Astrid Iderström Lidén, alumn vid idrotts- och hälsocoachprogrammet

Du arbetar numera inom Färjestad BK som fysisk coach för Dam-A-lag och herrjuniorer. Kan du berätta lite om ditt jobb?
- Jag jobbar som fystränare för Färjestads damlag samt J18 och J20-lagen på herrsidan. Mitt jobb går ut på att planera all fysträning för spelarna i de olika lagen, lägga upp hur veckan ser ut och se till att de är pigga i kroppen när det är dags för match. Jag träffar dagligen spelare för fyspass i gymmet, gör avstämningar kring hur deras utveckling ser ut och anpassar träningen för skadade spelare. Jag vill också hålla mig uppdaterad kring hur forskningen inom området ser ut, för att på bästa sätt kunna optimera träningen och arbetsmetoderna vi använder.
Berätta om din bakgrund. Har du alltid varit intresserad av idrott, motion och hälsofrågor?
- Jag har alltid tyckt att det är kul med idrott och jag växte upp med att spela fotboll, brännboll och basket med kompisarna i bostadsområdet. Som åttaåring började jag spela fotboll i föreningen som fanns där jag växte upp, och genom föreningen och kompisarna där fick jag möjlighet att prova på många olika idrotter. Sedan dess har idrotten och föreningsliv varit en stor del av mitt liv, då jag fått möjlighet att vara aktiv både som utövare och som ledare.
Varför valde du att läsa idrotts- och hälsocoachprogrammet?
- Jag hade funderat på att börja läsa programmet i flera år, men tajmingen kändes aldrig rätt. Jag flyttade från Karlstad för studier inom ett annat område, men insåg under tiden där att det är idrott, träning och coaching jag vill hålla på med. Jag flyttade tillbaka till Karlstad och började läsa idrotts- och hälsocoachprogrammet istället, och jag valde det för att programmet innehåller mycket idrottsvetenskap och berör många olika områden inom idrottsvetenskapen. Programmet är brett och erbjuder samtidigt stor möjlighet att rikta in sig mot det som känns mest intressant.
Vad var bäst under utbildningen?
- För mig var kurserna i anatomi och fysiologi, träningslära och idrottspsykologi väldigt givande. Den fria terminen i år tre gav också stora möjligheter till fördjupning inom ett valfritt område. Att programmet innehåller två praktiktillfällen är väldigt bra, då det gav möjlighet att få in en fot i branschen och se hur man kan jobba som coach på olika sätt. Jag gjorde mina praktikveckor hos Färjestad BK, och FBK är nu min arbetsgivare. Då coaching och kunskapen kring gruppdynamik genomsyrar utbildningen, får man en väldigt stabil grund att stå på när det kommer till att jobba med människor.
Tycker du att du har användning av din utbildning?
- Jag har absolut användning av min utbildning, den har gett mig en stabil grund i coachingen. Genom utbildningen har jag också lärt mig att ha ett kritiskt förhållningssätt till all den information som finns att tillgå idag, exempelvis gällande olika träningsmetoder och övningar, samt var man väljer att hämta sin information.
Har du några tips till den som funderar på att börja plugga?
- Se till att du tar del av den stora kunskapen som finns hos Christian Augustsson, programledare för idrotts- och hälsocoachprogrammet, Stefan Wagnsson, ämnesföreträdare för idrottsvetenskap, Henrik Gustafsson, professor i idrottsvetenskap samt de andra lärarna på programmet. De har alla ett stort nätverk i idrottsvärlden. Utbildningen ger ganska stort utrymme till egna studier och aktiviteter som kan hjälpa dig framåt i ditt coachande, så se till att ta vara på möjligheter som ges. Exempelvis kan det vara bra att ta sig an olika coachinguppdrag vid sidan av studierna, då får du en bra möjlighet att praktisera det du får lära dig i utbildningen!
Hur ser du på framtiden? Vad gör du om fem år?
- I framtiden jobbar jag förhoppningsvis fortsatt med fysträning och idrottslag. Jag tycker att det är en fantastisk miljö att jobba i, och att få jobba med idrottare som älskar det de gör och har ett tydligt mål med sitt idrottande är oerhört inspirerande!
