Anna Stigsdotter Neely, professor i psykologi 2015
Anna Stigsdotter Neely är född i Umeå, uppvuxen i Sundsvall och har läst psykologprogrammet vid Umeå universitet. Hon disputerade 1994 vid Karolinska Institutet med en avhandling som behandlade effekter av minnesträning i det friska och patologiska åldrandet.
–Jag blev tidigt oerhört tagen av de beteendeförändringar och kognitiva nedsättningar som följer i spåren efter olika typer av hjärnskador. Att hitta metoder att kompensera för dessa och träna hjärnan för att optimera informationsprocessande har sedan dess varit mitt primära forskningsintresse.
Anna Stigsdotter Neely studerar människans mentala förmågor, hur vi bearbetar och processar information när vi till exempel lägger något på minnet, det vill säga våra kognitiva förmågor. Hon forskar även i neuropsykologi, om sambandet mellan hjärnans funktion och beteende, hur hjärnan "orkestrerar" vårt mentala liv och vilka områden som är kritiska för exempelvis minnet. Hon har ett stort intresse för att fostra god minnesfunktion i det friska med även i det sjuka åldrandet som vid en demenssjukdom.
–På senare tid har jag även tittat på hur arbetslivets stress kan påverka kognitiva funktioner. Även här med fokus på att utvärdera effekter av kognitiv rehabilitering för personer med utmattningssyndrom som ett viktigt komplement till sedvanlig behandling.
Anna Stigsdotter Neely bedriver sin forskning i nära samarbete med läkare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och forskare inom neurovetenskap samt en och annan statistiker. Och nu ser hon fram emot nya utmaningar.
–Jag har precis fått forskningsmedel från forskningsrådet Forte för att studera effekter av kognitiv träning hos personer med Parkinsons sjukdom. Studien startar i höst och den känns väldigt viktig så det ska bli kul.
Privat har Anna Stigsdotter Neely man och tre barn. Hon älskar att åka längdskidor, äter gärna ostron med champagne till och är enligt egen utsago en hejare på att baka rulltårta.