den situation vi alla befinner oss i tycker jag är ett tydligt tecken på att vi har mutat in och skapat ett fält där många är intresserade och ser fram emot fortsatta samarbeten.
Forskargruppen Geomedia bildades 2017 och är från 2022 Centrum för geomediastudier. Efter centrumbildningen återfinns Geomedia under HS-fakulteten på Karlstads universitet. Ny koordinator är Cornelia Brantner.