Tema Framtidshopp

Fler forskningsnyheter

Nyheter

  • 2025-06-24

    Kvantfysikforskning i samverkan med indiskt lärosäte

    Under ett par veckor har två forskare från Bangalore i Indien besökt universitetet inom ett pågående samarbete finansierat genom STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning.

    – Det här är ett samarbete som pågår över flera år, säger Sergej Moroz, docent i fysik. Den här gången är det en doktorand, Ankush Chaubey och hans handledare Subhro Bhattacharjee, som är här för ett par veckor. Vår samverkan rör bland annat studiet av spinnvätskor.

  • 2025-06-23

    Barns digitala avtal – ny forskning visar på rättsliga brister och behov av skydd

    – Min forskning bidrar till en större förståelse för hur vi kan stärka barns rättigheter och skydda dem bättre i digitala sammanhang, säger Germaine Hillerström, nybliven doktor i civilrätt vid Handelshögskolan.

    Germaine Hillerström blev intresserad av ämnet efter att ha läst om fall där barn gjort digitala köp utan föräldrars vetskap – något som väcker frågor om ansvar och barns rättsliga handlingsförmåga.

  • 2025-06-18

    Journalistik i förändring: Hur AI omformar nyhetsrapporteringen i Kina och övriga världen

    Vad händer när AI möter journalistik i en av världens hårdast kontrollerade mediemiljöer? Joanne Kuai, ny doktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, har djupdykt i Kinas AI-styrda nyhetsredaktioner – och vad de avslöjar om framtidens journalistik i resten av världen.

    Joanne, varför valde du att fokusera på journalistik i Kina i din forskning?

  • 2025-06-17

    Från genusforskning till neurodiversitet – möt Hanna Bertilsdotter Rosqvist

    Hur kan vi förstå autism och ADHD på ett sätt som utgår från de som själva lever med funktionssätten. Det är en fråga som driver Hanna Bertilsdotter Rosqvist, nybliven professor i socialt arbete vid Karlstads universitet. Med ett normkritiskt och neuroaffirmativt perspektiv vill hon bidra till att skapa bättre stöd och större förståelse för neurodivergenta personer i samhället.

    Hanna Bertilsdotter Rosqvist började sin forskarbana inom sociologi och genus- och sexualitetsforskning. Efter sin disputation i sociologi bytte hon bana och började forska om autism och ADHD utifrån ett neurodiversitetsperspektiv – ett perspektiv som utmanar normer och bidrar med nya sätt att förstå dessa funktionssätt. Det påverkar i sin tur hur stöd till målgruppen kan utformas.

  • 2025-06-11

    De hjärntvättade fiskarna – sötvattensmusslornas geniala spridningsstrategi avslöjad

    Kan en parasit styra sitt värddjur till att bete sig på ett sätt som gynnar parasiten själv? Ny forskning från Karlstads universitet visar att parasitiska larver från sötvattensmusslor faktiskt kan få sina värdfiskar att simma uppströms – till platser där musslorna får bäst chans att överleva som vuxna.

    Om du sett The Last of Us har du fått en extrem version av en värld full av parasiter. Men i verkligheten är parasiter mycket mer sofistikerade – och betydligt vanligare – än vi ofta tror. Nästan 40 procent av alla kända arter är parasiter på något sätt. Och de fyller viktiga ekologiska roller.

    – Sötvattensmusslor är ett tydligt exempel, säger Sebastian Rock, forskare i biologi. Som vuxna rör de sig knappt alls, men deras larver, så kallade glochidier, fäster sig vid fiskars gälar eller fenor. På så vis får de skjuts till nya områden. 

  • 2025-06-11

    Karlstads universitet tar plats i Mission Zero House

    Ett industrisamarbete för klimatneutral materialproduktion har gett Karlstads universitet tillgång till ett värdefullt expertnätverk och samtidigt lett till nya samarbeten mellan ämnena miljö- och energisystem, kemi och kemiteknik.

    Mission Zero House är en samverkansmiljö där forskare från akademin arbetar sida vid sida med ingenjörer från industrin i samma lokaler, med det gemensamma målet att helt eliminera växthusgasutsläpp från material- och produktionsprocesser i tillverkningen av Polestars elbilar.

    Projektet har säkrat närmare 100 miljoner kronor i långsiktig finansiering från KK-stiftelsen och näringslivet. Karlstads universitet leder KK-stiftelsens del av projektet och har redan rekryterat den första av sina två planerade postdoktorer inom ramen för Mission Zero House.