Lärarlyftet - Speciallärarutbildning med specialisering mot utvecklingsstörning, 90 hp (1-90)

Målgrupp
Målgrupp för speciallärarutbildningen inom Lärarlyftet är:
- lärare eller förskollärare som har sådan grundläggande lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att undervisa i grundsärskolan, gymnasiesärskolan samt särskild undervisning för vuxna,
- lärare som har sådan grundläggande lärarexamen som krävs för behörighet att undervisa som lärare i specialskolan,
- lärare eller förskollärare som har sådan grundläggande lärarexamen eller förskollärarexamen som krävs för behörighet att som speciallärare få bedriva undervisning som avser särskilt stöd i grundskolan, gymnasieskolan samt motsvarande skolformer enligt behörighetsförordningen och som dessutom är,
- anställda inom skolväsendet, dock inte inom förskolan eller fritidshemmet.
Tillträdeskrav
Deltagande i speciallärarutbildning inom Lärarlyftet förutsätter att följande villkor är uppfyllda:
• Den sökande ska ha en sådan lärarexamen eller förskollärarexamen som enligt behörighetsförordningen utgör grund för avsedd behörighet.
• Slutligen krävs att den sökande har anställning inom skolväsendet, dock inte inom förskolan eller fritidshemmet. Detta styrks genom blanketten ”Huvudmannens godkännande”. Några andra krav för deltagande får inte ställas.
Antagning
Skolverket anlitar Universitets- och högskolerådet (UHR) för att ta emot ansökningar, bedöma tillträdesrätt till uppdragsutbildningen och genomföra urval efter principer som Skolverket har beslutat, samt även kontrollera att aktuell huvudman till UHR har lämnat ett skriftligt godkännande av den enskilde lärarens ansökan.
Det anordnande Lärosätet ansvarar för att utbildningen är sökbar på www.antagning.se vid tidpunkt för första anmälningsdag. Det anordnande lärosätet är skyldigt att starta utbildningen endast om antalet anmälda deltagare som uppfyller kraven på att få delta uppgår till det minimiantal som lärosätet uppgivit för utbildningen. Skolverket förbehåller sig rätten att reglera det antal personer som kan antas till respektive utbildning. Det beror på att det totala antalet personer som uppfyller kravet på att få delta i speciallärarutbildningen inom ramen för Lärarlyftet, inte kan vara högre, ur en kostnadsaspekt, än vad som är möjligt att rymmas inom anslaget. Regleringen får dock inte göras lägre än det angivna minimiantal lärosätet angivit.
Studievägledning, validering och tillgodoräknande
Samtliga deltagare som antas till programmet får information om att man har möjlighet att ansöka om tillgodoräknande där universitetet bedömer den sökandes kunskaper och/eller färdigheter från tidigare utbildning eller yrkesverksamhet i förhållande till lärarlyftskursernas lärandemål.
Skriftlig information samt blanketter finns på programsidan, muntlig information ges vid första närträffen och alla antagna får mejl från kursens studie- och karriärvägledare. Ansökan om tillgodoräknande skickas till studie-och karriärvägledaren och kompletteringar efterfrågas i de fall det behövs. Ansökningarna skickas därefter ut till utbildningen för bedömning och beslut. Beslut meddelas skriftligen till den som gjort en ansökan och vid tillgodoräknande upprättas en individuell studieplan för varje deltagare.
Alla deltagare har möjlighet att kontakta studie- och karriärvägledare och boka samtal för stöd i valideringsprocessen. Det är obligatoriskt om tillgodoräknandet handlar om kunskaper som i huvudsak har utvecklats i yrkesverksamhet (kallas ibland reell kompetens).
Studietakt
Utbildningen omfattar 90 hp och ges på halvfart, 15 hp per termin under sex terminer.
Nu pågår utbildningen som genomförs hösten 2020 till våren 2023
Nästa utbildningsomgång genomförs hösten 2021 till våren 2024
Undervisningsform
Utbildningen ges på distans under tre år och består av fem kurser om vardera 15 hp och två kurser om 7,5 hp – totalt 90 hp. Under varje termin kommer tre utbildningstillfällen á två dagar att förläggas till Karlstads universitet. Vid dessa tillfällen kommer olika arbetsformer att tillämpas samtidigt som vissa examinationer kommer att genomföras.
I övrigt sker utbildningen via lärplattformen Canvas, vilken utgör basen för kommunikation mellan deltagare och lärare samt mellan deltagarna i studiegrupper. Olika former av fältstudier såsom observationer, intervjuer och auskultationer förekommer under utbildningens. Deltagarna behöver därför ha möjlighet att genomföra studier i en pedagogisk verksamhet med relevans för den kommande yrkesutövningen.
Ett självständigt arbete (examensarbete) omfattande 15 hp genomförs under den sista kursen. Det självständiga arbetet ska utgöra en fördjupning inom specialiseringen mot utvecklingsstörning.
Startdatum
Utbildningen startar i september månad.
Utbildningens uppbyggnad och konstruktion
Utbildningen syftar till att utveckla speciallärarens profession. Deltagarna ska under utbildningstiden utveckla en självständig hållning i professionsutövningen genom de erfarenheter, kunskaper och reflektioner som de möter i olika utbildningsmoment. Även deltagarnas tidigare erfarenheter och kunskaper tillvaratas i utbildningen. En viktig utgångspunkt är att i utbildningen skapa forum där erfarenhetsbaserad kunskap möter teoretisk kunskap på ett sådant sätt att deltagaren kan utveckla en vetenskapligt grundad kompetens att verka som speciallärare.
