Konferens om hotade arter
2024-09-17Den 17–20 september hålls konferensen ”A worldwide exploration of freshwater mollusk study and conservation” vid Karlstads universitet, där ledande forskare samlas för att diskutera hotade arter. Huvudtemat för konferensen är sötvattensblötdjur, med särskild inriktning på musslor och sniglar, vilka räknas som några av de mest hotade arterna i Europa.
Inbjudna talare från universitet som Alabama, Cambridge, Porto och Stockholm och naturvårdsorganisationer som US Forest Service och Tennessee Wildlife Resources Agency kommer att dela med sig av sin expertis, och forskare från 21 olika länder deltar i konferensen.
– Särskilt fokus kommer att ligga på forskningen om sötvattensmusslor, som spelar en avgörande roll i våra ekosystem, säger Martin Österling, professor i biologi och huvudansvarig för konferensen. Dessa musslor genomgår ett parasitiskt larvstadium som är beroende av fiskar som värddjur, vilket gör dem till en hotad parasit.
Ett av konferensens teman kommer att belysa just interaktionen mellan musslorna och deras värdfiskar, där forskare studerar hur de lokalanpassar sig till varandra.
– Fascinerande nog har forskning visat att musslorna till och med kan manipulera sina värdfiskar att simma uppströms, vilket hjälper dem att sprida sig i vattendrag, säger Sebastian Rock, doktorand i biologi.
En annan viktig programpunkt fokuserar på musslornas ekosystemtjänster och funktioner. Historiskt sett var musslor en av de vanligaste organismerna på bottnarna i bäckar, älvar och sjöar.
– Där de fortfarande finns kvar ser man att de spelar en viktig roll i att upprätthålla naturliga processer och biodiversitet av andra organismer. Naturvårdsprojekt som stärker musselpopulationer, som pågår framför allt i Europa och USA, gynnar även andra arter, säger Raviv Gal, doktorand i biologi.
Det finns också presentationer som handlar om de risker som kan uppstå när musslor återintroduceras eller när invasiva arter sprider sig.
– Eftersom musslorna är hotade pågår olika återintroduktionsprojekt, men dessa kan ibland föra med sig sjukdomar som också kan skada andra arter, som exempelvis fisk, säger Martin Österling.
Utöver dessa ämnen kommer diskussioner att hållas kring genetik, antropogena hot och naturvårdsarbete, vilket gör konferensen till en viktig plattform för att samordna globala insatser för att skydda våra hotade arter.