Att nyttiggöra forskning och vetenskap
Att nyttiggöra forskning och vetenskap (4,5 hp) är en doktorandkurs som behandlar hur kunskap från din forskning kan komma till nytta för samhälle, näringsliv och akademi.
Resultat, erfarenheter och idéer som uppstår från forskningen har traditionellt använts genom akademiska publikationer och undervisningsprogram. Enbart akademisk publikation är inte längre tillräckligt för en framgångsrik forskarkarriär. Forskningsfinansiärer efterfrågar maximerad impact utanför den akademiska världen, vilket gör det ytterligare prioriterat för forskare att nå samhället genom att även ha med icke-akademiska strategier för att nyttiggöra resultaten i sina projekt. Detta görs genom att arbeta med en rad icke-akademiska partners och genom att använda allt mer innovativa metoder av spridning och användning av forskningsresultat.
Denna kurs innehåller ett antal metoder som kan användas som stöd för att säkerställa att din forskning har effekt och relevans utanför universitet. Kursen ger dig också verktyg som hjälper dig att på bästa sätt kommunicera värdet av din forskning, till bland annat forskningsfinansiärer och potentiella investerare.
Föreläsare och innehåll
Du kommer att förses med kunskap kring idéutveckling som rör ditt egna specifika forskningsområde. Särskild vikt kommer att ägnas åt att utveckla en förståelse för ’forsknings impact’ och hur du kan bädda in detta i dina projekt. Du kommer vid flera tillfällen få öva på att presentera din forskning genom en pitch på 4 minuter och även att ge feedback till andra deltagare. Du kommer att möta forskare från olika discipliner, som alla har valt olika vägar för att ta sina idéer vidare - från ideella vägar till kommersialisering. Övriga föreläsningar kommer att innehålla människor med stor erfarenhet kring nyttiggörande av forskning - till exempel immateriella rättigheter och skydd. Du kommer även att få insyn i olika typer av företagande och innovationer, samt vikten av nätverk.
Upplägg, arrangörer och kostnader
Kursen ges till doktorander inom alla discipliner från Karlstads universitet, Linné-universitetet, Mittuniversitetet och Örebro universitet. Kursen består av sju obligatoriska seminarier samt ett examinationstillfälle. Kursen sker helt digitalt via Zoom.
Innovationskontoret Fyrklövern är arrangör.
Kursen ges på engelska.
Anmälan
Anmälan öppnar 30 mars
Skicka din ansökan till fyrklovern.doktorand@kau.se senast den 2 juni. Skriv ditt namn, universitet, avdelning, kontaktuppgifter, och en kort beskrivning (max. 200 ord) om ditt forskningsprojekt och varför du vill delta i kursen. Se till att du får din handledares godkännande för att delta i kursen, och uppge även din handledares namn och e-post i din ansökan. Vi strävar efter att få en så bred sammansättning av olika discipliner som möjligt i gruppen.
Seminarietillfällen
1. Impact - 19/9 09.00-12.00
- Course introduction
- Wider (Non-academic) Research Impact
2. Pitching and Presenting - 20/9 09.00-12.00
- Presentation Skills
- IAI Duo Interviews
3. Founders and Wider Collaboration - 27/9 09.00-12.00
- Vinnova
- Formas
- Building, Utilisation and Maintaining Networks
4. Value Creation Forum 1 - 28/9 09.00-12.00
- Open Access and Open Data
- VFC Group Work (4-minute pitch)
5. Value Creation Forum 2 - 12/10 09.00-12.00
- Collaborative Research Examples
- VFC Group Work (4-minute pitch)
6. Licences, Protections and Copyrights 24/10 09.00-12.00
- PRV / Swedish Intellectual Property Office
- Christina Wainakka, Confederation of Swedish Enterprise
7. Value Creation Forum 3 - 25/10 09.00-12.00
- Collaborative Research Examples
- VFC Group Work (4-minute pitch)
Examination 9/11 och 16/11 09.30-12.00 & 13.00-15.00
- Du deltar på ett av de fyra passen. Det går inte att välja vilket pass du deltar på. I slutet av kursen blir du tilldelad ditt pass.
Kontakt
Karlstads universitet
James Lees
Forskningsrådgivare
james.lees@kau.se
070 211 82 51
Linnéuniversitetet
Martina Lago
Innovationsrådgivare
martina.lago@lnu.se
0480 44 60 62
Mittuniversitetet
Holger Noack
Innovationsrådgivare
holger.noack@miun.se
010 142 84 33
Örebro universitet
Pialill Ring
Affärsutvecklare/Innovationsrådgivare
pialill.ring@oruholding.se
070 890 90 84