Alumnintervju: Fredrik Olsson, masterprogrammet riskhantering i samhället
Fredrik Olssons uppfattning om utbildningens upplägg är att den inte enbart är teoretiskt orienterad. Han tycker även att det fanns en praktisk förankring i de uppgifter de skulle utföra. Det gjorde att upplägget känns både modernt och kopplat till världen utanför akademins väggar.
Fredrik Olsson är 28 år gammal och har studerat masterprogrammet “Riskhantering i samhället”. Han bor nu i Uddevalla och när han inte arbetar så skapar han musik och i egenskap av att vara “nyinflyttad” till västkusten, anammat de långa promenaderna bland klipporna längs vattnet.
- Riskhantering kännetecknas av att vara tvärsektoriell och där har utbildningen hjälpt till att förbereda mig inför de utmaningar som väntade i yrkeslivet.
Hur tyckte du att det var att plugga i Karlstad:
- Mitt intryck av Värmland som landskap var att det präglas av ett lugn men också både kreativitet och liv, vilket jag också tycker återspeglas i Karlstad som stad. Det fanns lika många bra möjligheter att roa sig som det fanns möjligheter att koppla av och exempelvis vandra bland skog och vatten, vilket jag uppskattade mycket.
Har du haft nytta av utbildningen:
- Jag blickar tillbaka på min tid som student som en lång resa i att ta mig an och förstå olika problem samt kommunikativt förmedla en potentiell lösning. Det är nog också det som kan kopplas till mitt dagliga yrkesliv. Men det är inte bara utbildningen som jag blickar tillbaka på, jag vill också passa på att ge en stor eloge till alla de lärare som jag har kommit i kontakt med under resans gång som inspirerat och påverkat mig och min utveckling. Det är en enorm tacksamhet jag känner gentemot människorna som står bakom utbildningen.
Vad jobbar du med nu och hur ser du på framtiden inom yrket:
- Jag arbetar idag med informationssäkerhet. Det är ett intressant, spännande och inte minst ett värdeskapande yrkesområde, vilket jag dras till.
Har du några goda råd till blivande studenter:
- Jag skulle vilja komma med två råd, ett praktiskt och ett något mer filosofiskt:
- Det praktiska rådet är att samla på sig olika typer av erfarenheter. Studietiden är en fantastisk möjlighet att prata med andra studenter, lärare eller mentorer inom andra områden än sitt eget. Att lyssna och ta till sig andras tankar och funderingar inom andra områden kan väcka värdefulla insikter för hur man ska hantera problemställningar inom ens eget område. En annan aspekt är att engagera sig för att få ytterligare erfarenheter under sin studietid. Universitetet har, bland annat, olika roller för studentrepresentanter som kan ge kontakter och erfarenheter, vilket kan vara givande inför det kommande arbetslivet. Jag var själv, bland annat, studentrepresentant för universitetets forskningsetiska kommitté under mina två år på masterprogrammet, vilket gav mig värdefulla erfarenheter.
- Det mer filosofiska rådet är att tro på din egen förmåga att lösa utmaningar som ligger framför dig. Det gäller både för studierna och inför/under yrkeslivet. Det finns många vägar som leder dit man vill ta sig och jag har alltid trott på att man känner sig själv bäst, för hur man vill resa dit. Det finns sällan en väg som är helt rätt för alla, utan ha tillit till den väg som du själv har valt. Glöm inte heller bort att utveckling är något personligt som sällan ska jämföras med någon annans än din egen.
Något annat som blivande studenter skulle ha nytta att veta innan:
- Var öppensinnad, nyfiken och ödmjuk så kommer studietiden bli en fantastiskt lärorik och intressant tid. Väljer du dessutom att bo i Karlstad under dina studier, glöm inte bort att besöka andra delar av Värmland också, det finns mängder av smultronställen att utforska!