Studentintervju: Johanna Carlsson, student på masterprogrammet i ämnesdidaktik

Du jobbar till vardags som lärare på gymnasiet inom Åmål kommun
- Ja, jag undervisar i biologi som huvudämne samt i naturkunskap och i miljö och energi. Jag har en naturvetenskaplig specialisering och handleder elever när de ska göra sitt gymnasiearbete inom naturvetenskapliga ämnen baserat på en vetenskaplig undersökning.
Vad var det som fick dig att söka masterprogrammet i ämnesdidaktik?
-Jag började arbeta som lärare 2005 och nu var det dags att lära sig något nytt och utvecklas. Att få nya perspektiv och utveckla det som jag redan kan inom läraryrket. Jag sökte kurser inom skolutveckling, det var nog så jag hittade det här programmet. Jag läste grundutbildningen vid Karlstads universitet och tyckte lärarutbildningen där var jättebra. Jag blev nyfiken när jag fick se att det startats ett masterprogram i ämnesdidaktik i Karlstad. Första året på utbildningen gav mig väldigt som lärare och det jag gör till vardags, hur du utvecklar dig själv och arbetslaget. Andra året blir mer en djupdykning i hur man forskar vilket inte tillför så mycket till det jag gör till vardags men andra saker. Vi är flera stycken i min klass som har sagt att det skulle vara väldigt spännande och roligt att få forska på heltid. Det tar mycket tid i anspråk men är så kul! Vi har fått önska vad vi vill höra och se och vi har haft besök av doktorander som har berättat hur det är att gå forskarutbildning.
Vad tror du att utbildningen kommer att tillföra ditt arbete?
- Jag känner att jag får bredda mig och tänka till lite utifrån olika perspektiv – vad är syftet, varför gör jag det här med mina elever? Tror att jag blir en tryggare och mer medveten och därmed en mer professionell lärare.
Kommer din tjänst inom Åmål kommun förändras i och med att du vidareutbildat dig?
-Jag är redan nu förstelärare och arbetslagsledare, med mina nya kunskaper får jag en bättre syn på kollegors roller i laget. I utbildningen diskuterar mycket i grupp vilket gör att jag får en bättre insikt i hur det ser ut i andra ämnesstrukturer och andra lärarroller. Jag får förståelse för hur vi formar ett gemensamt mål med en gemensam grund att utgå ifrån. Vi har fått en fin gemenskap i vår klass och vi har fått en fin insikt i hur det ser ut på andra skolor och organisationer – vad har de som jag skulle vilja ha på min skola och vad vill dom ha som vi har på vår skola? Vad kan vi utveckla?
Det här är en distansutbildning, hur tycker du att det funkar att läsa på distans?
- Det passar mig väldigt bra, det är lite friare, jag kan ägna mig åt mina studier, parallellt med mitt jobb som lärare, när det passar mig. Vi har väldigt få tider att passa så jag lägger upp jobbet själv. Studiegrupperna får själva bestämma när vi ska ses. Vi får arbetsuppgifter via Canvas, ibland på film och jag kikar på det när jag kan och vill. När vi har haft mer ämnesdidaktisk undervisning har vi fått handledning av professorer inom våra respektive ämnen. En fin uppdatering om vad som är aktuellt inom våra ämnen, och då i mitt fall inom naturämnen.
- Vi har också gemensamma seminarier, visserligen inte obligatoriska men de är ändå väldigt bra att vara med på för att få en röd tråd. Seminarierna, som ges varannan eller var tredje vecka, lägger de så sent på eftermiddagarna som möjligt för att vi ska kunna vara med. Kan man av någon anledning inte vara med har universitetet löst det så att vi inte missar något, vi har till exempel haft möjlighet att ge enskilda redovisningar om seminarierna varit obligatoriska. Sedan har studiekompisarna stöttat upp och delgett vad man missat – det funkar väldigt bra!
