Kompetens- och karriärsutveckling för forskare
Grants and Innovation Office erbjuder riktad kompetens- och karriärsutveckling för enskilda forskare, doktorander och forskningsmiljöer. Utgångspunkten är stöd i en forskarkarriärs olika faser, från tidigt i karriären till senior forskare. Forskare ges också möjlighet att utveckla de kompetenser som krävs för att vara en drivande forskningsledare och forskningsmiljöer erbjuds support i det strategiska arbetet. Våra insatser anpassas alltid efter forskarens och forskningsmiljöns behov.

CTRIVE®: COMPETENCE DEVELOPMENT TOOL FOR RESEARCH: INTELLECTUAL VALUE ENHANCEMENT
CTRIVE® består av workshops utformade för att förbättra forskares konkurrenskraft, var och en med olika tema:
- Lär känna dina finansiärer
- Formulera en forskningspitch
- Hur tänker en utvärderare?
- Nätverksbyggande
- Identifiera dina tillgångar
- Impact
- Datahantering
- Att leda ett forskningsprojekt
- Självreflektionsfrågor
Workshopparna ger möjlighet till interaktion och samlärande tillsammans med andra forskare och med extern input kring varje tema. CTRIVE® lämpar sig mest för forskare i början av sin karriär, forskare som återupptagit forskning efter ett uppehåll eller forskare som är nya inom det svenska forskningslandskapet. CTRIVE® kan anpassas för att möta behoven hos enskilda forskare eller forskargrupper.
Följ länken nedan eller kontakta Éamonn McCallion på GIO för mer information.
LEDARSKAPSUTVECKLING FÖR FORSKARE
Karlstads universitet erbjuder kompetensutveckling i ledarskap till forskare som vill vidareutveckla sitt ledarskap utifrån akademiens förutsättningar. Avsikten är att stärka forskare i sin ledarskapsroll och bidra till hållbara och framgångsrika forskningsmiljöer. Ledaskapsutveckling erbjuds på tre olika nivåer anpassat till vart du befinner dig i din forskarkarriär. Det är en progression genom de olika nivåerna, men de är fristående och det krävs inga specifika förkunskaper. Ledarskapsutveckling för forskare är på engelska och deltagande sker i samråd med din prefekt som sedan nominerar till dekan.
För mer information om REAL, läs mer via länken nedan eller kontakta Linda Ryan Bengtsson på GIO.
Prio Forskning
"Prio Forskning" är ett program där gruppens tillgångar inventeras för att hitta styrkor, förbättringspotential och arbetssätt. Med en vision och ett mål blir det möjligt att ta fram strategier och aktiviteter för att arbeta effektivt framåt. Poängen är att skapa förutsättningar för att uppnå gruppens forskningsmål och koncentrera tid och resurser på forskningen. Diskussionen är uppdelad på ett antal moduler där hela gruppen träffas under ledning av GIO. Gruppen arbetar också med specifika frågor mellan träffarna. Detta ger ett fokus för att arbeta effektivt och målmedvetet.
Med en vision, en målbild och en analys av utgångspunkten blir det lättare att hitta en strategi att fylla med aktiviteter - för att komma framåt. Prio Forskning hette tidigare Medel för Mål.
För mer information om Prio Forskning, läs mer via länken nedan eller kontakta Lovisa Stedt på GIO.
DOKTORANDKURSER
ATT NYTTIGGÖRA FORSKNING OCH VETENSKAP (4,5 HP)
Denna onlinekurs utbildar doktorander i att kommunicera värdet av sin forskning till det omgivande samhället och att samverka effektivt med externa partners. Inom kursen utvecklar doktoranden en forskningspitch och tillgodogör sig kunskaper om olika finansieringsmodeller och licensalternativ. Kursen tar avstamp i verkliga och framgångsrika exempel på hur forskare samarbetat med offentliga och privata aktörer.
- Att nyttiggöra forskning och vetenskap
- Artikel om kursen "Här lär sig doktorander nå ut med sin forskning"
DATAHANTERING (DOCENHANCE)
DocEnhance online-kurserna introducerar doktorander till grundläggande begrepp för hantering av forskningsdata. Att hantera forskningsdata i enlighet med god praxis är tillämpbart både inom och utanför akademin. Ämnena omfattar utarbetande av datahanteringsplaner, datainsamling och lagring, publicering av data och att förbereda data för återanvändning av andra.
DocEnhance online-kurser om Datahantering
För mer information om våra doktorandkurser kontakta James Lees och Cindy Bråtenfeldt på GIO.
