Att leda processer för skolförbättring, 5 hp
Uppdragsutbildningen har tagit initiativ till ett antal kurser för fortbildning samt en professionssatsning för personal med mandat för skolutveckling inom skolväsendet i hela landet. Kurserna ingår i Utvecklingsprogrammet för skolutvecklare.

Målgrupp
Personal med mandat för skolutveckling, till exempel förstelärare och pedagoger med särskilt pedagogiskt ansvar inom skolväsendet i hela landet.
Det föreligger inga formella behörighetskrav för att få delta i en uppdragsutbildning på högskolenivå. Behörig är den som av sin arbetsgivare utsetts att följa utbildningen.
Innehåll
Kursen består av tre huvudsakliga delar som alla utgör väsentliga dimensioner av en skolas förbättringskapacitet, det vill säga en skolas självförnyande förmåga: det fördelade ledarskapet, det systematiska kvalitetsarbetet och det kollegiala lärandet.
Du kommer att få kunskaper om och erfarenheter av olika verktyg för att leda dina kollegors lärande utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, och därmed systematiskt utveckla skolans kärnuppdrag, det vill säga undervisning och elevers lärande.
Kursens syfte är att deltagaren ska utveckla kunskaper om och förståelse för vad som utgör en skolas förbättringskapacitet och därigenom utveckla kompetens för att främja och leda det lokala skolutvecklingsarbetet.
Kursen har tre lärandemål och efter avslutad kurs ska du kunna:
- identifiera och reflektera kring faktorer som utgör en skolas förbättringskapacitet,
- beskriva, planera, använda och värdera olika skolutvecklingsverktyg som stärker skolans förbättringskapacitet och gynnar kollegialt lärande samt
- beskriva och problematisera processledarrollen med stöd i forskning och egen erfarenhet från den lokala kontexten.
Examination
- Lärandemål 1 och 3 examineras genom individuell skriftlig inlämningsuppgift.
- Lärandemål 2 examineras genom individuell muntlig redovisning.
Om du har ett beslut från Karlstads universitet om särskilt pedagogiskt stöd på grund av dokumenterad funktionsnedsättning har examinator rätt att ge deltagaren en anpassad examination eller att låta deltagaren genomföra examinationen på ett alternativt sätt.
Kursen bedöms enligt betygsskalan Godkänd (G) eller Underkänd (U).
Kursbevis utfärdas på begäran.
Kvalitetsuppföljning
Under och efter kursen sker en uppföljning av måluppfyllelse och förutsättningar för lärande i kursen. Dess främsta syfte är att bidra till förbättringar. Deltagarnas erfarenheter och synpunkter är ett av underlagen för granskningen, och inhämtas i enlighet med gällande regelverk. Deltagarna informeras om resultaten och eventuella beslut om åtgärder.
Genomförande hösten 2022
Kursen genomförs under perioden 22 augusti till 6 december 2022 och innehåller tre digitala träffar via utbildningsplattformen Canvas med föreläsningar, seminarier och gruppsamtal.
Processen mellan kursträffarna innefattar bland annat aktioner i den egna verksamheten, litteraturstudier och reflektioner. Kursens delar bidrar på olika sätt till deltagarens professionsutveckling som processledare för skolförbättring.
Datum för digitala träffar
- Canvas öppnas 22 augusti
- Träff 1, 12 september 2022, kl. 08:30-16:00
- Träff 2, 20 oktober, kl. 13:00-16:30
- Träff 3, 6 december, kl. 13:00-16:30
Kurskostnad
Kurskostnaden är 7 800 SEK exkl. moms per deltagare. Obligatorisk litteratur ingår i kurspriset.
Anmälan
Lärare kan direktanmäla sig till kursen, men observera att man då intygar att skolhuvudman godkänt att man lämnar in anmälan. Så stäm av med din skolhuvudman innan du anmäler dig. Kursanmälan är bindande och kopia på anmälan skickas till huvudman.
Huvudmannen ansvarar för att deltagarna får tid avsatt för genomförandet av kompetensutvecklingen. Huvudmannen ansvarar även för att deltagaren har tillgång till digital enhet och annan utrustning som krävs för att följa kursen.
Kursen kan ta emot 50 deltagare och behöver minst 25 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Faktura för kursavgiften skickas efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord.
Som huvudman kan du beställa flera kursplatser till dina lärare:
- Kontaktperson: uppdragskoordinator Pia Sundgren Storm, 0724-547 760
Utvecklingsprogram för skolutvecklare
I samråd med Värmlands skolchefer har uppdragsutbildningen (Karlstads universitets uppdrags AB) och Regionalt utvecklingscentrum (RUC) utformat en fortbildningsinsats för personal med ett utökat utvecklingsansvar.
Utvecklingsprogrammet för skolutvecklare innehåller tre fördjupningskurser om vardera 5 hp där Institutionen för pedagogiska studier, uppdragsutbildningen och Rektorsutbildningen har samarbetat kring utformningen av kursernas innehåll. Till dessa tre fördjupningskurser kan deltagaren välja att även delta i den professionssatsning som Rektorsutbildningen och RUC har tagit initiativet till. Det handlar om ett antal lärdagar kring processen att leda och organisera för skolframgång.
Professionssatsningen hos RUC Värmland ger åtta lärledarträffar och till dessa kan respektive kommun köpa platser till fördjupningskurser i form av uppdragsutbildningar som vardera omfattar 5 högskolepoäng.
Professionssatsning - att organisera för skolförbättring
Fördjupningskurser hos uppdragsutbildningen
