Anders Nilsson, professor i sötvattensekologi 2013
Kan en mört vara en personlighet? Ja, det kan den faktiskt, menar Anders Nilsson. Han har varit verksam många år på den biologiska institutionen vid Lunds universitet och har specialiserat sig på att studera fiskar. Han började sin akademiska bana på samma lärosäte.
–Jag läste Biologiprogrammet i Lund och även om jag är uppvuxen i Falkenberg vid havet var valet av forskning om fiskar en slump. När jag skulle göra mitt examensarbete i början på nittiotalet föreslog min handledare en studie om fisken ruda och hur den rent fysiskt kan skydda sig mot att bli uppäten av en gädda.
Anders Nilsson fattade tycke för forskning om fiskar och disputerade 2000 med avhandlingen ”Pikeivory: behavioural mechanisms in northern pike piscivory”. Den handlar om gäddan, hur den är som individ, hur den beter sig och varför och att den faktiskt är kannibal.
Anders intresse för gädda har avspeglat sig i ett projekt inom så kallat ”catch and release”-fiske. Forskningen har handlat om hur olika sorters drag skadar fisken och hur fisken beter sig utifrån det. Man har också ställt sig frågan; Vad händer egentligen med fisken när man släpper i den igen? Hur påverkar det individen och dess beteende?
Fiskvandringar, som ingår i en insjös ekosystem, har också intresserat Anders. Maten i sjön försvinner på hösten och mörten flyttar därför till angränsande åar och bäckar. Där finns inte heller någon mat men risken för att bli uppäten är mindre. Men den stora frågan är varför inte alla mörtar migrerar? Detta kan bero på storlek, kön och personlighet. Är mörten stor och nyfiken eller liten och försiktig av sig? Det kan vara avgörande för en flytt på hösten, menar Anders.
Anders pågående forskningsprojekt handlar om problematiken kring torskfisket i Öresund. Forskningen är tvärvetenskaplig ur ett sociologiskt, ekonomiskt och biologiskt perspektiv. Syftet är att föreslå möjliga förändringar i förvaltningen och strategin kring kustnära torskfiske.
—Jag skulle gärna vilja forska kring Vänern på samma sätt.
Ett annat pågående forskarprojekt, i samarbete med Karlstads universitet och länsstyrelser, är ett EU-Life projekt som studerar den utrotningshotade tjockskaliga målarmusslan.
Man skulle kunna tro att Anders är en riktig storfiskare på fritiden. Han ägnar sig emellertid hellre åt att underhålla sitt gamla hus som ligger i en liten kyrkby strax utanför Lund. Men visst händer det att han drar upp en och annan makrill på västkusten under somrarna.