Forskarutbildning i Psykologi
Psykologins uppgift är att försöka förstå och klargöra varför människor tänker, känner, reagerar och handlar som de gör. Fokus är på individen och individens utveckling, men personen och personens fungerande är inte skilt från den miljö som han eller hon lever i. En viktig uppgift är därför att se personens tänkande, känslor och beteende som del i ett människa-miljö system.
Utbildningen på forskarnivå kan genomföras med sikte på doktorsexamen respektive licentiatexamen. Doktorsexamen innebär en utbildningstid på fyra år, motsvarande 240 hp, och licentiatexamen innebär en utbildningsdel på två år, motsvarande 120 hp.
Utbildningen innehåller dels en kursdel och dels ett självständigt arbete (vetenskaplig avhandling respektive uppsats). För doktorsexamen omfattar kursdelen 75 hp och avhandlingen 165 hp. För licentiatexamen omfattar kursdelen 22,5 hp och den vetenskapliga uppsatsen 97,5 hp.
Den psykologiska forskningen vid Karlstads universitet sker huvudsakligen inom två profilområden: en kliniskt inriktad evidensbaserad forskning inom områdena prestation, hälsa och vård samt en tillämpad forskning inom området konsumentpsykologi.
Forskarutbildningen i psykologi anknyter till ämnets forskningsprofiler men kännetecknas samtidigt av mångfald i ämnesval. Avhandlingar kan behandla så skilda forskningsfält som vård och behandling, kundpreferenser, stress, omhändertagande av soldater som varit på utlandsuppdrag, idrott, kreativitet, psykoser, gruppkommunikation, genus, tjänster, transporter, människa-teknik, katastrofer och emotioner.
Vad säger våra alumner?
För att utvärdera forskarutbildningen inom ämnet psykologi vid Karlstads universitet har vi gjort en undersökning bland våra disputerade alumner. De som svarat på enkäten har studerat hos oss åren mellan 2006 och 2016.