Nyheter

  • 2024-09-18

    Risker att samhället blir instabilt på grund av klimatkrisen

    Den pågående klimatkrisen påverkar inte bara vår planet, utan börjar också skapa problem för samhället. - Vi ser saker som att människor tappar förtroendet för varandra, blir mer extrema i sina åsikter, flyr från sina hem, och att konflikter och ekonomiska problem ökar, säger forskaren Avit Bhowmik.

    Just nu är världen i kaos. Enligt en rapport för 2024 var 117,3 miljoner människor tvungna att fly från sina hem till 2023, och 68 miljoner av dem på grund av krig. Förtroendet mellan människor minskar globalt, medan inflation och ekonomiska problem hotar tryggheten i samhället.

    Klimatkrisen orsakar stora sociala problem

  • 2024-09-17

    Konferens om hotade arter

    Den 17–20 september hålls konferensen ”A worldwide exploration of freshwater mollusk study and conservation” vid Karlstads universitet, där ledande forskare samlas för att diskutera hotade arter. Huvudtemat för konferensen är sötvattensblötdjur, med särskild inriktning på musslor och sniglar, vilka räknas som några av de mest hotade arterna i Europa.

    Inbjudna talare från universitet som Alabama, Cambridge, Porto och Stockholm och naturvårdsorganisationer som US Forest Service och Tennessee Wildlife Resources Agency kommer att dela med sig av sin expertis, och forskare från 21 olika länder deltar i konferensen.

  • 2024-09-16

    En global resa mot holistisk hälsa

    Sedan 2021 har Karlstads universitet och Believers Church Medical College Hospital i Indien samarbetat för att integrera förståelsen kring holistisk hälsa, i högre utbildning. Projektet Health Education and Practice for a Healthier World, har nu utvidgats med Erasmusmedel och inkluderar även Sydafrika, vilket skapar nya möjligheter för globalt kunskapsutbyte inom hälsovetenskap fram till 2026.

    Projektets mål är att utforska internationella angreppssätt för holistisk hälsa och öka förståelsen för dess praktik globalt. Projektgruppen strävar efter att utveckla samverkan kring internationella kurser och kunskapsplattformar genom Collaborative Online International Learning, COIL och stödja lärande miljöer genom student- och lärarutbyten. 

    Studenterna får en djupare förståelse för hur olika komplementära och alternativa hälsometoder används internationellt, med fokus på hur fysiska, mentala, sociala, emotionella och andliga faktorer samverkar för att uppnå god hälsa.

  • 2024-09-13

    Materialforskning för framtiden

    Materialforskning vid Karlstads universitet har en lång tradition som forskargrupp. Med stark extern finansiering och i nära samverkan med näringsliv och andra samhällsaktörer tar man nu ytterligare steg framåt för att genom forskningen bidra till en hållbar framtid inom sektorn.

    – Totalt finns det cirka 40 personer verksamma inom materialforskning, säger Ellen Moons, professor i fysik och en av forskargruppens koordinatorer. Ett starkt tvärvetenskapligt samarbete har utvecklats i gruppen med forskningsaktiviteter som sträcker sig från grundläggande materialforskning till tillämpad forskning och industriella tillämpningar, samt mellan experiment och modellering på längdskalor från atom- och nanonivå till mikro- och makronivå. Nu bjöd vi in till en ”relaunch” där vi forskare förde samtal med forskningsfinansiärer, företagskluster och Region Värmland.

  • 2024-09-10

    Prisat konferensbidrag om kollaborativ robotik

    Vid en internationell konferens i Djerba Tunisien, fick vår gästdoktorand Jose Pablo De la Rosa Gutierrez ta emot pris för sitt konferensbidrag om programmeringsmetod för robotik.

    – Kollaborativa robotar kan användas inom många olika områden, säger Jorge Solis, docent i elektroteknik. Modern robotteknik, där samverkan mellan människor och maskiner styrs genom programmering och gest-igenkänning, kan tillämpas inom vård såväl som inom tillverkningsindustri. Konferensbidraget handlar om en programmeringsmetod som utvecklats för ickeprogrammerare, det vill säga den ska vara enkel att använda.

  • 2024-09-09

    Svensk fikakultur – något för både vardag och statsbesök

    Mia Larson, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning (CTF), har tillsammans med Christina Öberg vid Linnéuniversitetet och Henrik Scander vid Örebro universitet skrivit artikeln ”In the interest of the nation: Swedish fika”.

    Mia, hur kom du på att forska om fika?

    – När jag jobbade på Lunds universitet handledde jag en masterstudent som skrev om fika och hygge i destinationsmarknadsföring. Tillsammans med henne och ett par andra forskare skrev vi sedan en prisbelönt forskningsartikel som jag sedan blev inbjuden att presentera på en konferens i Stockholm för ett par år sedan. Där fann jag andra forskare som också var intresserade av fika ur ett forskningsperspektiv och därefter formade Christina, Henrik och jag vårt team.