Specialpedagogik har sin vetenskapliga grund i flera olika ämnesinriktningar såsom pedagogik, psykologi och sociologi. Det är både ett kunskaps- och forskningsområde samtidigt som det handlar om pedagogisk vardag och politiska värden. Det är därmed ett komplext och mångvetenskapligt ämne som berör frågor om ideologi, utbildningsfilosofi och didaktik. Genom olika undervisningsmoment och examinationsformer som används strävar utbildningen mot att skapa en progression när det gäller relationen mellan vetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet samt dess betydelse för yrkesutövningen. Varje deltagare ges i utbildningens olika delar möjlighet att successivt utveckla sin förmåga att ta del av och själv producera forskningsgrundade texter samt att använda olika metoder för datainsamling och databearbetning genom till exempel observationer, intervjuer, tolkning av statistiska data och textanalyser. Vidare läggs vikt vid kritisk granskning, validitetsaspekter samt olika teoretiska perspektiv genom hela utbildningen.
Vid ämnet specialpedagogik vid Karlstads universitet bedrivs ett flertal forskningsprojekt med fokus på undervisning för elever mottagna i särskolans verksamhet. Detta kommer självklart speciallärarprogrammet till godo. Vidare relateras skolans och lärares moraliska, politiska och pedagogiska uppdrag genomgående i utbildningen till frågor om barns rättigheter med utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter samt konventionen om mänskliga rättigheter.
För speciallärarexamen med specialiseringen utvecklingsstörning kommer följande moment att studeras:
Termin 1, ht 2021
Specialpedagogik som forsknings- och verksamhetsområde I, 15 hp
- Centrala begrepp, definitioner och perspektiv inom det specialpedagogiska kunskapsområdet.
- Specialpedagogikens framväxt som forsknings- och verksamhetsområde från historiskt, nationellt och internationellt perspektiv
- Barns och elevers varierande förutsättningar i relation till behov av särskilt stöd.
- Olika sätt att beskriva och definiera funktionsnedsättningar, inbegripet neuropsykiatriska svårigheter.
- Nationella och internationella styr- och policydokument
- Speciallärarens kompetensområden.
- Forskning och teori om speciallärarens yrkesroll
- Intervju som metod
- Fältstudier i form av intervjuer
Termin 2, vt 2022
Specialpedagogiska perspektiv på lärande och undervisning, 7,5 hp
- Specialpedagogisk belysning av lärande- och undervisningsteorier
- Inkluderande undervisningsstrategier
- Samverkans betydelse för utveckling av inkluderande lärmiljöer
- Observation som metod
- Fältstudier genom klassrumsobservationer
Specialpedagogiska perspektiv på bedömning, dokumentation och samverkan, 7,5 hp
- Specialpedagogiska perspektiv på bedömning och dokumentation
- Skolans styrning av specialpedagogisk verksamhet genom bedömning och dokumentation
- Aspekter av jämställdhet, makt samt etiska perspektiv i arbetet med att be-skriva, dokumentera och samtala om komplicerade lärandesituationer
- Samverkan mellan olika aktörer i arbetet med bedömning och dokumentation i förebyggande syfte och för att undanröja hinder för lärande
- Fallstudie som metod
- Fältstudier i form av klassrumsobservationer och genomförande av en mindre fallstudie
Termin 3, ht 2022
Lärande och undervisning i särskolan Del 1, 15 hp
- Utbildning för barn, ungdomar och vuxna med diagnosen utvecklingsstörning ur ett historiskt och nutida perspektiv
- Särskolans organisation och styrdokument samt mottagandet i särskolan
- Samverkan med familjer och andra aktörer som en del av särskolans verksamhet
- Aktuella teorier och forskning om utvecklingsstörning ur olika perspektiv, såsom psykologiskt, sociologiskt och genusperspektiv
- Utvecklingsstörning i kombination med ytterligare funktionsnedsättning, inbegripet neuropsykiatriska svårigheter
- Kommunikations-, språk- och begreppsutveckling som grund för lärande
- Fältstudier i form av lärande samtal och kartläggning undervisningsmiljöer
Termin 4, vt 2023
Lärande och undervisning i särskolan Del 2, 15 hp
- Granskning av modeller och strategier för undervisning och kunskapsbedömning,
- Speciallärarens roll som kvalificerad samtalspartner i frågor som rör kunskapsutveckling hos elever i särskolan,
- Pedagogisk utredning och utformning av stöd,
- Samverkan som verktyg för inkludering och skolutveckling,
- Förebyggande arbete och utvecklingsarbete,
- Elevers rättigheter och inflytande,
- Fältstudier i form av genomförande av undervisning samt pedagogisk utredning
Termin 5, ht 2023
Vetenskapsteori och metod med ämnesfördjupning, 15 hp
- Forskningsansatser inom det specialpedagogiska kunskapsområdet,
- Olika delar i forskningsprocessen,
- Vetenskapliga kvalitetskriterier och forskningsetik,
- Att söka och sammanställa aktuell forskning inom det specialpedagogiska kunskapsområdet med koppling till examensarbetet,
- Olika perspektiv på relationen mellan forskning och praktik inom det specialpedagogiska forsknings- och verksamhetsområdet,
- Planering av det kommande examensarbetet.
Termin 6, vt 2024
Examensarbete inom speciallärarprogrammet, 15 hp
- Planering, genomförande och dokumentation av ett självständigt vetenskapligt arbete inom speciallärarens kompetensområde, ett arbete som innebär kunskapsmässig fördjupning inom specialiseringen mot utvecklingsstörning.
- Ett uppsatsseminarium då deltagaren försvarar sitt eget examensarbete och opponerar på annan deltagares examensarbete.
Kursutvärdering
Utvärdering sker via verktyget Survey&Report efter varje avslutad kurs samt programutvärdering efter avslutat program. Därutöver praktiseras muntlig kursvärdering/gemensamt samtal vid sista träffen på varje kurs.
