Lillemor Lindwall, professor i vårdvetenskap 2014
Lillemor Lindwall, som är uppvuxen i Karlstad, är legitimerad sjuksköterska, anestesisjuksköterska och vårdlärare. Hon har varit verksam som lärare inom olika vårdutbildningar. Däribland vid Hälsohögskolan och Karlstads universitet där hon anställdes 1985.
Hon gjorde sin forskarutbildning och disputerade 2004 i hälsovetenskap med huvudämne vårdvetenskap vid Åbo Akademi, Vasa i Finland.
–Jag trodde inte att jag skulle få möjlighet att studera vidare. Jag är stolt över att ha genomfört forskarutbildning samtidigt som jag varit lärare och haft undervisning för studenter inom akutsjukvård och vårdvetenskap.
Lillemor har med sin forskning utvecklat och påverkat den perioperativa vården – det vill säga den vård som en patient ges före, under och efter sin operation. I samarbete med kollegor och studenter har hon tagit fram en ideal arbetsmodell, ”den perioperativa dialogen” där anestesi eller operationssjuksköterskan skapar kontinuitet och är kontinuiteten i den perioperativa vården.
–Den perioperativa dialogen som inkluderar den perioperativa vårdprocessen innebär att patienten möter samma anestesi- eller operationssjuksköterska före, under och efter operationen. Genom kontinuiteten med sjuksköterskan skapas trygghet, delaktighet i vården samtidigt som kan lindra patientens lidande. Idag är den perioperativa vårdforskningen inriktning på att implementera den perioperativa dialogen i praxis. Sjuksköterskor i specialistutbildningen här vid Karlstads universitet men också inom andra landsting får undervisning om den perioperativa dialogen.
I sina studier om kroppen, som bärare av hälsa och lidande har Lillemor främst fokuserat på patienters upplevelser av kroppen i samband med sjukdom och lidande men också betydelsen av att vårdpersonalen finns till för patienten i en sårbar och utsatt situation. Trots att kroppen är självklar har den inte tidigare lyfts fram inom den perioperativa vården.
Tillsammans med andra skandinaviska forskare har hon studerat hur den äldre människans värdighet “A life in dignity” visar sig för de boende, närstående och vårdpersonalen. Ytterligare ett forskningsområde där Lillemor är engagerad är inom prehospital vård, där ambulanssjuksköterskor intervjuats om sina erfarenheter av simulering och att göra bedömningar av personer som varit med om en svår olycka. Lillemor är också med i ett projekt om att möta de etiska värdefrågorna som vårdare och studenter ställs inför i samband med vård och behandling.
På fritiden vill Lillemor gärna hålla igång med olika aktiviteter, träna och tar sig gärna en promenad i skogen. Hon njuter av att läsa deckare och hämtar energi från naturen vid familjens sommarställe.