Nyheter
-
2025-06-19
Forum lärande 2025 – mötesplatsen för praktik och forskning
Den 18 juni arrangerades Forum lärande 2025 på Karlstads universitet. Dagen samlade cirka
1 900 personer inom skola och utbildning för erfarenhets- och kunskapsutbyte kring skolans utveckling. Och det blev en dag med många spännande möten!– Det är i samspelet mellan praktik och forskning som skolan utvecklas. Under dagen är det dialogen mellan yrkesverksamma, lärarutbildare och forskare som är central, säger Monica Evermark, föreståndare för Regionalt utvecklingscentrum, RUC, vid Lärarutbildningen på Karlstads universitet.
Skolministern besökte Forum lärande
Bland deltagarna fanns bland annat skolminister Lotta Edholm som deltog i ett panelsamtal om framtidens skola: Vilka är problemen som behöver rättas till och vad är förslagen?
-
2025-06-09
Forum lärande 2025 samlar många
Den 18 juni arrangeras Forum lärande 2025, mötesplatsen mellan forskning och praktik. Konferensen är fullbokad sedan länge, och cirka 1 900 personer välkomnas till Karlstads universitet. Restaurang Solsta Inn håller stängt under dagen. För övrig håller restauranger/caféer samt parkeringar vid universitetet öppet som vanligt, men tänk på att det kan vara svårare att få parkering samt längre kö till lunchmaten.
Inbjudna till Forum lärande 2025 är skolans professioner på alla nivåer, huvudmän, forskare och lärarutbildare. Syftet med dagen är att skapa en mötesplats för erfarenhets- och kunskapsutbyte kring lärande och utveckling av förskolan och skolan samt att stärka professionen.
-
2025-02-11
Elevers och lärares röster viktiga i skolans digitaliseringsprocess
Forskningsrapporten Utmaningar i det uppkopplade klassrummet sammanfattar en högstadieskolas digitaliseringsprocess under 2018-2022. Forskarna har kartlagt vilka utmaningar som elever och lärare stått inför, hur dessa har hanterats och vilka möjligheter som öppnats.
– En viktig slutsats är att involvera även elevers röster och förstå deras perspektiv på undervisningens digitalisering, säger Marie Nilsberth, docent i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet och den som lett forskningsstudien. De har bidragit med viktig kunskap som skulle kunna utgöra en resurs såväl i forskning och som i skolors utvecklingsarbete framöver.
-
2024-12-19
Ämnesdidaktik i fokus under Rose-dagen
– Ämnesdidaktik är kärnan i lärares professionella kunskap. Forskning kring detta är av stor betydelse för att utveckla undervisningen och stärka elevernas kunskap i olika ämnen, säger Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet och en av arrangörerna bakom Rose-dagen.
Ämnesdidaktik, lärande och undervisning i ämnen, stod i fokus när Rose-dagen arrangerades den 17 december på Karlstads universitet. Bakom arrangemanget stod forskarmiljön Rose (Research on Subject-specific Education).
-
2024-12-12
Niklas Gericke tillträder som ny dekan för lärarutbildningen den 1/1
Hallå där Niklas Gericke, professor i naturvetenskapernas didaktik och tillträdande dekan för lärarutbildningen! Nu är dekanuppdraget bara någon vecka bort, hur känns det?
– Det känns spännande, förväntansfullt och lite nervöst. Även om jag har haft en inskolning under hösten så vet man ju inte riktigt vad som väntar, men det är ett uppdrag som jag ser fram emot, det ska bli roligt!
-
2024-08-22
Modersmålsundervisning ger bättre studieresultat
– Många forskare kan se att skolämnet modersmål förbättrar elevers studieresultat och läs- och skrivkunnighet, samtidigt som de får ökade språkkunskaper och en förstärkt flerspråkig identitet. Det säger Maria Dahlberg, adjunkt i svenska språket vid Karlstads universitet, som deltog i arrangerandet av nätverksdagen för modersmålslärare.
Cirka 140 modersmålslärare med representanter från 34 språk besökte Karlstads universitet när Regionalt utvecklingscentrum, Ruc, i samarbete med Skolverkets nätverk för Samordnare för nyanländas lärande, bjöd in till modersmålslärardagen. Dagen varvade föreläsningar med diskussioner.