Markus Rinio, professor i förnybar energi, inriktning solcellsteknik 2013
Markus Rinio växte upp nära Hamburg i Tyskland och blev redan som ung fysikstudent intresserad av förnybar energi och i synnerhet solenergi.
–Inspirerad av det globala miljöproblemet att generera energi fokuserade jag på solceller, säger han.
Under tio år arbetade Markus Rinio som forskare vid Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE), ett av världens största forskningsinstitut inom solcellsteknik.
Sedan maj 2012 arbetar Markus Rinio på Karlstads universitet där han är knuten till Institutionen för ingenjörsvetenskap och fysik. Hans professur ingår i det fleråriga forskningssamarbetet med Region Värmland, som syftar till att öka kvaliteten och takten på forskningsutvecklingen och skapa nya konstruktiva samarbeten mellan akademi och näringsliv.
–Förnybar energi är kritiskt för mänskligheten redan här och nu. Därför har jag satsat på forskning som kan göra dagens solceller billigare, effektivare och mer tillgängliga. Här finns möjligheter för Värmland att vinna mark, både när det gäller ökad spetskompetens och affärsmöjligheter för företag i regionen.
Huvudmålet med Markus Rinios forskning är nu alltså att göra energin från solcellerna billigare. Det kan göras genom billigare produktionstekniker eller genom att öka effektiviteten i solcellerna.
–Som en del av min tidigare forskning har jag utvecklat metoder för att förbättra tillverkningen för att nå en högre effektivitet. Det mätinstrument jag utvecklat har jag nu tagit med mig till Karlstads universitet, det handlar om att påvisa vilka regioner i en solcell som är bra respektive dåliga. Denna typ av information kan användas för att utveckla nya produktionsprocesser.
Energi från solceller spelar en väsentlig roll i arbetet med att lösa världens energi- och miljöproblem. Flera primära behov som tillgången till rent vatten, transporter och tillgången på mat kan gynnas av tekniken, säger Markus Rinio. Han förutser att inom de närmaste generationerna så kommer fossila resurser inte längre att användas som bränsle. Bortsett från det faktum att vi kan göra mycket mer intelligenta saker med materialen än att bara bränna dem så kommer den konventionella energin helt enkelt att bli för dyr.
–Det är därför oundvikligt att byta till förnybara energikällor och frågan är: Vilka länder kommer att ha en ledande roll? Jag hoppas att Sverige kommer att ta chansen och jag kan hjälpa till att påskynda utvecklingen här.