Samtalsmodeller för skolframgång, 5 hp
Kursen ingår i "Utvecklingsprogrammet för skolutvecklare".

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är anställd inom förskola, skola eller vuxenutbildning och har ett utökat pedagogiskt ledningsansvar inom ramen för din anställning. Du har ett uppdrag som exempelvis förstelärare, lärledare, arbetslagsledare eller utvecklingsledare och förväntas inom ramen för detta uppdrag leda kollegiala samtal. Att leda kollegors lärande är ett komplext uppdrag som ställer krav på flera olika kunskaper och kompetenser.
Innehåll
Kursens innehåll består av olika samtalsmodeller, samtalsledarens professionsutvecklande roll samt samtalsmodellernas betydelse i förskolans/skolans utvecklingsarbete.
Processen mellan kursträffarna innefattar bl.a. aktioner i den egna verksamheten, litteraturstudier, essäskrivande och reflektioner. Genom att deltagarna genomför konkreta samtal i sin verksamhet prövas olika samtalsmodeller. Observationer och samtalsbeskrivningar synliggör situationerna och genom reflektion över vad som sker i samtalen vidgas och fördjupas förståelsen
Kursens delar bidrar på olika sätt till din professionsutveckling som samtalsledare för skolförbättring.
För mer information om innehållet och genomförandet se kursplanen och litteraturlistan här på webbsidan.
GENOMFÖRANDE
Kursen innehåller tre digitala träffar via utbildningsplattformen Canvas med föreläsningar, seminarier och gruppsamtal.
Processen mellan kursträffarna innefattar bland annat aktioner i den egna verksamheten, litteraturstudier och reflektioner. Kursens delar bidrar på olika sätt till deltagarens professionsutveckling som processledare för skolförbättring.
Kursträffar
- Datum kommer
- Datum kommer
- Datum kommer
Treffekt® - dialog via Zoom för chefer till kursdeltagare
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på arbetsplatsen eller ej. I denna uppdragsutbildning finns därför ett tillhörande implementeringsstöd som riktar sig till chefer för att stötta och strukturera organisationen där kursdeltagaren har sin anställning.
Treffekt®-dialogen består av en träff á 1 timme via Zoom. Träffen hålls innan deltagaren har gått utbildningen och syftet är att chefen ska få ta del av erfarenheter av införandet av arbetssättet för kursdeltagaren men också planera och förbereda den egna organisationen.
- Datum kommer - uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm håller i Treffekt®-mötet tillsammans med kursledare
- Läs mer om Treffekt®
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden är 9 800 SEK exkl. moms per deltagare. Obligatorisk litteratur ingår i kurspriset.
Lärare kan direkt anmäla sig till kursen, men observera att man då intygar att skolhuvudman godkänt att man lämnar in anmälan. Stäm av med din skolhuvudman innan du anmäler dig. Kursanmälan är bindande och kopia på anmälan skickas till huvudman.
Huvudmannen ansvarar för att deltagarna får tid avsatt för genomförandet av kompetensutvecklingen. Huvudmannen ansvarar även för att deltagaren har tillgång till digital enhet och annan utrustning som krävs för att följa kursen.
Kursen kan ta emot 40 deltagare och behöver minst 25 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Faktura för kursavgiften skickas efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord.
Som huvudman kan du beställa flera kursplatser till dina lärare:
- Kontaktperson: uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, 0724-547 760
Utvecklingsprogrammet för skolutvecklare
I samråd med Värmlands skolchefer har uppdragsutbildningen (Karlstads universitets uppdrags AB) och Regionalt utvecklingscentrum (RUC) utformat en fortbildningsinsats för personal med ett utökat utvecklingsansvar.
Utvecklingsprogrammet för skolutvecklare innehåller tre fördjupningskurser om vardera 5 hp där Institutionen för pedagogiska studier, uppdragsutbildningen och Rektorsutbildningen har samarbetat kring utformningen av kursernas innehåll. Till dessa tre fördjupningskurser kan deltagaren välja att även delta i den professionssatsning som Rektorsutbildningen och RUC har tagit initiativet till. Det handlar om ett antal lärdagar kring processen att leda och organisera för skolframgång.
Professionssatsning - att organisera för skolförbättring
Fördjupningskurser hos uppdragsutbildningen
