Kenneth Nordgren, professor i samhällsvetenskapernas didaktik
Kenneth Nordgren är född i Karlskoga 1962, uppvuxen i Filipstad, och har flyttat runt i Sverige från Skåne till Kramfors och även bott i Danmark och Mocambique. I mitten av 1990-talet återvände han till Värmland för att läsa lärarutbildning.

Efter sin examen arbetade Kenneth Nordgren som gymnasielärare i historia, samhällskunskap och filosofi. Under tiden som gymnasielärare blev han rekryterad till Karlstads universitet för att undervisa i historiedidaktik och historia. År 2001 fick han doktorandtjänst och disputerade 2006.
- Jag känner ett starkt engagemang för lärarutbildningen och blev vald till prodekan för lärarutbildningen 2008 och dekan mellan 2009 och 2013. Därefter återvände jag till forskningen och har under några år delat min tjänst mellan Karlstads och Stockholms universitet. Nu är jag emellertid tillbaka i Karlstad på heltid för kombinera min professur i samhällsvetenskapernas didaktik med att arbeta som vetenskaplig ledare vid Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik, CSD.
Professuren i samhällsvetenskapernas didaktik är den första i sitt slag i Sverige. Som forskare är Kenneth Nordgren intresserad av att förstå vilken roll våra föreställningar om det förflutna har för betydelse för samtiden – det vill säga hur historia används för att kommunicera förståelser, identiteter och för att påverka. Hans forskning har mycket handlat om historiens roll i det mångkulturella samhället och hur detta påverkar historieundervisningen. Ett andra forskningsfokus är att i samverkan med skola och kulturarvsinstitutioner utveckla resurser för en interkulturell undervisning. Detta handlar bland annat om att förstå hur migrationer och kulturmöten varit ständiga drivkrafter genom mänsklighetens historia.
- Filosofen Søren Kierkegaard påpekade en gång att man förstår livet baklänges - men måste leva det framlänges. Historia är inte enbart kunskaper om det förgångna utan också ett material av vilket vi bygger identiteter, kulturer och politisk handling. De samhällsvetenskapliga ämnena både speglar en samtida självförståelse och påverkar de uppväxande generationernas tolkningar av världen. Ämnesdidaktikens roll är därför viktig då dess område är att både bidra till att utveckla och att ifrågasätta varför, vad och hur något undervisas.
Kenneth Nordgrens uppfattning är att ämnesdidaktisk forskning skall vara till nytta för studenter och elevers lärande. Utgångspunkten är att kunskapsinnehållet har en avgörande betydelse i lärandeprocessen och att syftet med att bedriva undervisning är att den lärande utvecklar kunskaper som är kraftfulla för att tolka världen och för att ta aktiv del i samhället.
På fritiden bekänner Kenneth Nordgren att han fortsätter att arbeta en del, men absolut inte utan avbrott för att fila lite på det gamla huset, lyssna på pretentiös musik, klappa katterna, ta ett glas vin och umgås.
